Отидете към основна версия

5 505 100

Проф. Пламен Киров: Комисията за нова конституция е насилие над разума

  • проф. пламен киров-
  • конституция

Още в самото начало аз публично заявих, че с този процес по писане на нова конституция ГЕРБ вършат безобразия и глупости

Снимка: БГНЕС

Още в самото начало аз публично заявих, че с този процес по писане на нова конституция ГЕРБ вършат безобразия и глупости и затова никой не ме е канил като експерт., заяви в интервю пред Валерия Велева проф. Пламен Киров.

- Председателят на временната комисия за нова конституция, депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, призова днес експерти от всички научни звена да се включат в експертния съвет към комисията. Обърна се със зов дори и към партиите, които отказаха да влязат в комисията – БСП и ДПС. Вие сте бивш конституционен съдия, проф. Киров, имате ли покана да участвате в дискусията?
- Не, мен не ме канят, аз съм враг на народа!

- Шегувате се!
- Говоря сериозно! Още в самото начало аз публично заявих, че с този процес по писане на нова конституция ГЕРБ вършат безобразия и глупости и затова никой не ме е канил като експерт. Защо да ме питат като знаят моето мнение? Все пак има рационален елемент в поведението им - врагове не каним! Още повече, че това е проект за Конституция на Марешки.

- Защо?
- Без неговите гласове този проект нямаше изобщо да бъде внесен.

- Тогава кой ще отиде в експертния съвет на тази комисия?
- Най-вероятно Георги Близнашки. (Б.А. Проф. Близнашки заяви пред Епицентър.бг, че също не е канен от Комисията. И няма да отиде, дори и да решат да го поканят.)

- А ако вас ви поканят, ще отидете ли?
- Тази комисия е сбъркана още със създаването си. Пред мен е решението, с което мнозинството в парламента я гласува – пише, че тази комисия е за разглеждане на проект за конституция на Република България. Във втора точка на решението обаче се казва – комисията обсъжда и анализира проекта за Конституция на Република България и предлага конкретни предложения за промени в него. Това е недопустимо! Тази част от решението противоречи на Конституцията, защото проектът, както е внесен в Народното събрание, се разглежда без да може да се пипа. Това е конституционното изискване.

Това означава, че предложения не могат да се правят, за да се вкарат в този първоначален проект, който вече е подписан от 127 депутати и е внесен в деловодството. Оттук нататък парламентът може само да реши - свиква ли се Велико народно събрание или не. Подчертавам - този парламент не може да обсъжда и да вкарва изменения във вече внесения текст на проект за нова Конституция така, както го е подписал Марешки.

- Сигурен ли сте, проф. Киров?
- Това е като да питате един сърдечен хирург от коя страна на тялото се намира сърцето! Още нещо - в решението пише, че комисията се състои от 18 членове, а избират 10, защото двете системни партии БСП и ДПС отказаха да излъчат представители в комисията. Така че и по тази точка комисията е в противоречие с решението на НС за създаването ѝ.

- Тогава тази комисия е в нарушение на Основния закон. Какво ще прави?
- В частта, в която се казва, че ще предлага конкретни предложения за промени в проекта за Конституция – да, тези думички от решението противоречат на Конституцията. В състава на комисията има 5-ма юристи - колкото са могли са могли да съберат, от които нито един не е поне доктор по право. Не казвам, че са слаби юристи, но няма нито един, който да се занимава с правна теория. След останалите петима - има двама инженери, един политолог - Тома Биков, един мениджър - Елена Пешева, каквото и да означава мениджър и Борис Ячев, който е икономист. Това, което днес ми казвате, че Десислава Атанасова зове за експерти, означава, че те просто са изпаднали в отчаяние, защото не могат да привлекат нито един свестен, състоятелен конституционалист да бъде експерт на тази комисия. Предупреждавам - цялата тази комисия, както е замислена, не е насилие над правото, над здравия разум, а над разума изобщо! Но, както се казва, не бива да им се сърдим, толкова могат!

- Какво е мнението на ваши колеги?
- Петър Славов заяви, че този проект за конституция не може да бъде променян.

- А какво може все пак да направи тази комисия?

- Тази комисия може да направи среща с гилдиите, с НПО-та, да симулира дейност с политолози и социолози, може да чуят мнения на съдии и прокурори, ако поканят хора, които разбират от теория на правото, от конституционно право, това ще е добре и накрая да обобщят мненията в един доклад. Този доклад да се изнесе пред Народното събрание преди гласуването на решението дали ще се свиква или не Велико Народно събрание. Това е смисълът на една такава комисия. Но не корекции във внесения вече проект за конституция. Тези депутати бъркат обикновения законодателен процес, когато, щом се приеме един законопроект на първо четене, между първо и второ четене може да се правят изменения по предложения на народните представители. В този случай с конституцията на Марешки това е невъзможно! Те тотално са се объркали!

- Значи комисията ще прелива от пусто в празно!
- Ами, да - общо взето това ще прави комисията за конституцията на Марешки.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове