Отидете към основна версия

2 396 46

Нинова: При язовирите заварихме хаос

  • язовири-
  • корнелия нинова-
  • средни предприятия

Нинова посочи, че има доклад от проверяващите органи, както и прокурорска преписка, която се отнася до 500-те милиона

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова отговоря на актуални въпроси в нейния ресор по време на блиц контрол в Комисията по икономическа политика и иновации.

По време на контрола тя постави акцент върху малките и средни предприятия, както и помощта, която ще им бъде оказана по отношение на ковид кризата и кризата с цените на енергоносителите.

„В проекта за бюджет, който ще предложи Министерски съвет за 2022 г., се предвиждат редица такива мерки, като подпомагане с изплащане от страна на държавата на средства към фирмите за разликата от увеличението, но не повече от 35%, това са около 450 млн. На енергоразпределителните дружества - 410 млн. помощ, на фирмите мярката “Запази ме“ - 60/40, както и за запазване на работните места и помощ на работниците - увеличението на ваучерите от 80лв. на 200лв., с които ще може да се заплаща и комунални услуги“, заяви вицепремиерът.

Нинова посочи, че има доклад от проверяващите органи, както и прокурорска преписка, която се отнася до 500-те милиона, отпуснати с постановление на Министерски съвет на ДКК и оттам на “Монтажи“ за ремонти на язовири.

Темата с язовирите Корнелия Нинова определи като много сложна и объркана:

„Въпросът с язовирите е изключително сложен и объркан, заварихме пълен хаос. Няколко министерства упражняват собственост върху различни язовири, има поне 4-5 институции с почти застъпващи се правомощия, бих нарекла това пълна безотговорност“, категорична бе тя.

Нинова припомни, че назад във времето е имало много случаи на преливане на язовири, заливане на населени места и нанасяне на щети, но досега никой не е понесъл отговорност за това.

Като трети проблем тя посочи решението на правителството на “Борисов - 3“ за прехвърляне от общините към Държавно предприятие на общински водоеми и язовири.

По думите на Нинова, Министерството на икономиката и индустрията изготвя цялостен анализ за състоянието на сектора в страната по отношение на собствеността, контрола и законодателни промени с една цел - язовирите на България да се използват целесъобразно.

„Общата цел е водите на България да се използват целесъобразно, но и най-вече на пролет да не виждаме страховитите картини, които сме виждали много пъти - на залети населени места, на унищожено имущество, на страдащи хора, не дай боже и загинали“, обобщи темата вицепремиерът.

Един от приоритетите на министерството, които Нинова очерта, е намаляване на бюрокрацията и облекчаване на административната тежест, която е обхванала бизнеса.

„Едно от първите неща, които направихме, е да поканим работодателските организации. Заедно с тях изготвихме списък с актове, които пречат на бизнеса точно в тази посока. Списъкът вече върви към 100 броя“, обясни Нинова.

Тъй като индустриалните зони остават в Министерството на икономиката и индустрията, вицепремиерът заяви, че има направен проект за бюджет за инвестиции в този сектор.

„Не само централното ръководство, но и зоните дадоха своите проекти за изграждане на инфраструктура, какво им е необходимо, за да се усъвършенства инфраструктурата“, заяви Нинова.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове