Цената на олиото продължава да расте. За 6 месеца то е поскъпнало с повече от 70 процента. Коронавирусът и климатичните особености в отглеждане на слънчогледа са сред основните причини за поскъпването, смятат борсови експерти.
Както потребителите търсят по-приемливата цена, така и производителите на растителни мазнини също търсят да купят изгодно суровина, за да не поскъпва още продукцията им. На борсата слънчогледът вече струва двойно повече в сравнение с есента на миналата година.
"След като прибраха реколтата ценовите котировки тръгнаха някъде между 550-600 лева за тон без ДДС. В момента някъде цената, вероятно им се иска на продавачите, е да мине 1000 лева", каза пред БНТ доц. Александър Дафчев от Националната стокова борса.
В същото време складовете на зърнопроизводители от тракийската равнина са празни. Слънчоглед няма.
"Ние, къде от нужда от парични средства, къде от липса на подходящи складове, повечето производители още в периода преди нова година са продали слънчогледа", сподели пред националната телевизия селскостопанският производител Ангел Вукодинов.
Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио предвиждат и ограничаване на производството, а това би довело до още по-висока цена на олиото в магазинната мрежа.
Производители на растителни масла смятат, че цената на олиото може да се регулира, ако се спре износа на нерафинирано олио и слънчоглед. А ако има и държавен резерв, това допълнително ще успокои пазара.