Отидете към основна версия

1 516 4

БАБХ проверява мерките и храната в заведенията по Черноморието

  • бабх-
  • проверки-
  • храна-
  • ресторанти-
  • хотели-
  • черноморие-
  • варна

От началото на юни инспекторите са проверили над 400 обекта в област Варна

Снимка: Кадър от NOVA

Засилени проверки в заведения за хранене по Черноморието се извършват от Агенцията по безопасност на храните, предаде БНТ. Основно се следи - как се пазим от коронавирус, годни ли са хранителните продукти, които ни сервират по заведенията и правилно ли се съхраняват.

Това лято във Варна и близките курорти има повече туристи в сравнение с миналата година. Заведенията работят и са пълни с клиенти. Това е и причината за засилените проверки от инспекторите към Агенцията по безопасност на храните.

Освен за хигиената в заведенията и начина на съхранение на хранителните продукти, те следят за стриктното спазване на противоепидемичните мерки. Собствениците на заведения стават все по-дисциплинирани и нарушенията са все по-малко.

Под прицела на проверяващите във Варна и в близките курорти са ресторантите в хотелските комплекси и крайбрежните заведения за хранене. В капанчетата край морето през деня няма много клиенти.

От началото на юни инспекторите са проверили над 400 обекта в областта. Един от тях е затворен, тъй като е работел без регистрация. Издадени са 52 предписания. Най-честите нарушения са лошата противоепидемична защита на храните по блок масите в хотелите, както и неточната информация на етикетите.

"Нарушения са открити и по отношение на материално-техническата база, структура и оборудване, некоректното водене на записи към системите за самоконтрол", заяви д-р Костадинка Маринова, отдел "Контрол на храните" в ОДБХ-Варна.

Проверката на инспекторите започва от продуктите във фризерите на заведенията. Те трябва да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните трябва да са в срок на годност и да имат сертификат за произход. За да няма замърсяване на продуктите в кухнята, почистване трябва да се прави на всеки час.

"Следи се за хигиена на персонала, хигиена на помещения и оборудване. Осигуряване на дезинфекционни средства, използване на лични предпазни средства. При нарушения, които застрашават здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта", каза още д-р Костадинка Маринова.

Ако станат свидетели на нарушения в заведенията, клиентите трябва да подадат сигнал на горещия телефон, публикуван в сайта на Агенцията по безопасност на храните. Засилените проверките ще продължат до края на септември.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове