Отидете към основна версия

5 628 51

Неонацисти от цяла Европа се събират в София на рождения ден на Хитлер

  • неонацисти-
  • софия-
  • хитлер

Организаторите на Луковмарш отново събират в столицата крайнодесни екстремисти

На 20 април т.г. организаторите на Луковмарш – Български национален съюз (БНС), ще са домакини на международна неонацистка среща. Тя не е обявена публично от българските националисти, но за нея разбираме от сайта на френските им съмишленици, които ще участват в нея.[1] Датата за подобно паневропейско фашистко събиране едва ли е избрана случайно – 20 април е рожденият ден на Адолф Хитлер.

Това съобщават от „Антифа България“.

На другия ден – 21 април, в Project Lab, в центъра на София, от БНС са обявили за първи път публична конференция, на която всеки може да се запознае с идеите на съмишлениците им. В нея ще участват открити екстремисти и участници в редица дейности и организации, прекрачващи европейските закони, както и законите на съответните държави. Тези хора ще разчитат, че поради липсата на интерес и апатия от страна на обществото и местните власти ще могат открито да набират симпатизанти и да разпространяват античовешките си идеи. Сред организациите, които ще бъдат представени, са едни от най-крайните нацистки групи от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия.

Въпреки че тактиката на подобни групи е да се замаскират като невинни патриоти и националисти, които уж нямат нищо общо с фашизма или екстремизма, кратка справка за дейността на групите е достатъчна, за да имаме сериозни съмнения, че някой от участниците в публичната конференция потенциално може да бъде следващият крайнодесен атентатор, с връзки и посещения в България, подобно на Брентън Тарант, който извърши покушението в Крайстчърч, Нова Зеландия, през изминалия месец. В същото време за участие в по-малко мащабни, но също толкова антидемократични престъпления, като нападения над членове на малцинствени групи или политически опоненти, много от участващите организации свидетелстват собственоръчно и с неприкрита гордост. Ужасяващият списък с екстремистки организации, които ще участват в публичната конференция, е публикуван на сайта на самия БНС.[2],[3],[4] Ето кои са участниците:

Германците от Die Rechte („Десните”) са отцепници от по-старата неонацистка партия NPD. Преди време Антифа България обърна внимание на очевидните препратки към нацизъм на Die Rechte в тяхното видеообръщение за Луковмарш. Във видеото техен член разпалено обяснява как „Идеологията, срещу която се води война, не загина на 8 май 1945 година. Тезите на националното и социалното продължават да живеят в сърцата на европейските националисти.” (на 9 май се чества Денят на победата над нацизма, в съответствие с датата, която официално слага края на Втората световна война).

Друг член на Die Rechte говори на фона на красноречив графит „NAZI” („наци”, съкратено от нацист). На съседната стена, до въпросния графит, е нарисувано знамето на Германската империя (използвано и от Нацистката партия), което участници в Луковмарш гордо развяват по улиците на София.

Страницата на гостите от Франция Les Nationalistes използва широкоразпространеният и на места забранен неонацистки символ келтски кръст (винаги пикселизиран, за да бъде прикрит), а сайтът Jeune Nation, който обявява събитието в България, открито промотира фашизъм.[5],[6],[7]Все пак, основателите на Jeune Nation са известните с крайнодесните си убеждения Александър Габриак (Alexandre Gabriac)и Иван Бенедети (Yvan Benedetti), чиито снимки от периода им на участие във вече забранените неонацистки организации Oeuvre Francaise и Jeunesse Nationliste, с вдигнати десни ръце за нацистки поздрав, изобилстват навсякъде в интернет.[8]

За разлика от французите, унгарците от Légió Hungária („Легион – Унгария”) открито използват келтски кръст на логото си, особено докато честват хитлеровите Waffen-SS в Будапеща.

Szturmowcy („Щурмоваци” – най-вероятно нарекли се така по името на паравоенните войски към Националсоциалистическата партия на Хитлер), от Полша, се гордеят с участието си в най-екстремисткото крайнодясно крило на Марша на независимостта във Варшава и агресивното прекъсване на студентски ЛГБТ+ прожекции.[9],[10]

За чехите от Národní a sociální fronta („Народен и социален фронт“) очевидно голям проблем са антифашистите, както виждаме от артикулите в онлайн магазина им.[11]Защо ли?

В центъра на София, безспорно, ще се проведе не просто националистическо или патриотично, а неонацистко събитие. Желаем да подчертаем и отговорността на ProjectLab.bg, които отдават помещението си за приютяването на известни на обществото групи и личности, изповядващи крайнодесни убеждения. Никой не може да оправдае отношенията си с БНС като „просто бизнес”, геноцидът и екстремизмът не могат да бъдат по никакъв начин легитимни възгледи и да бъдат пренебрегвани в името на поредната парична трансакция, oще повече че дори в законодателството са предвидени наказания за съучастващи във фашистка дейност.

Искаме ли България отново да се окаже топ туристическа дестинация за нацисти и крайнодесни екстремисти, или Луковмарш и посещението на атентатора от Нова Зеландия ни стигат?

_____________________________________________________

[1] https://postimg.cc/7CrPZ7yS

[2] https://postimg.cc/7GPB3skD

[3] https://postimg.cc/phXJ3myt

[4] https://postimg.cc/34dndyhF/3233e2cd

[5] http://droites-extremes.blog.lemonde.fr/2013/08/07/yvan-benedetti-et-alexandre-gabriac-reactivent-jeune-nation/?fbclid=IwAR0c972101uvhVAxqnolt47I8cdmrHybD4N1cjPStpgUCDlbdvIF3V2F9E8

[6] https://postimg.cc/BjgHTqQL

[7] https://postimg.cc/d7sX6t2z

[8] https://i.postimg.cc/L4wgR6DJ/gabriac-benedetti.jpg

[9] https://postimg.cc/gnR2F4CG

[10] https://postimg.cc/PN05R0F6

[11] https://i.postimg.cc/B6CM87SV/czech-nazis.jpg

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове