Отидете към основна версия

2 327 41

Каракачанов: Продължаваме битката за българщината

  • красимир каракачанов-
  • тодор александров

Трябва борба, а не да се чака някой нещо да промени и ние да се възползваме от това. Силната организация се познава в такива трудни времена

Снимка: ВМРО

През 1924 г. над с. Сугарево е погребан тогавашният вожд на ВМРО Тодор Александров. Дори неговите убийци не са предполагали какво ще се случи, не гнева на ВМРО, а това, че смъртта на Тодор Александров ще го издигне в култ за цялото българско племе.

Това заяви днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на гроба на Тодор Александров в Пирин, над с. Сугарево по време на честванията в памет на легендарния водач на Организацията.

„Един великан на нашето време си отиде.“ Колко са българите, за които е написано такова нещо. Няма такива. Тодор Александров е човек, за когото 20 г. след смъртта му британската енциклопедия пише „некоронования крал на българите в Македония“. Този човек през 1924 г. е погребан тук. Тази местност остава свещено място за всеки един българин, който милее за нацията и българите от Македония. И тогава, и днес оставени под режим, който смачква съзнанието им. След 1944 г. името на Тодор Александров беше забранявано. Някога пишеха за него, че е великобългарски шовинист и такива глупости. А няколко изчадия му събориха гроба допълни Каракачанов.

Ето какво разказа още председателят на ВМРО:

През 1986 г. група студенти дойдохме и намерихме гроба му на село Сугарево. Някой беше написал с пирон Тодор Александров. Дори тогава, когато беше съборен гробът, се намираха българи, които скромно бяха написали името му, за да знаят кой е.
Организацията в Сандански възстанови със собствени усилия гроба на Тодор Александров.

Кой е Тодор Александров - син на учители, а и той учител. Имал е възможности за нормален живот извън турската власт и робството, можеше да учи в чужбина или България. Да печели добри пари или да забрави къде е България. Той избира да е учител по селата в Македония, за да може със собствените си усилия да помага на събудилите се българи в Македония да воюват за своята свобода. В историята на ВМРО има много герои. Има герои, които виждате, че слагат костите пред олтара на отечеството си. Всички те имат място в Пантеона на великите българи, дали живота си за освобождението на Македония. Но Тодор Александров се възвисява над всичко, защото той възражда ВМРО от пепелта и намира смъртта си в борбата.

Красимир Каракачанов коментира и ситуацията днес:

През тази година на изборите имахме много изпитания. В историята на всяка една организация има възходи и поражения. Имаме две алтернативи - да се движим по общото течение и да се примирим с тези, които казват, че не сме българи и да се хванем по новата мода и да забравим борбата за Македония и традиционното българско семейство. Да клекнем и да забравим е единият път. Вторият е да постъпим така, както Тодор Александров. Да се изправим на глава и да продължим по нашия път. Ние не трябва да търсим нови идеологии. Ние сме традиционна политическа партия. Тодор Александров го е казал: „ВМРО не извръща погледа си...“ Преведено на политическия жаргон това значи, че не може да забравим нашите сънародници, защото така искали чиновниците в Брюксел. Това е временно. В историята тиранин и владетели заминават, но българите оцеляват 1400 години, защото се борят. Трябва борба, а не да се чака някой нещо да промени и ние да се възползваме от това. Силната организация се познава в такива трудни времена. Ние трябва да сме наясно дали ще се борим или не. Няма за какво да се срамуваме, не сме ничии слуги. Служили сме на идеята за свободата и правата на българите навсякъде, където те се намират и са в опасност.

На събитието присъстваха: Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки, Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Милен Михов, Атанас Стоянов, Красимир Богданов. Наследниците на родовете от Македония: Райна Дрангова, Елисавета Шапкарева, внукът на Тодор Александров, много членове и симпатизанти на ВМРО.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове