Отидете към основна версия

5 075 50

16 дни не стигнаха за превод на материалите по “Барселонагейт“

  • барселонагейт-
  • дело-
  • бойко борисов

Спецпрокуратурата работи с неофициален превод, но чака и този, който може да приложи по делото

Снимка: БГНЕС

Официалният превод от испански на материалите по делото "Барселонагейт", получени от Испания на 14 февруари, още не е готов. Това каза говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев, цитиран от вестник "Сега".

В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език така, че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Преводът е специфичен, тъй като става дума за юридически текст. Освен това преводачът носи наказателна отговорност за точността му. Прокуратурата междувременно е направила неофициален превод и е запозната с информацията, но чака и официалния превод, както изисква НПК.

За въпросните 219 страници се разбра веднага след като МВР получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата обяви, че е готова с 90% от разследването.

Заключенията на испанските власти, изпратена на МВР в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", се казва в документа, с който "Сега" разполага.

Справката, получена от МВР, се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. В нея обаче е посочено, че според властите в Испания "подадената в жалбата информация е вярна". "Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов", пише още в материалите, пратени от Испания по линия на Интерпол.

Случаят "Барселонагейт" е един от казусите, за които премиерът Кирил Петков поиска публичен отчет от държавното обвинение какво е свършено за дългия период, в който се води разследването. То е образувано през ноември 2020 г. Двете европейски заповеди за разследване са пратени до Испания едва година по-късно.

По втората все още се чакат отговори. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от главните действащи лица в скандала и с която са свързани двата скъпи имота в Барселона, за които се предполага, че са в схема за пране на пари. Едва в средата на миналия месец прокуратурата прати молба за правна помощ по делото и до Кипър - за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове