6 Ноември, 2024 13:49 1 900 11

Корейско традиционно ястие може да помогне в борбата със затлъстяването и диабета

  • кимчи-
  • суперхрана-
  • затлъстяване-
  • диабет-
  • здраве-
  • ползи за здравето

Кимчито е смятано за тайната на дълголетието и красотата

Корейско традиционно ястие може да помогне в борбата със затлъстяването и диабета - 1
Снимка: Shutterstock

Експертът по хранене Федерика Амати разкри суперхрана, която завладява света на здравето заради потенциала си да помогне в борбата със затлъстяването, диабета и да намали апетита. Авторката на книгата „Всяко тяло трябва да знае това“ и водещ диетолог в Zoe - компания, съоснована от известния учен Тим Спектър - лее хвалебствени слова за тази храна в своя профил в Instagram.

Тя нарече храната „невероятна“ за укрепване на здравето на червата, което от своя страна може значително да забави възпалението, свързано със заболявания като деменция, артрит и диабет. В Instagram Амати разказва:

„Кимчи е една от онези невероятни ферментирали храни, които не само придават вкус, подправки и текстура на ястията ви. Те са пълни с пробиотични щамове бактерии, които са превърнали зелето, лютите чушки и другите прекрасни съставки вътре в кимчито в тази вкусна пикантна удивителност“.

„Добавянето на малко кимчи към храната всеки ден може наистина да помогне за поддържането на чревния ви микробиом по начин, който потиска и намалява ненужните възпаления. Какво е наистина прекрасното в кимчи?

Всъщност има доста рандомизирани контролирани проучвания, които го използват за неща като диабет от втори тип, затлъстяване и глад. И той винаги има положително въздействие върху тези резултати. Това е наистина добра храна, която можете да добавите към диетата си и да започнете да добавяте към салатите, супите и другите си ястия. Ще се изненадате колко универсална е тя“, добави експертът.

Кимчи е традиционно корейско ястие и е смятано за тайната на дълголетието и красотата. Ястието наподобява българското кисело зеле, но към него са добавени много повече подправки.

Смята се, че ферментиралите храни са полезни за здравето на червата, което е ключов фактор за цялостното благосъстояние, според експерти по хранене като професор Тим Спектър. Той изтъква многобройните ползи от ферментиралите храни като кефира, като заяви:

„По-специално, те изглежда подкрепят имунната система, която е толкова важна за борбата с алергиите, инфекциите, рака и стареенето, благодарение на взаимодействието им с чревните бактерии“.

Въпреки това Спектър предупреждава, че ако веднъж седмично си позволявате да похапвате подсладено кисело мляко, богато на добавки, това няма да ви помогне. Вместо това трябва да избирате висококачествени продукти и да ги консумирате в малки количества няколко пъти дневно.

„Американско клинично проучване установи, че при лицата, които ежедневно консумират четири до пет малки порции ферментирали храни, се наблюдава значително подобрение на кръвните маркери на възпалението и имунната функция само в рамките на две седмици. Следователно, ако приемате една или две порции дневно, вероятно ще извлечете подобни ползи“, подчерта Спектър.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ СДС

    4 2 Отговор
    Благодаря госпожа Найденова

    Коментиран от #4

  • 2 Корейско традиционно

    2 5 Отговор
    Дойдох в еУропа да нахраня украинците, пък с тях ще сготвим нещо нетрадиционно, гурме примерно.

    Коментиран от #7

  • 3 вата

    2 4 Отговор
    ким не хапва кимчи!
  • 4 Забрави да и напомниш

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕРБ СДС":

    Да си Избърше ус т ичкат а
  • 5 То си е кисело зеле

    18 1 Отговор
    Но се използва друг вид зеле, познатото у нас китайско зеле, издължено, прилича на салата. Пастата с подправки се намазва на всеки лист, без да се отделят от основата на кочана. Подреждат се зелките много плътно, без достъп до въздух в кутии, контейнери, ферментират няколко месеца. В зависимост от подправките са различни видове, но всички са люти. Най-скъпите зависят от вида и колко дълга е ферментацията. Величаете чужбина, но нашето кисело зеле е в пъти по-вкусно. Пишат статии хора, които не са го опитвали, не са виждали как го правят, как го продават.
  • 6 Азпък

    7 1 Отговор
    бухам кисело мляко по килограм на ден. Българско и възможно най-истинско. Другото са лакардии. Я яж лятото кисело зеле, да видим ще ти дойде ли акъла.

    Коментиран от #9

  • 7 Джеки Чак

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Корейско традиционно":

    Може да ти сготвят нещо в дълбоката кофа.
  • 8 Посетител

    6 0 Отговор
    Ние си имаме нашето кисело зеле. В немалко статии се коментират полезните му свойства. Апропо, наскоро четох материал, който препоръчва целогодишната употреба на кисело зеле...
  • 9 То хубаво ама

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Азпък":

    От предлаганите на пазара, хубаво и истинско кисело мляко да уцелиш си е чист късмет. Всички слагат сух продукт за направата му а полезните бактерии са в прясното мляко идващо от правилната паша. Сподели марка да хапнем и ние.
  • 10 Защо не

    4 2 Отговор
    Бих го пробвал с удоволствие.
  • 11 Шеф Черпак

    2 1 Отговор
    Това не става за наяждане. Няма протеин, няма въглехидрат. Кисело зеле с лютив червен пипер.