Цените на доматите и дините през тази година са двойни спрямо миналата. Килограм оранжерийни домати на едро в момента се предлага по 2,05 лева при 1,19 лева в началото на септември 2017 г„ което е с близо 73% повече на годишна база, отчитат последните данни на министерство на земеделието. По-скъпо се търгуват и полските домати - с близо 31 на сто за година, като в момента се продават по левче на борсите при 75 стотинки през 2017 г. На пазарите цената на качествени розови домати стига 5,50 лв. за килограм, пресмята в. „Труд“.
При дините ръстът в цените е още по-голям - със 133% за година - от 0,21 лв. за кг в началото на септември 2017 г. до 0,50 лв. през тази. С 58 на сто е увеличението при пъпешите. Миналата година килограмът е бил 0,77 лв., а през тази -1,22 лв. Нагоре са и цените на прасковите, ако миналата есен те са се предлагали по 0,95 лв. за кг, то през тази вече са 1,42 лв. за кг на едро или с близо 50 на сто нагоре. Зимнината тази година ще ни излезе по-солена и заради чушките. При тях поскъпването е с 18 на сто за година и на едро се продават по 1,10 зелените и 1,23 - червените.
Килограм картофи върви по борсите по 0,55 лв., което е с близо 8 на сто повече спрямо миналата есен, показват още данните на земеделското министерство.
Единствено ябълките и гроздето се търгуват на по-ниска цена от миналогодишната -съответно с 26 и 10 на сто.
Цените са високи, защото вносът определя пазара у нас, коментира пред в. "Труд" Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. От Полша доматите идват по 70 стотинки за килограм, а в търговските вериги се продават по 2,50 лв., посочи той. Това повлича и цените на родното производство и българските домати се предлагат на пазара по 3,50-4 лева, което е 4 пъти над себестойността им, твърди председателят на съюза. Много често на пъпеши от Гърция например пише, че са от Долни Дъбник.
Статистиката на земеделското министерство отчита сериозен ръст във вноса на плодове и зеленчуци. От януари до май в страната са внесени 141,9 хил. тона пресни зеленчуци и 122,2 хил. тона пресни плодове - респективно с 6,4% и 23,3% повече на годишна база.
Увеличението на вноса на пресни зеленчуци се дължи основно на нарастване на доставките на домати - със 7 хил. тона или 17,3%, краставици - с 3,7 хил. тона -30,6% и пиперки - с 3,6 хил. тона - 42,2%. Същевременно намаляват доставените количества картофи с 4,9 хил. тона - или с 19,1%. Сред традиционно внасяните в по-големи количества зеленчуци, по-малък внос се отчита също при зелето, морковите и репите.
Съществен дял заемат и доставките на ябълки, които спадат с 5,2 хил. тона. За разлика от тях сме внесли близо три пъти повече дини, череши и праскови.