Отидете към основна версия

2 443 48

БСП: ГЕРБ се опитват да фалшифицират изборите

  • бсп-
  • герб-
  • ик-
  • избори-
  • фалшификации

Столетницата ще сезира Венецианската комисия за предложените промени в Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ се опитват да узаконят фалшификациите на изборите чрез Изборния кодекс. Това каза на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Всичко това ще стане с предложенията за промени в Изборния кодекс. Те са внесени незаконосъобразно от депутатката от ГЕРБ Анна Александрова. Тя иска изборните комисии да взимат решение на базата на мнозинството. Ако решението не бъде прието, отново комисиите ще отменят решението си и ще си го гласуват наново. А за капак, искат да отпадне обжалването пред Върховния административен съд. Това е противоконституционно. Това си е една пълзяща диктатура и трябва да се вземат мерки. ГЕРБ явно искат да приложат принципа - една партия, една държава.

Ние ще сезираме Венецианската комисия за предложените промени в Изборния кодекс. До последно ще настояваме за въвеждане на машинното гласуване. Срам е в 21-ви век в модерна България да не може да се гласува машинно. Още утре ще внесем и предложение за смяна на ръководството на ЦИК, заради изтекъл мандат. Такъв е законът и той трябва да се изпълнява", разкри Нинова.

"Нашите основни предложения за промени в Изборния кодекс са свързани с избирателните списъци. Крайно време е да се изчистят и да бъде създаден съществуващият в закона публичен регистър на избиратели. Другото ни основно предложение е да отпадне така наречения втори оригинал на протокол. Предлагаме да има само един протокол, който да служи за оригинал и съответните процедури за неговите поправки в случай на случайна грешка.

Най-добре е промените в Изборния кодекс въобще да не влизат в пленарна зала, защото се приближаваме към тези шест месеца, за които Венецианската комисия е обявила, че не могат да се правят промени в изборните правила. Най-добре ще е да действа Изборният кодекс, който приехме последно. Да, той не е перфектен, но там ясно е записано, че се въвежда машинното гласуване. Нещо, за което ние настояваме", добави от своя страна Крум Зарков.

Корнелия Нинова коментира и темата за кризата във Венецуела, както и последния сблъсък между Министерски съвет и Президентството. "Искам да се придържаме към фактите. Федерика Могерини каза, че Европейският съюз няма правомощията да признава държави и техните управници. Всяк една държава трябва да взима сама решение и ЕС не може да взима единно такова. От ООН също обявиха, че няма да взимат страна по казуса. Не е само Русия, която не признава Хуан Гуайдо. Италия, Гърция, Румъния също не го признават. Нашата позиция е, че не трябва да се намесваме във вътрешните работи на трета страна. Трябва да работим за мирното решение на кризата", обяви Нинова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове