Last news in Fakti

19 Януари, 2022 19:41 2 389 46

Нинова: При язовирите заварихме хаос

  • язовири-
  • корнелия нинова-
  • средни предприятия

Нинова посочи, че има доклад от проверяващите органи, както и прокурорска преписка, която се отнася до 500-те милиона

Нинова: При язовирите заварихме хаос - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът, министър на икономиката и индустрията и лидер на БСП Корнелия Нинова отговоря на актуални въпроси в нейния ресор по време на блиц контрол в Комисията по икономическа политика и иновации.

По време на контрола тя постави акцент върху малките и средни предприятия, както и помощта, която ще им бъде оказана по отношение на ковид кризата и кризата с цените на енергоносителите.

„В проекта за бюджет, който ще предложи Министерски съвет за 2022 г., се предвиждат редица такива мерки, като подпомагане с изплащане от страна на държавата на средства към фирмите за разликата от увеличението, но не повече от 35%, това са около 450 млн. На енергоразпределителните дружества - 410 млн. помощ, на фирмите мярката “Запази ме“ - 60/40, както и за запазване на работните места и помощ на работниците - увеличението на ваучерите от 80лв. на 200лв., с които ще може да се заплаща и комунални услуги“, заяви вицепремиерът.

Нинова посочи, че има доклад от проверяващите органи, както и прокурорска преписка, която се отнася до 500-те милиона, отпуснати с постановление на Министерски съвет на ДКК и оттам на “Монтажи“ за ремонти на язовири.

Темата с язовирите Корнелия Нинова определи като много сложна и объркана:

„Въпросът с язовирите е изключително сложен и объркан, заварихме пълен хаос. Няколко министерства упражняват собственост върху различни язовири, има поне 4-5 институции с почти застъпващи се правомощия, бих нарекла това пълна безотговорност“, категорична бе тя.

Нинова припомни, че назад във времето е имало много случаи на преливане на язовири, заливане на населени места и нанасяне на щети, но досега никой не е понесъл отговорност за това.

Като трети проблем тя посочи решението на правителството на “Борисов - 3“ за прехвърляне от общините към Държавно предприятие на общински водоеми и язовири.

По думите на Нинова, Министерството на икономиката и индустрията изготвя цялостен анализ за състоянието на сектора в страната по отношение на собствеността, контрола и законодателни промени с една цел - язовирите на България да се използват целесъобразно.

„Общата цел е водите на България да се използват целесъобразно, но и най-вече на пролет да не виждаме страховитите картини, които сме виждали много пъти - на залети населени места, на унищожено имущество, на страдащи хора, не дай боже и загинали“, обобщи темата вицепремиерът.

Един от приоритетите на министерството, които Нинова очерта, е намаляване на бюрокрацията и облекчаване на административната тежест, която е обхванала бизнеса.

„Едно от първите неща, които направихме, е да поканим работодателските организации. Заедно с тях изготвихме списък с актове, които пречат на бизнеса точно в тази посока. Списъкът вече върви към 100 броя“, обясни Нинова.

Тъй като индустриалните зони остават в Министерството на икономиката и индустрията, вицепремиерът заяви, че има направен проект за бюджет за инвестиции в този сектор.

„Не само централното ръководство, но и зоните дадоха своите проекти за изграждане на инфраструктура, какво им е необходимо, за да се усъвършенства инфраструктурата“, заяви Нинова.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пачката

    24 6 Отговор
    Не остана ли 1 Импексче и за мен ма Трътко?

    Коментиран от #21

  • 2 22 иде!

    21 5 Отговор
    Хората искат реална отставка.
  • 3 Майна

    28 7 Отговор
    Българите вече са ПОЛУУДАВЕНИ, тя язовирите ИЗТЪКВА!!! НЯМАМ ДУМИ...
  • 4 Спомени

    17 6 Отговор
    Ти водоемите ги остави на Киро Язовиро,
    А ни кажи какво Бойко ви каза за Белене и гьола?!
  • 5 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    29 7 Отговор
    ти и костов поставихте началото
  • 6 Бай чекмежан

    10 16 Отговор
    Пък на мен ми носеха пачки, язовири язовири

    Коментиран от #28

  • 7 Опонент

    18 5 Отговор
    ✔Въпросът с язовирите е изключително сложен и объркан, заварихме пълен хаос✔
    А когато отстъпиха властта на ГЕРБ, цареше идеален ред при язовирите, че не беше ясно изобщо ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ са държавна, общинска, частно рибарско фирмена и т.н.🎈
  • 8 hahaha

    19 2 Отговор
    та за това ли не можете да направите бюджета за 2022
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    22 4 Отговор
    КАКО КАЖИ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ ТАНКОВЕ В НОВО СЕЛО И УЧЕНИЯТА ОТ ДНЕС ДО 30 ЮНИ .... 6 МЕСЕЦА УЧЕНИЯ ...... СИНЧЕТО КАКЕ ЕВ ГОЛДМЪН СЪКС
  • 10 До факти

    12 2 Отговор
    От около две седмици река Новачица (София) е силно замърсена. Непрекъснато се влива голям дебит замърсена от фекалии вода.Предположително или и е авария или някой нов строеж излива директно отходните си води в реката. Според РИОСВ това било законно .
  • 11 А бе

    24 4 Отговор
    Хаос е в твоята партия Курнелия.
    Като знам,че със сто пенсионера не можеш да се оправиш,как ще оправиш икономиката?
    А и си гладна. Като чакали сте гладни всички комунисти и ще почнете да крадете. Всеки път когато се докопате до властта е така. Тъй и ще е този път.
  • 12 оня с коня

    14 4 Отговор
    Интересно какво очаква да завари Нинова след ПОРЕДНО Управление на 2 Служебни Правителства на Радев,заети изключително сэс "изчегъртване" и назначение на Калинки Тип "Ич хАбер си найн"!Ще станем свидетели Тя пък каква бъркотия ще остави,но това ...Тате каза че ще стане "малко по-късно".
  • 13 НЕРАЗБРАЛ

    10 5 Отговор
    ...а бе тази КОЯ БЕШЕ ??!!...
  • 14 jorj

    6 3 Отговор
    На широка локва и тясния язовир и пречи.
  • 15 гхг

    4 4 Отговор
    А Лилето Павлова да не забравите!
  • 16 Тая жена е била в парламента 3 мандата

    13 5 Отговор
    И е взела толкова заплати защо ? Тя откри Америка трябва народа да ги измете заедно с Радев
  • 17 там е хаус

    3 0 Отговор
    от 30г.
  • 18 червен маргинал

    14 2 Отговор
    Остави язовирите , ами кажи как е в "Техноимпекса " ... в "Булгартабака" ... а нали в "Лукойла" дето мъжът ти е на яка заплата в Борда на Директорите от ,както харизахте със шефа ти Иван Костов "Нефтохима" за 1/10 от стойността му ...Гиди шмекерко ,крушовенска -такава ...Милионерка си до гуша , а тръгнала на бедните ,окрадените и онеправданите - интересите да "защитава " ...

    Коментиран от #25

  • 19 БОМБА ВЪВ ФАКТИ

    9 2 Отговор
    ПРИ ЯЗОВИРИТЕ Е БЕЗКРАЕН ХАОС, КОЙТО Е ЗАВАРИЛА КОНЯРКАТА, А В "ТЕХНОИМПЕКС" САМАТА ТЯ ОСТАВИ ЕДНА "ТИШИНА", ТА ЧАК УШИТЕ СЕ РАЗБОЛЯХА. ДОЛНА ДО ДЪНО!
  • 20 Съда

    10 2 Отговор
    НИНОВА,В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ БСП НЯМА ДА ВЛЕЗЕ...ТИ СИ МИЛИОНЕРКА..."УСВОЯВАЙ" ПАРИЧКИ ДОКАТО СИ МИНИСТЪР...СКОРО ТИ СВЪРШВА ХРАНИЛКАТА ЗАВИНАГИ...НОВИ ИЗБОРИ ИДВАТ,ДРУГАРКО!

    Коментиран от #24

  • 21 Ниноа

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пачката":

    Сига вии ша крадете имате коз
  • 22 БКП обява

    4 2 Отговор
    Търсим шарани!
  • 23 Щсдд

    9 2 Отговор
    Получихте ли си днес увеличението от мобилните оператори.
  • 24 Слушател на БСТВ

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Съда":

    Как ще влезе бре ? Слушайте само БСТВ в предаването "Думата е ваша" от 16:32 за да се убедите ,че 1/2 от обаждащите се са техни постояни ,явно на хонорар хора ,а останалите ... заблудени дебили, с алцаймери и деменции 80+ годишни ... Аз ги следя от любопитство само ...ами то един млад човек не се е обадил до сега ... Поздрави на Росица от Кочериново , Павлова от Пловдив, РАЙКОВА (де винаги е първа) ,оня доктора изкуфелия от Видин дето издавал вестник още 1956-та година ... и бабата от Ямбол (65 години член на БКП) -Иванка и заедно с бабата Мария ... Все едни и същи и все едно и също ... Те това е ...А оня водещият ТуТмаков явно пари няма да си смени ризата ...все една и съща -ЧЕРНА ,явно не я и пере ...с тая брадичка ,само една килимявка му липсва ,защото само кима като поп на изповядане ...или кон на празна ясля :)))Жива трагедия направо .
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 2525

    5 2 Отговор
    Модератореее защо ме изтри ? Навярно си се припознал в истината ,която написах ли ?
  • 27 ПотърпевшПенсинер

    12 1 Отговор
    къде ми е обещаното увеличение на пенсията ма, що си трайш, а??

    Коментиран от #33

  • 28 Anal

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бай чекмежан":

    Да ти носят на 40 дена
  • 29 Filo

    8 1 Отговор
    Курнело, добре че си ти, иначе не знам с тия язовири какво щяхме да правим. Чудя се просто, как такъв ценен кадър не го искат в собствената му партия.
  • 30 Како Корни

    7 1 Отговор
    Днес получих честитка от Теленор , чакам и от А1 . Кво стана ма ? Нали ги прокълна да не вдигат таксите ! Нали каза по ТВ , че няма да има увеличение ?!
  • 31 Ихха!

    5 1 Отговор
    Другарката Нинова, ако знае каква корупция се е вихрила в Техноимпекс ще и паднат очилата. Ха, ха!
  • 32 ХА ХА ХА

    7 1 Отговор
    АБЕ ДРУГАРКО НИНОВА , КАКВО СТАНА СЪС ГРЪМКОТО ТИ ОБЕЩАНИЕ , ЧЕ МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ СА ПОБЕДЕНИ ОТ ТЕБ И НЯМА ДА ВДИГАТ ЦЕНИТЕ НА ТАРИФНИТЕ СИ ПЛАНОВЕ ????? ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЩЕ СЕ УБЕДЯТ ВЪВ ТОВА , ЧЕ ИЗЛЪГА ! ДРУГИЯ МЕСЕЦ ЩЕ ВИДЯТ СМЕТКИТЕ СИ СЪВСЕМ ДРУГИ ОТ ТИЯ КОИТО ТИ ОБЕЩА ! ПАК ЛИ ЩЕ СЕ ЛЪЖЕМ ?
  • 33 Ааааааааа

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "ПотърпевшПенсинер":

    Увеличението на пенсииката ти е изпапано от КУЛТУРИСТА СПЕЦОВ ! Раздадоха си го като бонуси за туй , ЧЕ се потят по цял ден да събират данъци ! Ама СПЕЦОВ ЗАБРАВЯ да внесе СВОЙТЕ от фирмата си , че има ДИМЕНЦИЯ и не помни !
  • 34 Нинова,

    5 1 Отговор
    Масларова и Р.Овч. ще се борят с корупцията? Те сега ще се оправи държавата та ще хвръкне.
  • 35 Бай Ламби

    5 1 Отговор
    Курнелиоооо....ти остай язовирите ма нашто момиче, ми я кажи келепирец има ли има ли а?Еййй ни съ наяди еййй, тоя мавър Костов ка те научи само да крадеш ма пуууу.....смрад червена, ка не свърши за пет пари работа ма а?
  • 36 червен маргинал

    0 1 Отговор
    Абе коментар № 25 ,защо са те изтрили ? Мен ли си псувал или нещо де съм го казал по -по интелигентен начин , ти си го подкрепил ...с думи прости и ...НАРОДНИ :))) Виж мен не са ме трили а пък на тебе -репликата - изтрили ... \сън не ми хваща защо това става във "ФАКТИ " ?!
  • 37 АЗ ПОДМЯНАТАОставка

    2 1 Отговор
    Нинова с 26 депутата станала министърка от БКП Нинова УЖАС Оставка на Мутрите от БКП Оставка Сбиротак алчници ЖАДНИ ЗА ВЛАСТ ЗА милиони ВЪРВЕТЕ СИ Подмяната
  • 38 Ето я

    0 1 Отговор
    Другата Идиотова.Теленор те поздравява.Ма кой те избра се пита ?????Палатите в тази държава които явно преобладават
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 39404142

    1 1 Отговор
    Абе ти нимфоман ли си бе ? Егати и ненаситника ...
  • 44 👍👍👍👍👍👍👍

    2 0 Отговор
    👍👍👍👍👍👍👍 !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Добрева

    0 0 Отговор
    Нахална и нагла Нинова.Натресе се в НС без да е в програмата само и само да е на сцената преди конгреса утре.Целта е да остане председател на БСП по лесния начин,като неините делегати я помолят за това.Евтини селски номера.Да остава за да приключи партията и да се върви към нещо ново.С това чудовище в една партия аз лично не мога да бъда.Много хора са така и вече не виждат смисъл.Корнела ще приключи с ПП,както е тръгнало защото тя работи за това.Нагло краде закони готвени от Мая но то е така,който лъже и краде.Р.Овч.е главния виновник за пребиваването на Корнела в БСП и трябва да понесе заслуженото си.Как е друга тема.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове