Отидете към основна версия

8 236 62

АБВ поиска оставката на ръководството на АЕЦ "Козлодуй", защото вътре е влязла Херо Мустафа

  • аец козлодуй-
  • абв-
  • румен петков-
  • агенция за национална сигурност

Централата е стратегическа зона, а Агенцията за национална сигурност потвърждава, че без нейно знание на територията на стратегическата зона са влизали чужденци, което по мое мнение е престъпление, заяви председателят на партията Румен Петков

Снимка: БГНЕС

Настояваме ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде незабавно уволнено, заяви на пресконференция лидерът на АБВ Румен Петков, цитиран от "Фокус". Повод за искането на партията е посещението на американския посланик Херо Мустафа в ядрената централа. Наскоро от АБВ изпратиха питане до ДАНС и министъра на енергетиката какви са били целите на посещението на Мустафа в АЕЦ „Козлодуй“, като Румен Петков уточни, че отговор е получен само от председателя на Агенцията по национална сигурност.

„Искам да благодаря на председателя на Агенцията за национална сигурност г-н Димитър Георгиев за отговора, който ни е изпратил. Ще го качим на нашия сайт. Утре изтича срокът, в който министър Теменужка Петкова трябва да ни отговори. Г-н Димитър Георгиев ни е отговорил, че при еднократни посещения на стратегическа зона се осигурява достъп на лицата, без да е необходимо издаване на разрешение от Агенцията за национална сигурност. Тоест Агенцията потвърждава, че „Козлодуй“ е стратегическа зона. „Козлодуй“ потвърждава, че без нейно знание на територията на стратегическата зона са влизали чужденци. Това по мое мнение е престъпление към сигурността на обекта, престъпление към технологията, която се използва, престъпление към използваното ядрено гориво и всички формули, които се реализират в централата, за да може тя да осигурява ток. По-нататък в отговора си г-н Георгиев ни информира, че след като не се изисква уведомяване на Агенцията или изпращане на искане от ръководителя на стратегическия обект за издаване на разрешение, такова разрешение би трябвало да се издава по ред, който е определен от ръководителя на атомната електроцентрала „Козлодуй“, чийто принципал е Министерство на енергетиката“, каза още Петков.

„Ще се обърнем към ръководителя на АЕЦ „Козлодуй“ с искане да ни бъде предоставен правилника или документа, с който той е уточнил начина на заявяване, поканване, еднократно влизане на хора в стратегическата зона. Ако стратегическата зона е с характер на „Плод и зеленчук , всеки когато и както му скимне да ходи в нея и да си взима стратегически документи, значи нещо сме се объркали“, посочи лидерът на ПП АБВ.

Румен Петков добави, че от АБВ ще се обърнат към прокуратурата за съдействие. „Подчертавам – към прокуратурата, не към главния прокурор. На този човек му нямаме никакво доверие и той обслужва Борисов и цялата крадлива шайка около него. Ще се обърнем към прокуратурата във Враца, защото централата е във Врачанска област, за образуване на незабавно производство. Ако Теменужка Петкова е в такава степен на зависимости, произтичащи от Перник, Бусманци и другаде и не уволни ръководството на „Козлодуй“ ще искаме прокуратурата да отстрани ръководството на „Козлодуй“ до приключване на проверката“, подчерта той.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове