Отидете към основна версия

6 484 24

Румен Петков за съветите на Франсис Фанън: Прекалил е с дезинфектантите

  • румен петков-
  • франсис фанън-
  • аец

Губим стотици милиони само защото имаме безгръбначни политици

Снимка: БГНЕС

Свръхдисциплина и пиене дезинфектанти - това, според лидера на АБВ Румен Петков, обяснява изявлението на помощник държавния секретар в Бюрото по енергийни ресурси към Държавния департамент на САЩ Франсис Фанън за стратегическите енергийни проекти на България. "Вслушал се е в препоръката на американския президент да пие дезинфектанти. Това обяснява нелепото му говорене. Очевидно, като свръхдисциплиниран, той е употребил дезинфектанти толкова, колкото му е позволила дисциплината", коментира Петков.

Според него, има и друго обяснение за съветите на високопоставения американски чиновник за неядрено бъдеще на България - "че той е груб, нагъл, арогантен тип, който съчетава в себе си некомпетентност, некадърие и готовност да лъже, така че да се очертае като партньор на нашия премиер Борисов".

"Той говори за реакторите на "Белене" като за остаряла технология, която е в миналото и която в Русия е загърбена. Такива реактори в момента се изграждат във Финландия, Унгария, в Русия – 4, от които 2 вече са въведени в експлоатация, в Индия – 2 вече са въведени в експлоатация, изграждат се още 4, в Полша се разработва програма за изграждането на 6 нови реактора, в Англия – програма за 16 реактора, от които 2 вече се изграждат. Така че, този тип твърдения са нагла, вулгарна лъжа" подчерта Петков. Той изтъкна, че реакторите за Белене са санкционирани от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и че са от поколение "3+".

"Ако този човек не говори под давлението на дезинфектантите, той обижда на първо място САЩ – обижда "Дженерал Електрик", които не са част от администрацията, очевидно не пият дезинфектанти и са се ориентирали към един печеливш проект, какъвто е "Белене", посочи Петков.

"Обижда Франция – "Фаматом", че участват в проект, който е много спорен, несигурен и който е от миналото, обижда Южна Корея, Китай и разбира се "Атомстройекспорт" и "Росатом", обижда Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които са сертифицирали тези реактори и обижда Евратом, които ги оцениха като реактори с изключително висока степен на сигурност", заизрежда Петков.

Лидерът на АБВ изрази недоумение защо Фанън не коментира спечелената битка на "Уестингхаус" да доставя ядрено гориво на реактор в Украйна, който е второ поколение – далеч, далеч по-стар от реакторите, които искаме да изградим ние.

"Този арогантен тип дойде тук и срита Народното събрание. Той дойде да се изгаври с нашето Народно събрание, обяснявайки, че неговите решения нямат стойност", коментира още Петков и припомни, че българският парламент има решение от 7 юни 2018 г. за възобновяване на проекта и че от 2018 г. има процедура за привличане на инвеститори за израждането на "Белене".

Петков определи изявлението на Фанън като "вулгарно незачитане на международното право и на суверенитета на България". Според него, "на такъв тип персони или трябва да им се предлагат дезинфектанти още на летището, за да бъдат държани в кондиция, или просто трябва да бъдат изгонвани".

Губим стотици милиони само защото имаме безгръбначни политици, които допускат такъв тип вмешателство, от което страдаме като общество, като икономика и като държава, заключи Петков.
Като недопустима намеса в суверенитета на България определи казаното от американския чиновник и зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове