Отидете към основна версия

2 872 49

Мартин Димитров: Танкерите с газ от САЩ са отлична новина

  • мартин димитров-
  • газ-
  • газпром

Отлично ще е, ако цената на втечнения газ е по-малка от тази на ”Газпром”

Снимка: БГНЕС

Националният ни приоритет трябва да е осигуряване на алтернативи за доставка на газ. Две са алтернативите - втечнен газ и азербайджански газ. С танкерите от САЩ е добре, но са важни детайлите. Отлично ще е, ако цената на втечнения газ е по-малка от тази на ”Газпром”. Важно е да искаме Европейската комисия като единен потребител да иска да купува газ. Путин няма да спре газа за Европа, ще е катастрофа за руската икономика.
Това каза пред "Фрог" депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров.

- Г-н Димитров, коментирайте газовата сага на България? Как ще продължи, има ли надежда за страната?

- Националният ни приоритет трябва да е осигуряване на алтернативи, защото се видя, че на Москва не може да се разчита. Ние имаме договор с "Газпром", изпълнявахме го, но ни отказаха доставки за газ. Затова трябва да се работи по двете алтернативи - втечнен газ и азербайджански газ през гръцкия колектор, като бъде готов.

- Коментирайте новината от премиера Кирил Петков за договорените два танкера с газ от Съединените щати?

- Това за договорените танкери звучи добре, но са важни детайлите, които не ги знаем. Цената, сроковете, разтоварването - тези неща не ги знаем.

- Като че ли не е сигурно, къде може да получим този газ , защото слотовете на гръцкия терминал Ревитуса са резервирани, а с Турция нямаме споразумение за междусистемна газова свързаност?

- Затова казах, че детайлите са важни, но въпросът ще бъде решен. Има как този въпрос да бъде решен. Детайлите не ги знаем, а нас ни вълнува крайната цена с всички разходи. И ако действително успеем да е под цената на "Газпром", то това ще бъде отличен резултат за България.

- Може ли цената да е по-малка от тази на "Газпром". Сутринта депутатът от ДПС Рамадан Аталай каза, че не може цената на втечнения газ да е по-малка от тази на тръбния газ?

- През летния сезон втечненият газ през минали години е бил на много по-ниски цени. Когато падне световната консумация на газ лятото е имало случаи, когато втечненият газ е на много, много прилични цени. Не можем да казваме, че това няма как да стане. Но трябва да направим всичко възможно в момента да си осигурим алтернативи.

- Ще ни помагат ли Германия и други страни от ЕС, за да няма газова криза у нас?

- По важното е да искаме Европейската комисия като единен потребител да иска да купува газ. Тук важното е българското правителство постоянно да се обръща към комисията за това и да започне за го прави. Защото България е много малък консуматор на газ в световен мащаб. Ние консумираме 3-3,5 млрд. кубически метра газ. Това е малко количество. И когато европейската комисия започва да сключва големи договори, то при тях винаги се правят отстъпки в цената. И затова в момента е ключово комисията да се разбърза и по-скоро да започне да го прави и работи.

- Но ако Путин врътне кранчето и спре газа от "Газпром", Европа може да ни загърби?

- Моята прогноза е, че Путин няма да спре газа за Европа. Допускам, че може да спре за определени страни в търсене на определени цели. Но няма да го спре за цяла Европа, защото това ще бъде истинска катастрофа за Русия и руската икономика. Има много повече създаване на страх тука, хибридна атака и заплахи. Но аз смятам, че ако има спиране на газа, това ще са селектирани действия, а не за цяла Европа.

- И все пак постигнахме малка победа с прекъсване на зависимостта си от руския газ?

- Ние трябва да прекъснем изцяло тази зависимост. Това е най-важното. Защото всеки миг могат да решат да ни спрат газа. И това е огромна загуба и за бизнеса, и за гражданите.

Разговаря: Красен Бучков

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 75 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове