Отидете към основна версия

2 943 76

Цветанов: Уважавам Радев като пилот, но не и като политик

  • цветан цветанов-
  • изтребители-
  • румен радев

Семейството F-16 е на въоръжение в почти всички държави членки на НАТО

С позицията на БСП от вчера те бламираха за пореден път решение на президента на републиката от май 2017 година на Консултативния съвет за национална сигурност, защото с това решение имаше намерение за пълно ускоряване на инвестиционния разход и това беше потвърдено с решението на парламента от юни 2018 година и правителството да започне процедурата. В момента БСП показват, че не са били искрени при решението от юни 2018 година, защото само няколко месеца по-късно са имали друга насока, други интереси. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод споровете около избора на нов изтребител за Българската армия.

За нас тази процедура трябва да бъде максимално прозрачна и да няма никакви съмнения, че всичко се прави прозрачно. Имаме доклад, който е докладван на министъра на отбраната и на министъра на икономиката. F-16 е по-доброто решение и по технически показатели, убеден съм, че и цената ще бъде по-добра. Абсурдна е тезата, че цената ще бъде 2 млрд. лева. Тази теза има за цел да забави модернизацията на армията, заяви Цветанов.

"Грипен" предлагат само самолет, без никакво оборудване, посочи той.

За мен е изключително важно в дебата да видим каква ще бъде позицията на БСП при гласуването в парламента. Много е важно да изпълним ангажимента си като страна членка в НАТО. БСП защо са против това, каза председателят ан ПГ на ГЕРБ.

Семейството F-16 е на въоръжение в почти всички държави членки на НАТО. В Европейския съюз само Чехия и Унгария са с "Грипен". Нека си припомним какви бяха съмненията за корупция в тези държави. В Словакия само преди 10 месеца имаше решение за "Грипен", но след вълнения в гражданството общество имаше ясна позиция за F-16, защото това е най-доброто. Нека погледнем нашите съседи Гърция, Румъния и Турция, които имат на въоръжение F-16. Нека се отнасяме с уважение към мнението на експертите. Уважавам качествата на президента Румен Радев като пилот, но не и като политик, защото той иска да отклони страната ни на Изток, коментира Цветан Цветанов.

Саботирането на този инвестиционен разход е в услуга на всички тези, които искат държавата да плаща за сегашната авиационна техника и да даваме пари за това, което би могло да ни отдалечи от НАТО. Няма да допуснем да обслужваме интересите на тези, кито искат пари за ремонт на старите "МиГ" и "Су". Ще покажем, че това решение ще бъде най-добро за България и за българските летци, които ще защитават небето ни в партньорство с НАТО. Ще бъдем последователни за изпълняването на принципната позиция за изпълнение на решението на президента Радев от Консултативния съвет за национална сигурност през май 2017 година и решението на парламента от юни 2018 година, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Убеден съм, че ще имаме необходимото мнозинство, за да дадем мандат на българското правителство да финализира процедурата. Убеден съм, че когато стигнем до ратификацията, ще бъдем с много по-голяма обществена подкрепа, добави той.

Той коментира и недоволството покрай плана "Макрон", заради който български превозвачи излизат утре на протест в Брюксел. Мобилният пакет е тема в Европейския парламент от две години. През цялото това време българското правителство и българските евродепутати са защитавали българските превозвачи. Не искам да влизам в конфронтация с Корнелия Нинова по темата, защото искам да покажем, че това е кауза, по която всички политически партии могат да се обединят. Това е кауза на България – убеден съм, че когато обединим усилията си можем да постигнем много повече, когато сме заедно, посочи Цветанов.

Подкрепям законността и справедливостта, подкрепям всеки един мирен протест, каза Цветанов в отговор на въпрос подкрепя ли готвения протест в петък на бивши военнослужещи заради жестокия побой над военния във Войводиново.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове