Last news in Fakti

12 Май, 2022 20:12 2 863 49

Мартин Димитров: Танкерите с газ от САЩ са отлична новина

  • мартин димитров-
  • газ-
  • газпром

Отлично ще е, ако цената на втечнения газ е по-малка от тази на ”Газпром”

Мартин Димитров: Танкерите с газ от САЩ са отлична новина - 1
Снимка: БГНЕС

Националният ни приоритет трябва да е осигуряване на алтернативи за доставка на газ. Две са алтернативите - втечнен газ и азербайджански газ. С танкерите от САЩ е добре, но са важни детайлите. Отлично ще е, ако цената на втечнения газ е по-малка от тази на ”Газпром”. Важно е да искаме Европейската комисия като единен потребител да иска да купува газ. Путин няма да спре газа за Европа, ще е катастрофа за руската икономика.
Това каза пред "Фрог" депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров.

- Г-н Димитров, коментирайте газовата сага на България? Как ще продължи, има ли надежда за страната?

- Националният ни приоритет трябва да е осигуряване на алтернативи, защото се видя, че на Москва не може да се разчита. Ние имаме договор с "Газпром", изпълнявахме го, но ни отказаха доставки за газ. Затова трябва да се работи по двете алтернативи - втечнен газ и азербайджански газ през гръцкия колектор, като бъде готов.

- Коментирайте новината от премиера Кирил Петков за договорените два танкера с газ от Съединените щати?

- Това за договорените танкери звучи добре, но са важни детайлите, които не ги знаем. Цената, сроковете, разтоварването - тези неща не ги знаем.

- Като че ли не е сигурно, къде може да получим този газ , защото слотовете на гръцкия терминал Ревитуса са резервирани, а с Турция нямаме споразумение за междусистемна газова свързаност?

- Затова казах, че детайлите са важни, но въпросът ще бъде решен. Има как този въпрос да бъде решен. Детайлите не ги знаем, а нас ни вълнува крайната цена с всички разходи. И ако действително успеем да е под цената на "Газпром", то това ще бъде отличен резултат за България.

- Може ли цената да е по-малка от тази на "Газпром". Сутринта депутатът от ДПС Рамадан Аталай каза, че не може цената на втечнения газ да е по-малка от тази на тръбния газ?

- През летния сезон втечненият газ през минали години е бил на много по-ниски цени. Когато падне световната консумация на газ лятото е имало случаи, когато втечненият газ е на много, много прилични цени. Не можем да казваме, че това няма как да стане. Но трябва да направим всичко възможно в момента да си осигурим алтернативи.

- Ще ни помагат ли Германия и други страни от ЕС, за да няма газова криза у нас?

- По важното е да искаме Европейската комисия като единен потребител да иска да купува газ. Тук важното е българското правителство постоянно да се обръща към комисията за това и да започне за го прави. Защото България е много малък консуматор на газ в световен мащаб. Ние консумираме 3-3,5 млрд. кубически метра газ. Това е малко количество. И когато европейската комисия започва да сключва големи договори, то при тях винаги се правят отстъпки в цената. И затова в момента е ключово комисията да се разбърза и по-скоро да започне да го прави и работи.

- Но ако Путин врътне кранчето и спре газа от "Газпром", Европа може да ни загърби?

- Моята прогноза е, че Путин няма да спре газа за Европа. Допускам, че може да спре за определени страни в търсене на определени цели. Но няма да го спре за цяла Европа, защото това ще бъде истинска катастрофа за Русия и руската икономика. Има много повече създаване на страх тука, хибридна атака и заплахи. Но аз смятам, че ако има спиране на газа, това ще са селектирани действия, а не за цяла Европа.

- И все пак постигнахме малка победа с прекъсване на зависимостта си от руския газ?

- Ние трябва да прекъснем изцяло тази зависимост. Това е най-важното. Защото всеки миг могат да решат да ни спрат газа. И това е огромна загуба и за бизнеса, и за гражданите.

Разговаря: Красен Бучков


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Volga

    53 4 Отговор
    Вече знам каква ще е следващата радостна енергийна новина, която възторжено ще ни съобщи ПростоКиру: не само няма да плащаме на американците, те ще ни плащат, за да имат удоволствието да ни доставят втечнен природен газ!
  • 2 Ххх

    51 4 Отговор
    Скрии се бе танкер. Ще съсипят стария континент. Плана си върви! Сега 1 трилион за газ и не забравяйте че в Германия още си седат 1 милион сирийци! Бавен геноцид!
  • 3 дедо Герчо

    31 2 Отговор
    ЧАКАЙ ПЪРВО ДА ДОЙДАТ,ДА СЕ НЕ БЛЪСНАТ У НЕЩО...ХЪХЪХЪ...
  • 4 Стари новини

    56 5 Отговор
    Путята резна вече 45% от газовите доставки. Скоро - 70%. Европитеците ще се хванат за гушата кой да цоца остатъците. Хехе.
  • 5 Последния Софиянец

    61 4 Отговор
    Подлите соросоиди и наемници укри през нощта са запалили венците и цветята на Паметника на Съветската армия.Който се гаври с гробове свършва зле.

    Коментиран от #6

  • 6 Ххх

    38 3 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Ще горят те! А на Вова като му писне ще им гори и изнислената държава!
  • 7 Да те ... у грознобоя!

    31 3 Отговор
    И ти ще бъдеш извлечен от катакомбите на Азовсталь!
  • 8 Тахумба

    49 2 Отговор
    Мартинчо, ходи изхвърли кофата с боклука, че жена ти ще те дъвче. Сопри да се правиш на икономист.

    Коментиран от #46

  • 9 ха ха

    35 1 Отговор
    добра новина ще е когато се върне под 1 лев на колонката , всичко останало е лъжи и измами
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Bai...

    35 0 Отговор
    Промит евангелистки мозък!
  • 12 UYU.EU

    4 32 Отговор
    Путифилювците да одат да са прегледат , мое да ви няма нищо

    Коментиран от #48

  • 13 Кочо

    35 1 Отговор
    Поредното евроатлантическо ди@@не! Тези хора слепи ли са какво направиха Запада и САЩ с България! Продажници!
  • 14 Зззз

    32 1 Отговор
    Предварително ли ще се плаща газта,като хвърчила? Ако я докарат както самолетите, България ще е занулена дотогава.
  • 15 Сатана Z

    30 1 Отговор
    Цената на Руско—Американският газ ще е конкурентна на тази,която платихме за невидимите в България Ф 16.
    Знаем,че ги притежаваме,но не ги виждаме.Същата работа и с газът,….”керваните идват” се изцепил един популярен герой от 1001 нощ.

    Z
  • 16 ха ха ха

    33 1 Отговор
    е?а ти жалкия демократичен смачканяк
  • 17 Първият Танкер на промоция

    31 1 Отговор
    Следващите на тройни цени от руския газ!Ще има големо Е …не !да и жив здрав и платежно способен българския народ.Да спи спокойно нищо че скоро няма да има Предплатени Америкаски изтребители !Те ще ни пазят с двата Ф 16 холандски или другите два от Испания.Охраната е подсигурена.Ако ни нападне Някой съсед на Балканите ,ще се окажем че сме без армия и без техника.За съжаление!
  • 18 Хасковски каунь

    25 0 Отговор
    Няма какво да кажа за ,нивото на Мартинчо. От всичко вдява, и нищо не казва. Клишета, евроатлантически мантри, наизустени реплики, антируски кудкудякания.....
  • 19 9689

    18 1 Отговор
    Този още ли ежив,цената тъпако.
  • 20 Димов

    26 1 Отговор
    Бай Митьо, остава да обясниш, как един продукт, който се вози от другия край на света с кораби, ще е по-евтин от този, който ни минава под опашките?

    Коментиран от #28

  • 21 Дън Бай

    21 2 Отговор
    Танкерите с газ пътуват с пълна газ в обърканите глави на КК и този убавец.
  • 22 Тъфо

    18 1 Отговор
    Ех, политикани всички бе! От всичко разбират и затова сме на тоя хал! Бегай далече!
  • 23 Беновска пита

    24 2 Отговор
    Ало, Мавтине!! А транспортните разходи?? Тия танкери горят дизел!! А технологията за превръщането на втечнения газ в газообразен?? А колко ще се плаща на Гърция за техния терминал?? И колко ще излезе масрафа?? Схващаш ли бе тикво куха?? Само питам!!!

    Коментиран от #25

  • 24 Георги

    13 2 Отговор
    Този х.. Чо от кога стана експерт? То великите укри купуваха то въглища, то газ не от Русия. Пак на ручки грезден суднах. Любимата ми поговорка "Всяко чудо, за три дни.))))))
  • 25 Димов

    14 1 Отговор

    До коментар #23 от "Беновска пита":

    Продажната цена от САЩ една. Докато го докарат става друга. Да го минат през хъба на гърците - трета............ Докато дойде до българските домакинства и производства ще стане нещо съвсем различно. И докога ще трае примоцията?
  • 26 Баце

    13 2 Отговор
    Мишлето на Гаргамел си мечтае и си създава илюзии заедно с Про-100 Киро, после ги разказват като "Приказки за наивници".
  • 27 Този решава уравнение с няколко

    11 1 Отговор
    неизвестни. Какъв резултат очаква да получи и той не знае. Въпросът е да се ориентираме по това накъде духа вятърът. Следващия път, когато започнем да внасяме гориво от Луната , само че с един танкер , ще бъде още по-убедителен.
  • 28 Обяснение

    3 14 Отговор

    До коментар #20 от "Димов":

    Няма комисионни за путлеристите. Затова газа от САЩ е по-евтин.

    Коментиран от #35

  • 29 А50

    14 1 Отговор
    Върнаха ме в детството, когато в зората на демокрацията северноамериканците ни пробутаха с кораби отровна царевица. И един виц: По-лошото от руснаците да ти спрът газа е немците да ти го пуснат. Извод: много трябва да внимаваме какво ни пускат, а най-добре да се разкарат, ние проблеми с руснаците нямаме.
  • 30 Вуте

    10 0 Отговор
    Малтине, Малтитее, що си не мълча бе?
  • 31 ,уяаоэ

    11 0 Отговор
    Алилуята пак се активира. Изпостяла му е хранилката...
  • 32 Ххх

    14 1 Отговор
    Поредната лъжа про100 лъжците .... Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ
  • 33 САМО ДА НАПОМНЯ

    1 15 Отговор
    Много бели ще ни докара "Възраждане", ако още МВР бездейства. Това е една целенасочена и мръсна кампания за сваляне на правителството. в която участват и ГЕРБ и ДПС. Това им е целта.
  • 34 ганев

    7 2 Отговор
    ОТЛИЧНА НОВИНА Е ЧЕ НИКОГА ВЕЧЕ НЯМА ДА ВИДИМ ТОВА ПЪЛЗЯЩО СЪЩЕСТВО
  • 35 Ирис

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Обяснение":

    Ти повреди тъпомера.

    Коментиран от #36

  • 36 Го направо

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ирис":

    Изкърти!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Анонимен

    4 1 Отговор
    Мартинчооо, м@да ф@ка донке ле са добрата новина за теб.
  • 39 костов

    7 1 Отговор
    Задният ти двор ще е газов хъб на нигерийската тръба седесарскопедесарска шуткавица.
  • 40 Пъци

    10 0 Отговор
    И този казва "Хоп" даже преди да се е засилил да прескочи трапа.Аман от политически фантазьори,бе! А вижте първо какво ще дойде на колко дълго ще идва,на каква цена,па тогава бий тупаня
  • 41 3.14К

    8 1 Отговор
    Самият М. Димитров е резултат от хибридна любовна игра!
  • 42 Празни приказки

    6 1 Отговор
    Пак ни мотаят. Всичко цъфнало и вързало, ама скоро почват масови фалити и инфлация до небето.
  • 43 Мирко

    6 1 Отговор
    Туй и от газ ли разбира бе?
  • 44 Георги v.

    6 1 Отговор
    Отлична новина за болния ти мозък. Въобще е чудно как още мерзавците от СДС, които излъгаха надеждите на много българи получават подкрепа от толкова много хора. Те, че комунистите са бетонни глави е ясно, но изглежда и седесарите се оказаха същите. За капак направиха тези лъжци и некадърници П. Стоянов и М. Неделчев почетни граждани на София. За какво? Затова, че излъгаха хората и уредиха единствено себе си и роднините си. А ние мръзнахме по площадите, като последни абдали.
  • 45 Посетител

    2 1 Отговор
    Малоумник. 🤮👎
  • 46 Посетител

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тахумба":

    Всъщност е МаФтинчо, според познати седесари...
  • 47 Мартин Димитров Един от Идиотите в ДБ!

    3 0 Отговор
    А аз за съжаление съм бивш член на СДС!как можах те да се съберете толкова много Идиоти на едно място, в една партия! България и Българите преди всичко!!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Сега

    0 0 Отговор
    Ще видиш къдесерът гладните
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове