Отидете към основна версия

4 455 48

Агов: Парламентът все повече ни дразни с упорство и простащина

  • асен агов-
  • владимир левчев-
  • парламент-
  • има такъв народ-
  • правителство-
  • избори

Суверенът е отредил на ИТН да участва в коалиция, заяви писателят Владимир Левчев

Снимка: Bulgaria On Air

"Беше уместно президентът да постави въпроса за бюджета, тъй като виждаме, че в този парламент, който все повече ни дразни заради упорството и простащината, които вилнеят и които се внесоха в публичния език, си правят оглушки. Съвсем естествено е да бъдем обезпокоени от това, че актуализацията се отлага все повече и повече", заяви журналистът Асен Агов в студиото на "Денят ON AIR".

"Съгласен съм, че очевидно бюджетът трябва да се актуализира. Това се налага именно защото може да има нова Ковид вълна, възможно е и да има мигрантска такава", алармира от своя страна писателят Владимир Левчев.

Според Агов е нормално партиите заради своите идеи, възгледи и принципи да имат различно мнение по въпроса с актуализацията на бюджета.

"Това мнение в крайна сметка се излага при първото четене и при дебатите. Нормално е в една свободна страна да има различни идеи как да се харчат парите, нашите пари – на данъкоплатците. Пълна простащина е, която вирее в момента много активно, да искаме да има единодушие и всички да ръкопляскат, и да приемат една актуализация, която според някои е добра, а според други не толкова. Тези мнения бяха изказани на днешния КСНС и аз не виждам нищо грешно в това", коментира журналистът.

Левчев намира за особено смущаващ факта, че атаките срещу служебните министри Кирил Петков и Асен Василев идват не само от ДПС и ГЕРБ, но и от "Има такъв народ" (ИТН).

"Защо ги нападат? Защото тези двама много успешни и добри икономисти направиха неща, свързани със закона "Магнитски", и така си спечелиха врагове в задкулисието. Интересното е, че ИТН, която би трябвало да е антисистемна партия, се включва много активно и в комисията за "Буджака", която е отговорът на ДПС за комисията "Росенец", отбеляза събеседникът на Ганиела Ангелова.

Писателят цитира френския политически философ Жан-Жак Русо, който пише в "За обществения договор", че "робство и обществен договор са несъвместими", тъй като "винаги ще е глупаво за един човек или народ да правят договор изцяло за моя сметка и изцяло за твоя изгода". Според Левчев е удачно в настоящата политическа криза този израз да бъде обърнат: "Ултиматум и обществен договор са несъвместими".

"Общественият договор изисква консенсус и не задкулисни договорки, които винаги се получават, когато има плаващи мнозинства. Изисква се да има ясна програма, която се приема от всички. В случая всички очакваха, че ДБ и ИБГНИ ще са естествените партньори на ИТН, а те изведнъж се оказаха в най-заклетите им врагове", изтъкна писателят в ефира на Bulgaria ON AIR.

Политическата отговорност за нови избори ще я понесат онези, които са бездейни и безидейни, посочи Агов.

"Когато внимателно се вгледаме, откриваме, че няма идеи в редиците на ИТН. Второто нещо, което прави впечатление, е, че няма принципи, защото един ден казват едно, а друг – друго. Принципите и идеите помагат и ако ги усвояваш, тогава утвърждаваш себе си като човек, който е готов да води нацията напред", отсече той и добави, че в ИТН принципите са заменени с простащина, придружена с откровено невежество.

"Надявам се този път, ако има нови избори, наистина да си съберат ума избирателите и да съберат мнозинство, което ще промени България, а тя има нужда от дълбока промяна", категоричен е журналистът.

Малки са шансовете 46-ото Народно събрание да излъчи подобно правителство, смята Левчев.

"Отиваме на нови избори, което в известен смисъл е по-добре, защото очевидно няма мнозинство в този парламент, което наистина да защитава съдебни реформи и отговорност на главния прокурор. Реториката на ИТН за "изчегъртване" е едно нещо, но може би там няма и желание да има правителство. Говори се за суверена, само че суверенът е отредил на ИТН 1/4 от парламента и от тук нататък суверенът е казал: "Правете коалиция!" – с открита коалиционна договорка, а не с плаващи мнозинства, които разчитат на задкулисни сделки", настоя писателят.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове