Отидете към основна версия

5 846 70

“Единни за промяна” блокират Петрохан и Е-79 до отмяна на решението на министъра на екологията

  • единни за промяна-
  • росица кирова-
  • избори

„Настояваме министърът на МОСВ да отмени незаконосъобразното си решението за спиране на процедурата за оценка на въздействие  върху околната среда на прединвестиционното проучване на трасето за тунел под Петрохан

"Очакваме това да стане до 15 юни. В противен случай ще се срещне с нас, гражданите на Северозападна България, на масови протести, които започват на 19 юни. И те, протестите, няма да спрат”. Това обяви на пресконференция лидерът на „Единни за промяна” Росица Кирова. Тя поясни, че протестите ще бъдат съсредоточени на три места – на изхода на Видин, при Монтана и при прохода Петрохан, където протестиращите ще разпънат палатков лагер. За неограничено време.

Пред медиите Росица Кирова изрази съмнение, че за това неправомерно решение министърът се е запознал с цялата документация по процедурата.

„Или не е имал желание да я прочете или изобщо това, което се случва във Видин, в Монтана, в Берковица, в Лом… изобщо в целия Северозапад, не е приоритет и не е от значение за него. Смятам, че отминаха времената, когато някой по формални причини може да си позволи да зачеркне развитието на цял един регион. Отминаха времената, защото ние, като гражданско общество, показахме, че така не може. И го показахме още през 2018та”, каза г-жа Кирова.

На пресконференцята на „Единни за промяна“ Росица Кирова обясни, че министърът е прекратил процедурата по ОВОС единствено само с мотива, че инвестиционното намерение е в противоречие с режима, въведен с Плана за управление на защитена зона „Берковица”, без да се отчита, че съществуващия път също преминава през тази зона. Посоченият План за управление не е базиран на реално съществуващи местообитания на птиците, а е направен по предположения за съществуващи такива места. Не е взето под внимание и, че съгласно Закона за опазване на земеделските земи, чл. 17а, ал. 1, т. 1 промяна на предназначението се допуска за изграждане на инфраструктурни обекти. Както и, че като общ административен акт ПУ следва да е в съответствие със закона. Не е взето пред вид и че съгласно чл. 8, ал. 1 от ЗУТ конкретно предназначение на имот се определя от подробния устройствен план, а за територията без план предназначението на поземлените имоти до влизане в сила на ПУП са определя от фактическото им ползване. Не личи в мотивите на министъра да е обследвал фактическото използване на имотите. Административния акт е издаден, без да се изяснят фактите и обстоятелствата от значение за случая.

Подходено е несериозно, лекомислено и дори безотговорно, което е повече от обидно за жителите на Северозападна България.

По думите на събралите се граждани, подобни аргументи най-малкото са несериозни, но именно с тях се стопират процедурите по един изключително важен проект, идеята за чиято реализация е на повече от 100 години.

„Всички екологични проблеми са изключително важни за хората от Северозападна България, но едновременно с това, нашето оцеляване и съществуване също е важно. Действията на министъра противоречат и на Конституцията. Министърът не може да се позовава на документ, какъвто е въпросния План за управление като го поставя над действащи закони. И министърът трябва да знае това”, каза Росица Кирова.

„Умишлено или не, де факто, той е пренебрегнал закона, за да се позове на въведена от него забрана. Той като министър на екологията би трябвало най-добре да прецени, че вкарването на пътния поток в тунел е в десетки пъти по-щадящо за околната среда от преминаване от подножието на планината, през билото ѝ и спускането му надолу отново в подножието. Само по себе си това инвестиционно предложение ще подобри екологичния статус на защитените видове.

В пресконференцията се включиха членове и симпатизанти на гражданско обединение „Единни за промяна” от Видин, Берковица и Монтана и представители на ‘ Гражданската инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан“.

Пред журналистите д-р Емил Мушанов и Нели Александрова, едни от инициаторите и активно работещи за изграждането на магистрала до Видин и тунел под Петрохан, също призоваха служебният министър да отмени заповедта си и да се вслуша в исканията на гражданите от региона. „Проектът за тунел под Петрохан е изключително важен за развитието на Северозападна България – икономическо и социално”, заяви д-р Мушанов.

„При произнасяне и решения по инвестиционни предложения от национално и международно значение е необходим разумен подход и съответните компетентни органи следва да упражняват правата си разумно, добросъвестно и справедливо.

Очакваме отмяна на решението, очакваме никой повече да не се поставя над интересите на гражданите на Северозапада. Очакваме незабавно възлагане на ОВОС и довеждане на Инвестиционното предложение за трасето София – Монтана с тунел под Петрохан до реализация.

Както аз, така и членовете и симпатизантите на ГО „Единни за промяна“ ще бъдем непримирими към забавянето или отлагането на важните за региона ни инфраструктурни проекти. В това отношение цялата политическа класа на България са наши длъжници. И никой не е в състояние да ни приспи с общи фрази, небрежност, още повече с пренебрежително отношение.

На 19ти, в събота сме готови да ви го покажем“ добави организатора на протестите от 2018та, Росица Кирова.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 40 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове