Last news in Fakti

5 Декември, 2020 18:48 3 966 42

Властта ще "възражда" Северозапада!?

  • северозапад-
  • северозападна българия-
  • инвестиции-
  • икономика-
  • обезлюдяване

Плановете на държавната и местна власт имат за цел да се спре обезлюдяването на областите Видин, Монтана и Враца, да се привлекат инвеститори и да се повиши интереса към възможностите за правене на бизнес в региона, смятан за най-изостаналия в Европейския съюз

Властта ще "възражда" Северозапада!? - 1
Снимка: БГНЕС

Властта планира пълна промяна в Северозапада, установи репортерско проучване на регионалното издание "Конкурент". Обновлението има за цел да спре обезлюдяването на областите Видин, Монтана и Враца, да докара инвестиции и повиши интереса към възможностите за правене на бизнес в региона, смятан за най-изостаналия в Европейския съюз.

Развитието на нови жилищни, производствени и многофункционални зони е предвидено в

Плана за интегрирано развитие на Монтана

за периода 2021-2027 година. Стратегическият документ бе приет на последното заседание на Общинския съвет.

Потенциал за ново строителство има около квартал “Мала Кутловица”, разширение е предвидено и на кв. “Кошарник” в западна и северна посока, както и западно от Николово.

Близо 17 500 са жилищните сгради в община Монтана. Малко над 29 000 са домовете - основно частни, държавните и общинските са 180, толкова са и фирмените.

Основните проблеми са остарелите фасади, старите дограми и лошата изолация. Три от четири жилища са с ниска енергоефективност, над половината от домакинствата ползват стари електроуреди, пише в документа.

Планирано е обособяването на нова промишлена зона “Север” до северния транспортен възел и разширение на Технологичния парк. Смесени многофункционални зони може да бъдат обособени по протежение на ул. “Диана”, при кръговото кръстовище тя е с голям потенциал за развитие, до кв. “Кошарник” и северно от село Николово.

“Зоната източно от ул. “Диана” вече се застроява, имотите се уедряват, по-едри предприемачи заменят дребните ползватели. Значителен процент от земята е общинска частна собственост, тя също може да се уедри и да стане привлекателна за инвестиции”, отбелязват експертите.

Интегрираният план е основен документ за развитието на общината. Той определя целите и приоритетите през периода 2021-2027 година, прави изводи и ги надгражда. Включва мерки и идеи за инвестиционни проекти, които местната управа да реализира с евросредства и национално финансиране.

Реанимират Видин с индустриална зона

Държавата планира да съживи Видин и областта с изграждането на нова индустриална зона. Намерението беше обявено преди месеци. То е част от стратегически документ, изготвен от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Финансирането на дейностите ще дойде от европейските фондове, а крайната цел – спиране на обезлюдяването, привличане на нови инвестиции и осигуряването на работа за хиляди.

Отварят заводите за автомобилни части

Двата завода за производство на части за автомобилостроенето трябва да се превърнат в новата гордост не само за Враца, но и за Северозапада. С края на пандемията от коронавирус се очаква и „МД Електроник“, и „Теклас“ да натоварят максимално мощностите си, с което да осигурят прехраната на над 1 500 души.

В плановете на местната власт влиза и изграждането на индустриален парк, който да свързва новият Е-79 с трасето от Враца за Оряхово и да разшири съществуващата сега Индустриална зона. Намерението тепърва ще бъде огласено. То включва и изграждането на широк път, край който да изникнат логистични центрове и нови предприятия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Наблюдател

    50 0 Отговор
    Само дето властта е забравила думичката "пак"!
  • 3 истина е

    57 1 Отговор
    Орчетата там са организирани партизански групи ,и убиват на ред за по два лева пенсионерите ,под вещият поглед на герберистката клика !
  • 4 Стефан

    66 3 Отговор
    Мутро това го казваш за 10 път, спри да лъжеш хората, спри с твоите лакърдии, кой инвеститор ще дойде след като тук се крадат пари и бизнес от съда, разкарай се и не се показвай, нали като се строеше ДУНАВ МОСТ 2 пак щеше да има инвеститори, при това образование след 5 години няма да има един шлосер, не за други професии, стари стругари по на 65 години работят защото няма кой.
  • 5 ИВАН

    44 4 Отговор
    Блазе му на северозапада, щом власта се е захванала с него, както се е захванала и с цяла България
  • 6 Киро

    47 2 Отговор
    Само северозапада ли?А останалата част от България?Да говорим за градове,като Силистра,Добрич,където няма нито един работещ завод или дори фабрика.

    Коментиран от #21

  • 7 Няма работоспособни хора в Северозапада

    70 0 Отговор
    Кой ще Работи, селата са с преобладаващо неграмотно Ромско население???? Кой инвеститор ще дойде!!!???? Никой, поредната Педизборна Дъвка!!! Трите Феодални окръга са в Агония, има нови стадиони в село с 450 жители???? По два никролога на портите и не пушат комините на къщите в Северозападна България!!!

    Коментиран от #25

  • 8 ВД 0410

    48 0 Отговор
    Късно е либе за китка,къснооо.Това ми прилича на оня лав от миналото ще ви направим детска градина,ама ние нямаме деца .И деца ще ви направиме.
  • 9 Маргинал

    41 3 Отговор
    Малко странно тези дето всичко унищожиха от алчност и простотия да ,, възраждат,,. По скоро някаква Европейска програма ще ,,разпределят,,.
  • 10 Тая власт

    27 3 Отговор
    Си отива. Да ремонтират новите си жилища ЦСЗ. Ако не ги ремонтират ще живеят там като всички други.
  • 11 Бацо

    27 2 Отговор
    Възражда само шкафа
  • 12 Кой изсече най хубавата иглолистна

    38 0 Отговор
    Гора с Северозападна??? Около хижа Ком?? ГБС на Пешов!! Излъгах а Берковска та община, че ще строят зимен курорт около връх и хижа Ком!!! Исекоха тай хубавата гора, камионите на ГБС през Петрохан караха за София! ГБС спретнаха езин Театър, водих а като панаирджийска мечка един Арабин, представител на Омански Фонд!!! Лъжи, Театър, Мафиотска изпълнения!!! Окрадоха, Исекоха най хубавата гора ГБС, изчезна Арабина от "Оман" както гората!! Берковчани, Монтанчани, остана са с Ококолени очи!!! С участниците мълчат, покрихасе! Далавера на Голямия Инвеститор и Стоител ГБС!!!!
  • 13 ТОЧКАТА

    12 0 Отговор
    ми ТРУДНА работа!!!ЯКО ГО ОТРЕПАХТЕ!!!!
  • 14 Гуру

    26 0 Отговор
    За кой пореден път от 40г насам. До 80 имаше Аец козлодуй, химко враца, след това батак, както караш главния път свършва в огромна дупка или дере.. 20% от обещанията ако бяха изпълнени през тея 30-40г сега северозапада щеше да е благоустроен и икономически развит регуон #1 в бг... То преди избори обещания бол
  • 15 Никъде

    32 0 Отговор
    в статията не видях, че ще се отварят заводи, фабрики, цехчета за това, това и това. Което всъщност е реална икономика! Пише само, че ще се лее бетон из Северозапада, което не знам как ще помогне?

    Коментиран от #16, #29

  • 16 Jacques Yves Moineau

    25 0 Отговор

    До коментар #15 от "Никъде":

    Аз знам....ще се крадат пак пари.
  • 17 То тъй, ама...

    17 2 Отговор
    Тоя филм сме го гледали при бай Тошо. Но тогава беше с югоизтока. И търсеха работници, а не инвеститори. Инвеститор беше държавата и раздаваше коли и апартаменти.

    Коментиран от #35, #38

  • 18 JEFF

    18 1 Отговор
    Да, бе , да . Колко пъти ? Остават само обещания. ОСТАВКА !
  • 19 Какво

    29 1 Отговор
    възраждане? Вие вярвате ли си какво говорите? Какво възраждане с 80% ... Айде да не казвам Дебили, ама...с 80% цигани, пенсионери и неграмотно население! Жалко за хубавата ни земя!
    Трябва много, много пари за да накараш (по-точно примамиш) някой да отиде да живее в среда с ццигани, в ненормална среда, без здравеопазване, с простотия и цигания. Дайте пари и права на все още нормалните хора да останат там, на лекарите, учителите, полицията да накара - та макар и насила това ци ганс=ко племе останало там да спазва реда и закона! Защото много хора избягаха оттам не толкова заради заплати и доходи, колкото заради липса на ред и закон!
  • 20 Русенец

    32 0 Отговор
    Не се ли спре бясното централизиране на всички блага в София, никакви планове няма да спасят никой друг район от обезлюдяване.

    Коментиран от #31

  • 21 Русенец

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Киро":

    В Силистра какво стана с ЕМИ? Допреди 15 години ги посетих и работеха.
  • 22 един от многото

    9 0 Отговор
    По ще им е удобно да променят северозапада базирани на остров Белене.
  • 23 Варна

    12 2 Отговор
    Това ли са мерките? - Честно не знам как е възможно толкова неграмотни да окупират властта и то за цели 10 години.
    Не сме имали по- неспособни управници, аз поне не помня за последните 40 години. - Пълен провал! - От къде се пръкнаха тези ид-ти наистина нямам представа!

    Коментиран от #28

  • 24 Валери Божинов

    1 1 Отговор
    Нова лудница ще има ли?да прибират козлодуя
  • 25 Хаджи Хаджи Българин

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Няма работоспособни хора в Северозапада":

    Основните проблеми са остарелите фасади, старите дограми и лошата изолация. Три от четири жилища са с ниска енергоефективност, над половината от домакинствата ползват стари електроуреди, пише в документа.! Пълен фарс! Вместо работни места, ще правят дограма и подменят ел уреди! А за стадионите, за милиони, си много прав!
  • 26 Васил

    15 2 Отговор
    Предизборните лъжи на Герб продължават с пълна сила.
  • 27 Баро

    6 0 Отговор
    Опа пак тънки сметки те четкаме най-бедните защото ще минем ли най-евтино с купуването на гласове
  • 28 Баро

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Варна":

    Питай Марешки
  • 29 Боко бетонджия та

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Никъде":

    Свърши ми асфалта и минавам на бетон
  • 30 Казуар

    6 0 Отговор
    И Тодор Живков щеше да възражда Странджа- Сакар, но не се получи.
  • 31 Маргинал

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Русенец":

    Те това е най точната приказка до тук поне. Чета на долу.
  • 32 дядо ви от бг

    1 0 Отговор
    тази лъжкиня с тъмните очилааааа, много лъжиииии!и се надяват малоумниците от западните покрайнини, че ще получат нещо!!!! 1919 българите са местили пограничните места, там , където са се опитвали хървати и италианци да поставят някаква гранница!?!? Но Зайчар е основан от българи, бягали в 1776 от турчалятаааааааааааа!!!!!
  • 33 След дъжд ....

    4 0 Отговор
    Късно е вече, много късно. Последният да духне свещта.
  • 34 ха ха

    3 2 Отговор
    Циганоподобните северо-западници са си живи са ожалване.
  • 35 Иван

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "То тъй, ама...":

    А защо избягаха работниците? Защото дойде демокрацията, държавата фалира и цялата индустрия се срина. Ако държавата имаше възможност да предложи на частни инвеститори да открият там предприятия, хората и досега да са си в Странджа. Така че намерението е правилно, но трябва да се създаде бизнес в региона, да се насърчат инвестициите и да се осигури законът и редът, за да бълват озаптени жагалите.
  • 36 ваня

    1 0 Отговор
    ооооо, кукувци, айде всичките тогава в сърбия, според тази с с очилата! тя нмяа фамилия Атанасови!!!! тя не знае какво значи фамилия Атанасови за Пловдив какво значи! Но първо, селиндняжърке, ,инж. Щерев, 43, моста на Грджика! и после дядо ми са го изпратили в белене! Михаил Щерев, завършил в Берлин военно_ мостово строителство!!!! ей, буклуци, за какво се мислите там с тъпите интриги или ще трябва да плащате на Пловдив!?ю?!?!?
  • 37 ваня

    0 0 Отговор
    ооооо, кукувци, айде всичките тогава в сърбия, според тази с с очилата! тя нмяа фамилия Атанасови!!!! тя не знае какво значи фамилия Атанасови за Пловдив какво значи! Но първо, селиндняжърке, ,инж. Щерев, 43, моста на Грджика! и после дядо ми са го изпратили в белене! Михаил Щерев, завършил в Берлин, 1943'година!!!
  • 38 туй то

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "То тъй, ама...":

    Филма се Казваше Странджа-Сакар , и Бай ти Тошо тогава даваше 10 000 лева на ръка и жилище на младо семейство , ако се заселят на територията на Странджа . Тогава Странджа беше най-слабо заселеният регион на България . С 10 000 лева тогава се купуваше апартамент . Мнозина с парите си накупиха апартаменти по Бургас ,и останаха да работят земеделие животни по странджанските села , тоест тогава държавата беше осигурила 3-те най важни компонента за да се помогне на областта - Жилище , голям финансов бонус , и добре платена работа. Тогава по врачанският край нямаше такива проблеми както сега , беше си добре развит и индустриализиран , със села по няколко хиляди души . И след като не прочетох някакви наподобяващи в миналото мерки , то значи се касае за поредната Пунта Мара и открадване на парите от наши хора.
  • 39 Толкова

    2 0 Отговор
    Напротив получи се , но когато дойде демокрацията спряха да плащат на хората за животни и селско -стопанска продукция , и те се изселиха в апартаментите си в Бургас . Моят чичо е стигал до 18 000 лева на година от предадени на държавата телета . Разбираш ли че с тези стари пари хората живееха. Където и да отидеш кръчми , курорти , рекички, поляни, питници ,хижи беше пълно с народ който нямаше къде да си изхарчи парите , и хората се забавляваха и се плющяха като зайци по поля и горички в Ладите и Москвичите , в нивите , и езерца, истинско е..не , без някой да те пита - Ти колко пари имаш ? , щото имаха всички .
  • 40 факт

    0 0 Отговор
    умрел ще съживяват
  • 41 незнайко

    0 0 Отговор
    Завода за гуми кога ще го РЕАНИМИРАТ ?
  • 42 Баце

    0 0 Отговор
    Мутрите от СеверозападО са се активирАли!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове