Last news in Fakti

5 Септември, 2021 18:31 2 300 41

Каракачанов: Продължаваме битката за българщината

  • красимир каракачанов-
  • тодор александров

Трябва борба, а не да се чака някой нещо да промени и ние да се възползваме от това. Силната организация се познава в такива трудни времена

Каракачанов: Продължаваме битката за българщината - 1
Снимка: ВМРО

През 1924 г. над с. Сугарево е погребан тогавашният вожд на ВМРО Тодор Александров. Дори неговите убийци не са предполагали какво ще се случи, не гнева на ВМРО, а това, че смъртта на Тодор Александров ще го издигне в култ за цялото българско племе.

Това заяви днес лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов на гроба на Тодор Александров в Пирин, над с. Сугарево по време на честванията в памет на легендарния водач на Организацията.

„Един великан на нашето време си отиде.“ Колко са българите, за които е написано такова нещо. Няма такива. Тодор Александров е човек, за когото 20 г. след смъртта му британската енциклопедия пише „некоронования крал на българите в Македония“. Този човек през 1924 г. е погребан тук. Тази местност остава свещено място за всеки един българин, който милее за нацията и българите от Македония. И тогава, и днес оставени под режим, който смачква съзнанието им. След 1944 г. името на Тодор Александров беше забранявано. Някога пишеха за него, че е великобългарски шовинист и такива глупости. А няколко изчадия му събориха гроба допълни Каракачанов.

Ето какво разказа още председателят на ВМРО:

През 1986 г. група студенти дойдохме и намерихме гроба му на село Сугарево. Някой беше написал с пирон Тодор Александров. Дори тогава, когато беше съборен гробът, се намираха българи, които скромно бяха написали името му, за да знаят кой е.
Организацията в Сандански възстанови със собствени усилия гроба на Тодор Александров.

Кой е Тодор Александров - син на учители, а и той учител. Имал е възможности за нормален живот извън турската власт и робството, можеше да учи в чужбина или България. Да печели добри пари или да забрави къде е България. Той избира да е учител по селата в Македония, за да може със собствените си усилия да помага на събудилите се българи в Македония да воюват за своята свобода. В историята на ВМРО има много герои. Има герои, които виждате, че слагат костите пред олтара на отечеството си. Всички те имат място в Пантеона на великите българи, дали живота си за освобождението на Македония. Но Тодор Александров се възвисява над всичко, защото той възражда ВМРО от пепелта и намира смъртта си в борбата.

Красимир Каракачанов коментира и ситуацията днес:

През тази година на изборите имахме много изпитания. В историята на всяка една организация има възходи и поражения. Имаме две алтернативи - да се движим по общото течение и да се примирим с тези, които казват, че не сме българи и да се хванем по новата мода и да забравим борбата за Македония и традиционното българско семейство. Да клекнем и да забравим е единият път. Вторият е да постъпим така, както Тодор Александров. Да се изправим на глава и да продължим по нашия път. Ние не трябва да търсим нови идеологии. Ние сме традиционна политическа партия. Тодор Александров го е казал: „ВМРО не извръща погледа си...“ Преведено на политическия жаргон това значи, че не може да забравим нашите сънародници, защото така искали чиновниците в Брюксел. Това е временно. В историята тиранин и владетели заминават, но българите оцеляват 1400 години, защото се борят. Трябва борба, а не да се чака някой нещо да промени и ние да се възползваме от това. Силната организация се познава в такива трудни времена. Ние трябва да сме наясно дали ще се борим или не. Няма за какво да се срамуваме, не сме ничии слуги. Служили сме на идеята за свободата и правата на българите навсякъде, където те се намират и са в опасност.

На събитието присъстваха: Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки, Юлиан Ангелов, Александър Сиди, Милен Михов, Атанас Стоянов, Красимир Богданов. Наследниците на родовете от Македония: Райна Дрангова, Елисавета Шапкарева, внукът на Тодор Александров, много членове и симпатизанти на ВМРО.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    45 5 Отговор
    Още по-голям корем си пуснал - сигурно е от тежките битки за България...
  • 2 Професор

    43 4 Отговор
    Продължаваме битката за българщината с тежки мезета и силни питиета!
  • 3 ПИТАМ

    32 5 Отговор
    ЩО ЧАЛГАРИТЕ ВИ ИЗМЕТОХА ОТ ВЛАСТА...МАЙ СА ПО ГОЛЕМИ ПАТРИОТИ ОТ ВАС

    Коментиран от #29

  • 4 МВРО

    38 4 Отговор
    МВРО на агент Иван, подарено му от Държавна сигурност, няма нищо общо с някогашното славно ВМРО.
  • 5 Вън от ПАРЛАМЕНТА

    26 3 Отговор
    Да видяхме как я водехте с ГЕРБ в последните години,НИЩО НЯМА ДА ПРОДАЛЖИТЕ ЩЕ ПРОДАЛЖИТЕ ДА СТЕ ИЗВЪН ПЪРЛАМЕНТА СЪС СИГУРНОСТ
  • 6 FEFE

    27 1 Отговор
    Отивай да пазиш границата ще си по-полезен, а и ще свалиш някое килце !
  • 7 ПЕНЦИОНЕР

    21 3 Отговор
    ... УЧИЛ СЪМ ВЕТЕРИНАРНА МЕДИЕЦИНА.... ПРАСЕТО Е УМНО ВКУСНО ЖИВОТНО.... ТЕБ НА КО ДА ТЕ ОПРЕДЕЛЯ ОСВЕН НА..... ТУФЛЕК....ПЕСТЪПНИК!!!!

    Коментиран от #12

  • 8 циркаджия

    17 4 Отговор
    Шкембо , каквито и ритуали и заклинания да правиш си оставаш продажник и търгаш за пари и власт . От такива българи и българщини , едно че ме е срам , че съм българин и второ се гнуся от вас.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  • 10 gggw

    10 3 Отговор
    смях
  • 11 Кюстендилският

    14 3 Отговор
    В Кюстендил има величествен паметник на Тодор Александров,но Каракачанката нито веднъж не е оставил цветя пред паметника!!!
  • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "ПЕНЦИОНЕР":

    працето и в палат да го сложиш свиня си остава
  • 13 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    13 1 Отговор
    ДЕСЕТ ПЪТИ СЕ СПОМЕНАВА ДУМАТА„ БОРБА ”И ДА СЕ „БОРИМ”.......АМА СРЕЩУ КОГО ,ЗАЩО И ЗА КАКВО....НИЩО🤔НЯКОЙ ДА НИ Е ПОРОБИЛ ПЪК НИЕ ДА НЕЗНАЕМ!!!???

    Коментиран от #15

  • 14 Даме Груев

    11 3 Отговор
    Била войводата с 20 читака ще се бори за какво ?
    А и като му гледам Воеводската униформа , направо нямам думи. Сякаш са го извадили от Капалъ чарши.
  • 15 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔":

    БЪЛГАРИЩИНАТА ПИШЕ.....ЧУДНО!!!?ААА ИЗБОРИ ИДВАТ👍ГЛАСОВЕ ИМ ТРЯБВАТ👎
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТИТИ

    6 4 Отговор
    КАРАКАЧАНОВ СРАМ СИ ЗА ВМРО
  • 18 нищо

    5 3 Отговор
    Нямате нищо общо с изначалното и истинско ВМРО, нито вие, нито това в Македония.
  • 19 Бибитко

    9 3 Отговор
    Стига ни прави на глупаци, бе Краси! През 1986 година - когато ти си вече агент на Държавна сигурност отиваш да намериш гроба над с. Сугарево на Тодор Александров, за който комунистите не са давали да се изрече и дума?! Да, може и да си организирал подобна акция, но под крилото на ДС, изготвяйки после надлежното донесение до наблюдаващия офицер кой е присъствал, какво е говорил и прочие.
  • 20 Бай брадър

    5 2 Отговор
    Днеска случайно, попаднах на едно интервю в ничия земя по нова.
    Първия създател на дпс, който казва как преди години самия този патриот каракачанов как е искал да правят коалиция с депесарските флейти.
    И сега тумбак войвода пак излиза като воин на бял кон.
    Искам да попитам и се обръщам към народа не ни ли писна и аз в това число 30 години само кражба и репресия втеме е да ги спрем.
    Чалгари гербери депесари комуняги и тн.
    Не ние драги управляващи трябва да се съобразяваме с вас. А вие с нас
  • 21 NikNay

    4 2 Отговор
    Оффффф , комитата пак се гласи да лапа чевермета
  • 22 Стефан

    6 4 Отговор
    Стига с тоя Т. АЛЕКСАНДРОВ ТЕРОРИСТ ОТГОВОРЕН за множество убийства в България превърнат от псевдопатриотичната партия с нелепо то име Вмро в национален герой

    Коментиран от #30, #31

  • 23 АГЕНТ НА ДС

    6 2 Отговор
    ЦЕЛТА МИ Е ДА СЕ НАБУТАМ В НС ДА ПРЕЧА НА НАРОДА ДА ЖИВЕЯТ НОРМАЛНО , ДА МЕ ХРАНТУТЯТ КАКТО ДО СЕГА , ГОТОВ СЪМ ДА ИЗЯМ ЦЯЛ КОЧ ЗА БЛАГОТО НА БЪЛГАРИЯ ! АЗ СЪМ РУСЕНСКИ МАКЕДОНЕЦ - АЙДУК И ПОДЛОГА НА БОКО !
  • 24 КРАДЦИ ЗАТВОР

    4 2 Отговор
    Инфрacтруктурaтa зa F-16 нa "Грaф Игнaтиeвo" дaдeнa нa фирми бeз oпит
    95% oт вcички oбщecтвeни пoръчки в Миниcтeрcтвoтo нa oтбрaнaтa ca възлoжeни бeз прoвeждaнe нa търг - ЗАЩО КУЧЕТО НЕ Е АРЕСТУВАНО ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ?
  • 25 Грогу

    3 2 Отговор
    Да им се не знаят чукарите македонски , толкова години нещастия за България заради тях. Предците на македонци и помаци , заговориха на сръбски и турски за да се забрави , че са българи и крият гузната си съвест на родоотстъпници с омраза към всичко българско. Браво на гърците , само те се оправят с тях, а на нас ни се качиха на главите.
  • 26 Биби Долапчиев

    4 2 Отговор
    Красе не се стегай мой! Олаби дисагите и даула ма не много че да не ти отарве кароцериата и да оклепаш калниците баце! Внетен ли сме? Айде и умната с таа самостоятелнос
  • 27 Въпрос

    5 2 Отговор
    Винаги съм се чудил на тази дума - българщината!
    Какво означава, какво включва или подразбира?
    Как пък веднъж не чух Путин да се бори за " русийщината", Байдън Тръмп или Обама - за американщината, Себастиан Курц - за австрийщината, Лукашенко - за беларусщината ..
    Някой компетентен да обясни, моля!

    Коментиран от #32, #40

  • 28 пешо

    4 2 Отговор
    е, като как така я продължавате тая "битка"? де не се ви оставили правото да печатате паспорти? че вас за друго не ви бива...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Българщината е

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Въпрос":

    всичко това, което ни кара да обичаме Отечеството си и съплеменниците си...

    Коментиран от #34

  • 33 София

    3 2 Отговор
    Ох майчице тоя пак се появи!!!!
  • 34 Кажи честно

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Българщината е":

    Да не би да ходиш по улицата с потури и калпак и в колата си да слушаш хора и ръченици?
    Никъде, никоя страна никой народ не ходи с народни носии по улиците или заведенията да се слуша автентичен фолклор ( изключвам обществрни събития или лични празненства).
    Само веднъж видях на летището в Лутън някакви шотландци с поли - явно се бореха да запазят шотландщината по някакъв свой начин. А да виждал съм и евреи с онези там техните шапчици...
  • 35 Малее

    2 3 Отговор
    Я да питам.Що прави една русенска свиня по Пирина!!?
  • 36 Бацо

    0 2 Отговор
    Идвай да са молим на султана предизборно
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 леле КАКО

    2 0 Отговор
    Грешно заглавие ! Правилното е - продължаваме битката с БОЙКОВЩИНАТА ! Тя носи само простащина , лицемерие и байганьовщина в прекомерни дози !
  • 39 Карасиким

    1 1 Отговор
    Домус, ти и от умрелите полза ли търсиш хитлер
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 БАЧУ

    0 1 Отговор
    Май огладня вече"патриоте".Сега като вкарат Тиквата в ЦСЗ от кого ще цоцаш бе.Виж там от билла да ти олабят някой и друга щафета салам с изтекъл срок на годност.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове