Отидете към основна версия

6 035 49

Гергов: В незаконна процедура за председател на БСП не участвам

  • бсп-
  • георги гергов-
  • корнелия нинова

Прави се опит за дискредитирането на партията с фалшиви новини относно решението кой да изпълнява длъжността председател

Снимка: Архив

“Корнелия Нинова, председателстваща БСП 4 години, постоянно нарушаваща Устава на партията, се опитва днес, отново в нарушение, да присвои БСП с втори председателски мандат” - това заявява членът на НС на БСП Георги Гергов по повод съобщеното от Нинова,  че по Устав има лично право да назначи Владимир Москов, заместник-председател на БСП и кмет на Гоце Делчев", съобщават от пресцентъра на БСП - Пловдив.

“Аз съм законно избран за председател на Областната и Градската организации на БСП-Пловдив. Незаконна е процедурата за избор на председател на БСП, която Нинова, в свой интерес, прокарва в разрез с висшите правомощия на НС на БСП", казва Гергов. 

Председателят на пловдивската партийна организация обаче вероятно не е проследил внимателно пресконференцията на Нинова днес.
Тя изрично подчерта, че не визира Устава, а Правилата за избор кандидатите за председател", според които, "когато са настоящи председатели на Национален съвет, на областни, общински и градски съвет, за времето на предизборната кампания предоставят своите правомощия на заместник-председател на съответния орган".

Нинова подчерта на брифинга, че се прави опит за дискредитирането на партията с фалшиви новини относно решението кой да изпълнява длъжността председател, когато тя е в отпуск за кампанията  - взима го председателят, а не Националният съвет.

Въпреки това Георги Гергов обявява: "Ще запазя партийното си и лично достойнство и няма да стана съучастник в незаконни действия на Нинова. Аз, Георги Гергов, мога да стана председател на БСП по законна процедура. Но не мога и не искам да се кандидатирам и да стана председател на БСП, избран незаконно по процедурата “Нинова”!

Гергов се заканва, че ще намери начин за свикване на НС, койтто да отмени днешното ѝ решение. "Ще се видим, г-жо председател,  на законно свикан НС на БСП преди 12.9.2020, за да отменим манипулациите ви за председателския пост. И своеволните ви, лични, незаконни решения за бъдещето на БСП”.

От името на пловдивските социалисти Гергов се зарича още: "Ние, членовете на НС сме длъжни и ще успеем да свикаме Пленум на БСП, за да запазим правата на всеки член на Партията и историческите, градивни идеи на БСП".

В тази връзка Епицентър.бг прави следните уточнения.

Чл. 17 на Устава на БСП, който визира прекратяване на правомощията на председателя, гласи
(1) Правомощията на Председателя на БСП се прекратяват предсрочно:

1. по негово искане;
2. по искане на повече от половината от членовете на БСП;
3. по решение на Конгреса след промени в Устава;
4. при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията
си повече от 6 месеца;
5. при смърт.
(2) В случаите на предсрочно прекратяване на пълномощията на Председателя неговите функции се изпълняват от заместник-председател, определен с решение на НС.

БСП обаче не е в такава ситуация днес, тъй като нито едно от изброените обстоятелства не е налице.

За настоящата ситуация действат Правилата за пряк избор на председател, приети с Решение на НС на БСП, провело се на 14 декемември 2019 година, за които е гласувал и самият Георги Гергов.

Там, в член 8 на раздел "Предизборна кампания" пише: "Кандидатите за председател на БСП, когато са настоящи председатели на НС, Областни, Градски, Общински и Районни съвети на БСП за времето на предизборната кампания предоставят своите правомощия на зам. председател на съответния орган".

Така че, посоченият от Нинова зам.-председател на партията, който да я замества по време на предизборната кампания, стъпва на този пост на основания на Правила за пряк избор на председател на партията. И решението ѝ не влиза в колизия с приетите от Националния съвет партийни норми.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове