Отидете към основна версия

1 845 13

Мая Манолова подхвана "Топлофикация"

  • мая манолова-
  • топлофикация

Мая Манолова призова министър Теменужка Петкова да предложи нова формула за изчисление на такса „сградна инсталация“

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова коментира пред медиите отговорите, които получи от директора на „Топлофикация София“ ЕАД на зададените от нея въпроси. Съдебната сага на омбудсмана с „Топлофикация“ продължава близо три години.

Мая Манолова зададе 10 въпроса, сред които какъв е размерът на присъдените юрисконсулски възнаграждения за 2015 г.; колко от тях са събрани и как са разходвани; колко юрисконсулти са работили в дружеството и какъв е размерът на възнагражденията им; колко са заведените дела срещу длъжници, пише "Фокус".

В рамките на 14-дневния срок по Закона за достъп до обществена информация омбудсманът не получи отговорите. Вместо това, от „Топлофикация София“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация не попада в приложното поле на Закона за достъп до обществената информация. С решение от 25 февруари 2019 г. Административен съд София –град изпрати преписката на изпълнителния директор на дружеството за предоставяне исканата от Мая Манолова информация.

Така Мая Манолова получи отговорите, но според нея те се разминават с информация от други официални документи, изходящи от същото дружество - Годишен доклад на „Топлофикация София“ за 2015 г., Годишен счетоводен отчет за 2015 г. и Доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ за 2014 и 2015 г.

За образуваните през 2015 г. съдебни изпълнителни дела от „Топлофикация София“ ЕАД срещу нейни клиенти, Манолова цитира: „Според отговор на „Топлофикация София“ през 2015 г. са заведени 17 555 заповедни производства, 5051 искови и 6226 изпълнителни дела или общо 28 832 дела. Според Годишния отчет на „Топлофикация София“ за 2015 г. делата са 15 362 заповедни, 5051 искови и 6900 изпълнителни - общо 27 313“. Омбудсманът отчете, че разликата е 1519 дела.

От институцията вземат за верен отговора, който е дал изпълнителният директор на дружеството в писмото и въз основа на тях пресмятат какви хонорари е поискала „Топлофикация“ от всички заведени дела през 2015 г. „17 555 заповедни дела по 300 лв. минимално юрисконсултско възнаграждение, което иска дружеството, прави 5,266 млн. лв. По 5051 искови дела минимумът е 300 лв., което прави 1,5 млн. лв. По 6026 изпълнителни дела по 350 лв. минимумът, са близо 2,2 млн. лв. Или общо близо 9 млн. лв. които са поискани от „Топлофикация София“ през 2015 г.“, поясни Манолова като уточни, че тези сметки са направени при условие, че претенциите на „Топлофикация“ по делата са за суми под 500 лв., а е ясно, че се водят и по-големи дела, по които юрисконсултските възнаграждения са по-големи.

„Според „Топлофикация“ обаче присъдените юрисконсултски възнаграждания за всички тези 28 хил. дела са 4, 232 млн. лв.“, изтъкна общественият защитник. „Само за справка ще отбележа, че през 2016 г. дружеството има присъдени 10,2 млн. лв. юрисконсултски възнаграждения, а през 2017 г. думата достига почти 12 млн. лв.“, добави тя. „На този фон не е ясно защо в касата на дружеството от присъдени през 2015 г. според отчета 6,1 млн. лв. са постъпили само 2,2 млн. лв.“, коментира Манолова.

„Цифрата 6 милиона за юрисконсултски възнаграждения не съществува в отговора на „Топлофикация София“ ЕАД до омбудсмана Мая Манолова, такава цифра няма и в официалния доклад на Агенция за държавна финансова инспекция“, заяви за Радио „Фокус“ говорителят на дружеството Елизабет Павлова. „Присъдените юрисконсултски възнаграждения на „Топлофикация София“ за 2015 година са в размер на 4 232 303 лева.

От тях събраните юрисконсултски възнаграждения са в размер на 2 236 825 лева“. Елизабет Павлова каза още, че по отношение на делата срещу битови клиенти, представителството се извършва единствено и само от юрисконсултите на „Топлофикация София“ ЕАД. „Дружеството обаче води дела с фирми, дела, които представляват сериозен, материален интерес за милиони левове и там е необходимо да бъдат представлявани от специализирани юристи, които да защитят естествено правата и интересите на „Топлофикация София“ ЕАД“, изтъкна тя.

Омбудсманът Мая Манолова посочи, че „Топлофикация София“ твърди, че през 2015 г. е имала трудови правоотношения с 19 юрисконсулти, но според доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ) в дружеството са работили средно месечно 54 юристи. Тя цитира отговора на дружеството: „Начислените им брутни трудови възнаграждения са в размер на 269 608, 51 лв., като основни заплати и възнаграждения по Кодекса на труда 258 290, 18 лв. и 11 318, 33 лв. за материално стимулиране. На служителите са изплатени средства по СБКО в размер на 76 554, 82 лв. за закупуване на работно облекло и очила 3 550, 54 лв.".

„Според доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ за 2014 и 2015 г. в дирекция „Правна“ на дружеството са работили средно месечно по 54 души, като през месец май и юни са работили 67 души, които са получили възнаграждения в размер на 789 хил. лв., близо 800 хил. лв“, отбеляза Мая Манолова. По думите ѝ тези средства се плащат от столичани, защото те са включени в сметките им за парно. Според нея дружеството е сключило 8 договора с адвокатски кантори за 2 млн. 245 хил. лв. за защита по 7 дела. По думите на Манолова тези средства също влизат в цената на парното и се плащат от всички столичани.

Елизабет Павлова поясни, че са били сключени договори със 7 адвокатски кантори, които са представлявали „Топлофикация София“ ЕАД в сериозни и тежки дела. Тя уточни, че представителството по отношение на делата, водени срещу битови клиенти, се извършва само от юрист на дружеството. По думите й няма разминаване между данните, предоставени на омбудсмана и това, което е посочено в доклада на АДФИ. „През 2015 година в трудово правоотношение с „Топлофикация София“ са били 19 юрисконсулти. В доклада, който е публично известен, подготвен след проверка от АДФИ, броят на служителите в дирекция „Правна“ е 52. Това са не само юрисконсулти, но и хора, които се занимават с оформянето на документи, деловодители и технически служители“, заяви Елизабет Павлова.

Междувременно изпълнителният директор на „Топлофикация София“ Кремен Георгиев посочи, че дружеството вече няма да завежда дела срещу клиентите, които дължат малки суми. „Потребителите, срещу които има заведени дела, са между 12 и 17 хиляди годишно, което е под половин процент от абонатите“, уточни той. Изпълнителният директор поясни, че досега се е започвала съдебна процедура при задължение над 50 лева и непостигане на какъвто и да е консенсус с абоната. „Тази практика няма да продължи, защото за 5 лева, за 50 лева или за 5 хиляди лева, работата, която върши юрисконсултът, е една и съща. На практика си губи смисълът за такива малки суми да се хаби ресурс", коментира Кремен Георгиев. Приоритетно „Топлофикация" ще завежда дела за дължими суми над минималната работна заплата, т.е. 560 лв.

Мая Манолова коментира, че последните 3 години „Топлофикация София“ ЕАД отчита финансови загуби, но въпреки това разходите за персонал ще бъдат увеличени с 19%. Тя обясни, че от „Топлофикация София“ ЕАД са й отговорили, че приходите от юристконсултските възнаграждения през 2015 г. са част от всички приходи на дружеството и формират данъчния финансов резултат, който за посочения период е загуба, и съответно не подлежи на облагане с данък печалба. Според Манолова „Топлофикация“ не знае колко точно дела е завела срещу клиенти през 2015 г. не знае колко суми са и присъдени.

Тя поставя под въпрос информацията за това, колко пари са постъпили в касата на дружеството, защото има сериозно несъответствие между тези числа. „Топлофикация“ не знае или не иска да отговори, или има друго обяснение за начина, по който се осчетоводяват суми в дружеството и се води отчетност, след като в официални документи се представят различни данни“, посочи омбудсманът. „Във всички случаи изводът е един „Топлофикация София“ печели много добре на гърба на столичани, чрез хонорари на юристи. Тя работи много добре като една правна кантора, която осигурява присъдени - за 2015 г. 6 115 000 лв. за 2016 г. - 10 224 000 лв. за 2017 г. – 11 884 000 лв.“, заяви омбудсманът.

Мая Манолова призова министър Теменужка Петкова да предложи нова формула за изчисление на такса „сградна инсталация“, която да е разбираема и справедлива за гражданите. Тя апелира новото ръководство на „Топлофикация“ да започне процедура за промяна в общите условия на дружеството, така че балансът на интереси на потребители и дружество да бъде възстановен. Манолова ще настоява Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ) да направи пълна проверка за това какви дела е завела „Топлофикация София“ ЕАД срещу столичани през 2015, 2016, 2017 и 2018 г. – заповедни, искови, колко изпълнителни производства, какви суми са присъдени за разноски и какви са постъпили в касата на дружеството за този период.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове