Отидете към основна версия

966 41

Лорер: Зеленият преход се оказва не само екологична, а и стратегическа цел. Трябва да се случи равномерно

  • даниел лорер-
  • зелен преход-
  • стратегическа цел-
  • равномерно

"Планът за енергийна независимост на нашата страна стана съвсем ясен в последните дни и ние разбираме, че въвеждането на ВЕИ трябва да бъде изключително интензивно", обясни министърът 

Снимка: bTV

Зеленият преход се оказва не само екологична, а геополитическа и стратегическа цел. Не само за континента, но и за страната ни. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер във видео обръщение към участниците в международната конференция на Dir.bg и 3E-news Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход".
"Зеленият преход се оказва геополитическа и стратегическа цел не само за континента, но и за страната ни. Този преход трябва да се случи равномерно - соларни панели, батерии, водород - целия този набор от технологични решения щя бъде включен както у нас така и в ЕС, за да можем максимално бързо да се освободим от зависимостта от фосилните горива. Наред с новите технологии в изцяло нови сектори като ВЕИ и водорода, атомните мощности се оказва, че ще бъдат партньор на зелените източниците. Атомните мощности са тези, които могат да осигурят постоянен източник на енергия тогава, когато ВЕИ-тата не работят. Така че те са естествен балансьор и противно на очакванията от минали години, Европа вече признава атомните централи като един приемлив източник на електроенергия от екологична гледна точка", каза Лорер.

Министърът на иновациите и растежа подчерта, че въпреки геополитическото напрежение на континента и войната в Украйна, амбициозната цел за намаляване на въглеродните емисии на целия континент наполовина до 2030 г. продължава да бъде на дневен ред.

"За България, а и за цяла Европа зеленият преход е критична тема в наши дни. Преди няколко години Европа се превърна в първия континент, който осъзна мащабната значимост на зеления преход. Европа развя зеления флаг и заяви ясно, че преходът ще бъде бъдещето на нейната икономика. За целта ЕС си постави амбициозна цел - Fit for 55 или намаляване на въглеродните емисии на целия континент наполовина до 2030 г. Тази изключително амбициозна цел не е намаляла въпреки геополитическото напрежение на континента и войната в Украйна. Всъщност военните действия там показаха още един аспект на нашата енергийна политика, който не бе отчетен до момента. А именно - проблемът с доставките на петрол и газ от трети страни, които създават енергийна несигурност и оттам икономическа несигурност за целия континент. Ето защо зеления преход се оказва не само екологична цел за Европа и България", каза Даниел Лорер.

Той изрази очаквания за сериозни иновации и инвестиции в бъдещето на атомната енергетика и в България.

"Възобновяемите източници са вече на съвсем конкурентни цени, спрямо фосилните горива. Това, което предстои да се случи, е системите за съхранение на енергия, които все още са твърде скъпи, да последват тази насока и също да започнат да поевтиняват. Това ще се случи, защото Европа и България ще започнат да инвестират много сериозни суми в създаването не само на възобновяеми източници, а и на съхранението на енергията от тях. Със създаването на системите съхранение и мощности за производство в България цената им естествено ще се понижи", каза министърът и добави: "Планът за енергийна независимост на нашата страна стана съвсем ясен в последните дни и ние разбираме, че въвеждането на ВЕИ трябва да бъде изключително интензивно. В Плана за възстановяване и развитие бяха премахнати новите газови генератори на електричество и бяха заместени с широкообхватна програма за ВЕИ, батерии и вероятно водород".

По отношение на малките и средни предприятия, които са под пряка отговорност на Министерството на иновациите и растежа, само в Плана за възстановяване са предвидени над половин милиард инвестиции в българските малки и средни компании, така че те да могат да започнат енергийния преход максимално бързо - възобновяемите източници за собствено ползване, технологии за рециклиране и финансови гаранционни инструменти за проекти за енергийна ефективности и ВЕИ. Заедно с този половин милиард от ПВУ, насочен към зеления преход, са предвидени и сериозни инвестиции от самите европрограми, които са още в процес на прецизиране.

"Предвид тези сериозни инвестиции в българската икономика, аз съм уверен, че тя ще стане не само по-зелена ами и по-конкурентоспособна. Посланието от ЕК е ясно - бъдещето на всички компании, които искат да работят на европейския пазар, е изцяло зелено", завърши Даниел Лорер.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол