Отидете към основна версия

4 555 37

Манолова: МС бетонира нови тлъсти бонуси за главните секретари на Борисов, Радев и Караянчева

  • мая манолова-
  • бойко борисов-
  • бонуси-
  • главни секретари

Това не е парламент, това е кочина, обяви бившият омбудсман

Колаж: ФАКТИ

Главните секретари на трите институции и главните и административни секретари във ведомствата не просто ще влизат в бордовете на държавни предприятия, а и ще получават тлъсти бонуси за участията. Досега с няколко закона това беше забранено. Това съобщи председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в публикация във Фейсбук по повод внесени промени в Закона за железопътния транспорт.

"През Закона за изменение и допълнение на Закона за железопътния транспорт, внесен от Министерския съвет, се прави изменение в Закона за публичните предприятия и в Закона за обществените поръчки и други, като се дава право на главните секретари на Бойко Борисов, Румен Радев и Цвета Караянчева (МС, президента и НС) да получават бонуси за участие в бордове на държавни предприятия", добави тя.

Припомняме, че през Преходни и заключителни разпоредби в Закона за ДДС вече бяха направени промени в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда, с които пък се позволи на висшите държавни служители да получават коледни бонуси, считано от веднага.

Става дума за перфектно подготвена схема - отменя се забраната за държавните чиновници през Закона за ДДС и се премахва забраната за главните секретари чрез Закона за железопътния транспорт, така че всички те да получат парче от баницата броени месеци преди редовните избори.

"Министерският съвет и персонално Борисов, като премиер, е в "игра" с депутатите от ГЕРБ и няма оправдания за действията нито на МС, нито на Менда Стоянова, която внесе порочните поправки в Закона за ДДС", коментира Манолова по повод поредните скандални промени.

В мотивите към промените в Закона за железопътния транспорт е ясно написано, че инсталирането в бордове срещу тлъсти възнаграждения важи за главните секретари на Народното събрание, на президента и на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица.

"Това е в нарушение с разпоредби в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за публичните предприятия, Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за публичните финанси, според които нито главните секретари, нито ръководителите на бюджетни организации, нито възложителите на обществени поръчки могат да участват в бордове, а ако някои от тях по някой от законите участват - да получават пари за това. В последната близо година се получава каскада от законови промени за узаконяване на тлъсти бонуси, плащания и други възнаграждения на избран кръг от привилегировани лица и то по инициатива на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов", отбеляза още Манолова.

"Това не е парламент, това е кочина. Поведението на народните представители, ГЕРБ и Борисов е открито "срещу" интересите на народа и то часове, след като призоваха народа "заедно" с тях да наложи локдаун на държавата. Докато хората умират без лекарска помощ, без линейка и оставени без болнични легла, Министерският съвет на Борисов узаконява през Закона за железопътния транспорт пладнешки обир на народа през бордовете, а ГЕРБ чрез Менда Стоянова и Закона за ДДС доузаконява и коледните бонуси на калинките на ГЕРБ. Позор!", завършва коментари си Мая Манолова.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове