4 Март, 2022 08:24 5 074 50

16 дни не стигнаха за превод на материалите по “Барселонагейт“

  • барселонагейт-
  • дело-
  • бойко борисов

Спецпрокуратурата работи с неофициален превод, но чака и този, който може да приложи по делото

16 дни не стигнаха за превод на материалите по “Барселонагейт“ - 1
Снимка: БГНЕС

Официалният превод от испански на материалите по делото "Барселонагейт", получени от Испания на 14 февруари, още не е готов. Това каза говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев, цитиран от вестник "Сега".

В средата на февруари спецпрокуратурата обяви, че е получила 219 страници материали по прословутото дело, но предстои официалният им превод на български език така, че да могат да бъдат приобщени към материалите по делото за пране на пари, в което е замесено и името на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Преводът е специфичен, тъй като става дума за юридически текст. Освен това преводачът носи наказателна отговорност за точността му. Прокуратурата междувременно е направила неофициален превод и е запозната с информацията, но чака и официалния превод, както изисква НПК.

За въпросните 219 страници се разбра веднага след като МВР получи материал от испанската полиция. Тогава прокуратурата обяви, че е готова с 90% от разследването.

Заключенията на испанските власти, изпратена на МВР в края на януари, са, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая "Барселонагейт" са изпрани над 5 млн. евро. "Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро", се казва в документа, с който "Сега" разполага.

Справката, получена от МВР, се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. В нея обаче е посочено, че според властите в Испания "подадената в жалбата информация е вярна". "Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов", пише още в материалите, пратени от Испания по линия на Интерпол.

Случаят "Барселонагейт" е един от казусите, за които премиерът Кирил Петков поиска публичен отчет от държавното обвинение какво е свършено за дългия период, в който се води разследването. То е образувано през ноември 2020 г. Двете европейски заповеди за разследване са пратени до Испания едва година по-късно.

По втората все още се чакат отговори. Също година след старта на делото е разпитана и манекенката Борислава Йовчева, която е едно от главните действащи лица в скандала и с която са свързани двата скъпи имота в Барселона, за които се предполага, че са в схема за пране на пари. Едва в средата на миналия месец прокуратурата прати молба за правна помощ по делото и до Кипър - за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаберих

    41 2 Отговор
    16 дни не стигнаха за превод на материалите по “Барселонагейт“,защото интернетът нещо им се е повредил. Като депутатите,го е ударил на почиФка.

    Коментиран от #28

  • 2 Да бее.

    64 4 Отговор
    Що не викнат двама ученика от Испанската гимназия!! За 3 дена ше ги опапкат.
  • 3 Съучастници

    66 10 Отговор
    Прокуратура ли?! Промяна ли?! Крадливите герберски калинки начело с Борисов са на свобода, а Гешев продължава да ги прикрива. Кирето и Лена нямат никакво намерение да ги приберат на топло.
  • 4 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    13 39 Отговор
    МАЙ ПОД ВОЛА НЯМА ТЕЛЕ
  • 5 Зззз

    46 1 Отговор
    Като не ги дадохте на Пацо терасата да ги преведе, ще чакате,а той и обективно щеше да свърши този ПРЕВОД ХИХИХИ
  • 6 Да,бе

    48 4 Отговор
    Време има,но желание нямат,че са навързани с шайката
  • 7 2786

    33 9 Отговор
    отново същата дъвка.
  • 8 Българка

    49 6 Отговор
    Каскетурата още от ден първи на тоя престъпен скандал не искаше да разследва по същество, а по-скоро да оневини тоя, който с кликата си назначи Гешев. Имаше опити за поредна лъжа, че испанската прокуратура е прекратила в Испания разследването, защото няма доказателства за престъпление. Гербери сгордо размахваха пръст, че е окалян техния вожд, което практически няма ка да стане. Не личи леке върху леке. И сега, когато тая опорка рухна, пък видите ли 16 дни няма легализиран превод. Това е изнасилване на правосъдието от каскетите
    Гешев е позор! Оставка и затвор!
  • 9 ИВАН

    39 4 Отговор
    А защо въпросния родоотстъпник, който се е обогатявал на гърба на народа не изчаква превода в затвора .... цялата система е такава - закриля едрите престъпници и измамници, затворите са пълни, колкото да не секва далаверата на Управление Затвори - затворническата мафия, но само с кокошкари, някъде да сте видели едра риба да влезе и да си понесе наказанието
  • 10 БСП ПРЕБОЯДИСАНО КОМУНДЕ

    13 15 Отговор
    ЧЕТИРИ ГОДИНИ РАЗСЛЕДВАНЕ И НИЩО......БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК....РАШКОВ СЕ ДЪНИ...БАЦО НА СВОБОДА
  • 11 При

    28 2 Отговор
    превод са излючително важни нюансите , които могат да преобърнат нещата ! Ако бяха изпратили в чужбина да им превеждат , всичко щеше вече да е готово , включително с апостил !
  • 12 Два са вариантите

    29 3 Отговор
    Затишие пред буря и Опит да се прикрие нещо. Очевидно е второто, тъй като в БГ осъден политик в историята на БГ...няма!
  • 13 Лудница

    26 2 Отговор
    Не си правете труда, няма да има резултати. Това е България приятели, не е някоя държава като Румъния например да вкарва депутати и управляващи в панделата.

    Коментиран от #15

  • 14 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    20 5 Отговор
    РАШКОВ, КВО СТАВА.....ЗА ОСЕМ МЕСЕЦА НА ВЛАСТ НИЩО НЕ СВЪРШИХТЕ...БАЦО ВИ СЕ НАДСМИВА ОТ БАНКЯ

    Коментиран от #18

  • 15 КАКВИТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ

    12 0 Отговор

    До коментар #13 от "Лудница":

    ТАКАВА И ДЪРЖАВАТА
  • 16 гт6х

    28 4 Отговор
    В Бг вкарват в затвора за 5 лв. За 5 млн. евро в Бг не вкарват в затвора. Това го запомнете!
    Прокуратурата е създадена да прикрива големите "усвоявания" и да убива хора за дребни деяния. И не ме трийте, защото точната дума е "убива" по бавен, мъчителен начин чрез пълно личностно, физическо и психическо смазване на малкия човек когото никой не защитава в Бг.

    Коментиран от #23

  • 17 В България, ако крадеш

    24 2 Отговор
    Не те съдят. Но ако забравиш да платиш гражданската си отговорност те осъждат. Някаква психично болна практика е това..
  • 18 гт6х

    6 5 Отговор

    До коментар #14 от "БСП...ЗЛО КОМУНДЕ":

    Рашков заедно с Радулов приоритет са им кварталните милиционери и връщането на ДС и Шесто управление. Рашков не закача "големите".

    Коментиран от #25

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 12345

    11 3 Отговор
    Нормално. Всичко свързано с ББ се мота и приключва без данни за престъпление.

    Коментиран от #24

  • 22 Трябва да минат на заработка

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пловдив":

    Както е в производството. На хранилка не работи системата..
  • 23 Възпитават народа да

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "гт6х":

    Краде! По много!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 РАШКОВ ДЪНИШ СЕ

    8 7 Отговор

    До коментар #18 от "гт6х":

    ПО МЕДИИТЕ ДРУГА ПЕСЕН ПЕЕШЕ...РАШКОВ
  • 26 Тука е така

    13 1 Отговор
    За милиони няма закони! За кокошка няма прошка! На този принцип работи гешефтурата.
  • 27 Стефан Петров

    9 4 Отговор
    Написаното тук е от човек, търсещ сензация, но без понятие за реалността.16 дневният срок за този обем страници е абсолютно недостатъчен. Той е такъв дори ако те бяха на руски език, който е близък до българския. В испанската юридическа система има доста термини, които е трудно да се преведат на български. Занимавал съм се с много преводи, някои от които по над 100 стр. на икономически, технически, юридически и др. текстове и го твърдя отговорно. Подобен важен текст се превежда от човек. Ако журналистът мисли,че трябва да се преведе от Гугъл явно си няма понятие от преводи при водене на съдебно дело..

    Коментиран от #31

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Йеронимус БОШ

    7 4 Отговор
    А някой нормален човек очаквал ли е нещо по-различно от прокуратурата , която БОЙКО лично си отгледа и назначи ?

    Коментиран от #38

  • 30 ЧЕКМЕДЖЕ

    8 5 Отговор
    Бойко ще е спокоен и под чадър , докато Гешев е на поста си ! БОЙКОВЩИНАТА е неспираема и е навсякъде около нас !
  • 31 Смях

    13 2 Отговор

    До коментар #27 от "Стефан Петров":

    Брачед тия тука 80% са безработни титани , те на български не могат да си попълнят документите без грешки. Как да им обясниш , че няколко грешки правят целята преписка невалидна в съда. На куче да обясняваш има по-голям шанс да те разбере.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 чичо

    8 3 Отговор
    БОЖЕ ,БОЖЕ.ДО КЪДЕ СТИГНАХМЕ.САМО ЗА НЯКАКВИ ПЪРШИВИ 5 МИЛИОНА.АМИ МИЛИАРДИТЕ ОТ МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ,СЪЩО ТАКА ОТ КОСТОВАТА ,КТБ МАРИЦИТЕ НЕФТОХИМА И МНОГО ДРУГИ. АКО Е САМО ЗА 5 МИЛ.ЕВРО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ НА РЪЦЕ ЩЕ ГИ НОСИМ.СЕГА СЕ ДЕЙСТВА НА ПРИНЦИПА ,,ИЗЧЕГЪРТВАНЕ,, И ГЛАВНАТА ШПАТУЛА Е РАШКОВ.

    Коментиран от #44

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 добре

    6 4 Отговор
    Вместо да пишете глупости как 16 дена не стигнали за превод , да бяхте се обърнали към лицензирана преводаческа агенция и щяха да ви отговорят коректно. От личен опит говоря , защото ми се наложи такъв превод от английски / не че не си го прочетох сам/ и на агенцията и отне 10 дена за 80 страници .А и от статията разбрах, че много неща "може да се предполагат", " може да се допусне" ,"могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари ", а междувременно къщата е продадена и сагата е приключена . Защо испанската прокуратура е разрешила продажбата след като " може да се предполага. че същата е послужила за изпиране на парите. Лаик съм в правото, но защо нещата се прехвърлят на нашата прокуратура след като прането на пари е станало в Испания.Испанската прокуратура си е измила ръцете по случая с тези предположения и нищо повече.

    Коментиран от #43

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 РАШКОВ ДЪНИШ СЕ

    7 4 Отговор
    ОТ ОСЕМ МЕСЕЦА СЕ ОПЛЕТЕ В КЪЛЧИЩА...НЯМА ПОВДИГНАТО ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ БАЦО...С ДОГАДКИ И ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ НЕ СТАВА, ДРУГАРЮ РАШКОВ
  • 38 ГЕШЕВ ТАРАЛЕЖ В ГАЩИТЕ НА БСП

    3 4 Отговор

    До коментар #29 от "Йеронимус БОШ":

    ТА РАДЕВ ЛИЧНО ПОДПИСА МОЕТО НАЗНАЧЕНИЕ
  • 39 Лост

    7 1 Отговор
    Чудя се дали вече са превели и искането за Божков. Че там и години минаха. Иначе трябваше отдавна да е тука според Гешев. Един друг щеше да ходи с чувал до ЮАР да докара В. Меджидиева, ама още я чакаме.
  • 40 Хахаха

    5 4 Отговор
    Даже и преводачите се чудят как да изкарат нещо смислено от тази ФЪШ.КИЯ.
  • 41 TRD

    8 2 Отговор
    Нали беше 20 страници според прокуратурата... Гешев и Боко в затвора! И Цаци!
  • 42 Перо

    9 2 Отговор
    Ясно е,че ще “цъфнат” ортаците на тиквата,а не той лично,но защо от прокуратаурата не искат ДНК проверка на детето на Йовчева и тиквата. Прането на пари ще засегне получателите на обществени поръчки,но тиквата ще каже,че не ги познава!

    Коментиран от #45

  • 43 стига

    7 1 Отговор

    До коментар #35 от "добре":

    Искаш да кажеш, че и испанската прокуратура борави с предположения, вътрешни убеждения, симпатии, емпатии, антипатии, шесто чувство и сигнали от кораба- майка..., както Бг прокуратурата?

    Коментиран от #46

  • 44 TRD

    7 3 Отговор

    До коментар #33 от "чичо":

    Борисов е престъпник!

    Коментиран от #49

  • 45 гт6х

    9 3 Отговор

    До коментар #42 от "Перо":

    Всички доказателства, водещи до "тиквата и ортаците му", както ги наричаш, ще бъдат потулени, загубени, ненамерени и пр. Затова е бавенето.
    То не е като да съдиш кокошкар, казанджия или каруцар, с каквито са пълни затворите и статистиките.
  • 46 добре

    4 2 Отговор

    До коментар #43 от "стига":

    Нищо не искам да кажа , прочети статията ! Там се борави с тези термини , сега остава да се докаже , че е така и че са свързани с Борисов. Правиш ли разлика между Че може да се предполага " и "неопровержими доказателства .Сега чакам доказателствата и тогава да коментираме.
  • 47 Го4о

    4 3 Отговор
    Преди да бъдат преведени "материалите" на Барселона"гейт" ще сме свидетели на оставка на правителството ИЗФАБРИКУВАНО от Радев!
  • 48 6687

    6 5 Отговор
    И на малките деца им е ясно , че тоя гийт , кюлчетата и другите простотии са изфабрикувани от Румен парцала и руските секретни служби, лошо е когато имаме президент агент, бракувания генерал Янев , които заедно с Кирои простото и Румен парцала за пет месеца фалираха България продължават с напъните ама уви не , измислици не се котират никъде.
  • 49 Го4о

    6 5 Отговор

    До коментар #44 от "TRD":

    Путин е военно-престъпника, а не Борисов!
  • 50 Български

    4 2 Отговор
    Прокурори сигорно ви ударил тъпомериа вие как мислите че испанците ще превеждат тези документи. В компютъра си има програма “преводач” и всичко това става за минути. Но нали сте български прокурори 👎👹👎👹👎👹👎👹
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове