Отидете към основна версия

17 816 59

Нова придобивка за бременните ромки в България

  • роми-
  • бременност

Новина след среща в Министерски съвет

Снимка: БГНЕС

Всички роми в България да имат лични карти, а жените от ромски произход да могат да ползват пълния пакет по време на бременност и раждане. Тези цели бяха поставени на провелата се в Министерски съвет среща на Калина Константинова, заместник министър-председател по ефективно управление и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет с представители на неправителствения сектор по случай Международния ден на ромите. На събитието присъстваха народни представители, постоянният представител на Световната банка за България, представителят на УНИЦЕФ за България и други.

За първата цел заявката даде министърът, като постави срок в рамките на тази година. А вторият проблем постави проф. Радосвет Горнев, подпомагащ здравната култура сред общността, уточнява news.bg.

България може да бъде силна и здрава, когато всеки гражданин има правата и свободата да бъде себе си, каза Калина Константинова. Тя представи амбициозен план за следващите 2.5 г. и има амбицията той да не остане на хартия, така че животът на ромите да се подобри.

8 април е ден за почит и празник на ромската общност, добави Константинова и даде думата на депутати, представители на НПО и на Вирджиния Атанасова. Тя е на 17 г., от Шумен, учи в Професионалната гимназия по селско-стопанство. Благодари за подкрепата през годините, заради която е повярвала в себе си и е успяла да покаже на приятелите, че бъдещето зависи от младите и затова трябва да се образоват и да запазят идентичността си. "Не на дискриминацията, не на войната, каза Вирджиния и добави, че се радва, че всички са различни.

От Световната банка посочиха, че се работи от години за включването на ромите и отбелязаха положителния опит и положените действия. Представители на УНИЦЕФ подчертаха ускореното действие спрямо уязвимите групи и ромските деца, по данни повече от 10 000 деца, са подкрепени от програма на организацията.

Проф. Радосвет Горнев се спря на стратегията, която работи 10 г. и поиска: Време е да се признаят социалните услуги - двете министерства ( МЗ и МТСП б.а.) трябва да изработят нов документ, който да ги признае. Той уточни, че вече е заявено общественото обсъждане.

"20 години се борим бременните жени да имат същия пакет профилактични дейности без значение от техния здравно-осигурителен статус, раждат се по-малко от 50 000 деца в страната, все по-малко, затова трябва да се промени Законът за здравното осигуряване. От 20 г. повтаряме въпроса и не можем да намерим политическа воля да бъде решен", обясни мотивите той.

Красимира Величкова от Български дарителски форум отговори, че нормативна програма за прегледите ще се случи и гарантира, че това скоро ще бъде променено.

Лидия Макавеева от Асоциация "Интегро" каза, че 30 общини са подпомогнати чрез анализи за местните нужди и са поставени в плана за интегриране. Тя обаче със съжаление отбеляза: "Срамувам се все още от България, където хората смятат, че има маргинализирани хора и тази маргинализация е увеличена след 90-а година, особено заради гласуването на изборите". Иначе е факт, че има дългогодишна програма за ученици в средно образование.

В тази връзка Калина Константинова обяви, че има твърдо решение в рамките на тази година да се реши проблема с личните карти на всички роми в България, тъй като това е "най-важният инструмент за приобщаване".

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове