Отидете към основна версия

3 973 42

Властта ще "възражда" Северозапада!?

  • северозапад-
  • северозападна българия-
  • инвестиции-
  • икономика-
  • обезлюдяване

Плановете на държавната и местна власт имат за цел да се спре обезлюдяването на областите Видин, Монтана и Враца, да се привлекат инвеститори и да се повиши интереса към възможностите за правене на бизнес в региона, смятан за най-изостаналия в Европейския съюз

Снимка: БГНЕС

Властта планира пълна промяна в Северозапада, установи репортерско проучване на регионалното издание "Конкурент". Обновлението има за цел да спре обезлюдяването на областите Видин, Монтана и Враца, да докара инвестиции и повиши интереса към възможностите за правене на бизнес в региона, смятан за най-изостаналия в Европейския съюз.

Развитието на нови жилищни, производствени и многофункционални зони е предвидено в

Плана за интегрирано развитие на Монтана

за периода 2021-2027 година. Стратегическият документ бе приет на последното заседание на Общинския съвет.

Потенциал за ново строителство има около квартал “Мала Кутловица”, разширение е предвидено и на кв. “Кошарник” в западна и северна посока, както и западно от Николово.

Близо 17 500 са жилищните сгради в община Монтана. Малко над 29 000 са домовете - основно частни, държавните и общинските са 180, толкова са и фирмените.

Основните проблеми са остарелите фасади, старите дограми и лошата изолация. Три от четири жилища са с ниска енергоефективност, над половината от домакинствата ползват стари електроуреди, пише в документа.

Планирано е обособяването на нова промишлена зона “Север” до северния транспортен възел и разширение на Технологичния парк. Смесени многофункционални зони може да бъдат обособени по протежение на ул. “Диана”, при кръговото кръстовище тя е с голям потенциал за развитие, до кв. “Кошарник” и северно от село Николово.

“Зоната източно от ул. “Диана” вече се застроява, имотите се уедряват, по-едри предприемачи заменят дребните ползватели. Значителен процент от земята е общинска частна собственост, тя също може да се уедри и да стане привлекателна за инвестиции”, отбелязват експертите.

Интегрираният план е основен документ за развитието на общината. Той определя целите и приоритетите през периода 2021-2027 година, прави изводи и ги надгражда. Включва мерки и идеи за инвестиционни проекти, които местната управа да реализира с евросредства и национално финансиране.

Реанимират Видин с индустриална зона

Държавата планира да съживи Видин и областта с изграждането на нова индустриална зона. Намерението беше обявено преди месеци. То е част от стратегически документ, изготвен от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Финансирането на дейностите ще дойде от европейските фондове, а крайната цел – спиране на обезлюдяването, привличане на нови инвестиции и осигуряването на работа за хиляди.

Отварят заводите за автомобилни части

Двата завода за производство на части за автомобилостроенето трябва да се превърнат в новата гордост не само за Враца, но и за Северозапада. С края на пандемията от коронавирус се очаква и „МД Електроник“, и „Теклас“ да натоварят максимално мощностите си, с което да осигурят прехраната на над 1 500 души.

В плановете на местната власт влиза и изграждането на индустриален парк, който да свързва новият Е-79 с трасето от Враца за Оряхово и да разшири съществуващата сега Индустриална зона. Намерението тепърва ще бъде огласено. То включва и изграждането на широк път, край който да изникнат логистични центрове и нови предприятия.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове