Last news in Fakti

10 Юни, 2022 14:29 958 41

Лорер: Зеленият преход се оказва не само екологична, а и стратегическа цел. Трябва да се случи равномерно

  • даниел лорер-
  • зелен преход-
  • стратегическа цел-
  • равномерно

"Планът за енергийна независимост на нашата страна стана съвсем ясен в последните дни и ние разбираме, че въвеждането на ВЕИ трябва да бъде изключително интензивно", обясни министърът 

Лорер: Зеленият преход се оказва не само екологична, а и стратегическа цел. Трябва да се случи равномерно - 1
Снимка: bTV

Зеленият преход се оказва не само екологична, а геополитическа и стратегическа цел. Не само за континента, но и за страната ни. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер във видео обръщение към участниците в международната конференция на Dir.bg и 3E-news Green Transition 2022: "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход".
"Зеленият преход се оказва геополитическа и стратегическа цел не само за континента, но и за страната ни. Този преход трябва да се случи равномерно - соларни панели, батерии, водород - целия този набор от технологични решения щя бъде включен както у нас така и в ЕС, за да можем максимално бързо да се освободим от зависимостта от фосилните горива. Наред с новите технологии в изцяло нови сектори като ВЕИ и водорода, атомните мощности се оказва, че ще бъдат партньор на зелените източниците. Атомните мощности са тези, които могат да осигурят постоянен източник на енергия тогава, когато ВЕИ-тата не работят. Така че те са естествен балансьор и противно на очакванията от минали години, Европа вече признава атомните централи като един приемлив източник на електроенергия от екологична гледна точка", каза Лорер.

Министърът на иновациите и растежа подчерта, че въпреки геополитическото напрежение на континента и войната в Украйна, амбициозната цел за намаляване на въглеродните емисии на целия континент наполовина до 2030 г. продължава да бъде на дневен ред.

"За България, а и за цяла Европа зеленият преход е критична тема в наши дни. Преди няколко години Европа се превърна в първия континент, който осъзна мащабната значимост на зеления преход. Европа развя зеления флаг и заяви ясно, че преходът ще бъде бъдещето на нейната икономика. За целта ЕС си постави амбициозна цел - Fit for 55 или намаляване на въглеродните емисии на целия континент наполовина до 2030 г. Тази изключително амбициозна цел не е намаляла въпреки геополитическото напрежение на континента и войната в Украйна. Всъщност военните действия там показаха още един аспект на нашата енергийна политика, който не бе отчетен до момента. А именно - проблемът с доставките на петрол и газ от трети страни, които създават енергийна несигурност и оттам икономическа несигурност за целия континент. Ето защо зеления преход се оказва не само екологична цел за Европа и България", каза Даниел Лорер.

Той изрази очаквания за сериозни иновации и инвестиции в бъдещето на атомната енергетика и в България.

"Възобновяемите източници са вече на съвсем конкурентни цени, спрямо фосилните горива. Това, което предстои да се случи, е системите за съхранение на енергия, които все още са твърде скъпи, да последват тази насока и също да започнат да поевтиняват. Това ще се случи, защото Европа и България ще започнат да инвестират много сериозни суми в създаването не само на възобновяеми източници, а и на съхранението на енергията от тях. Със създаването на системите съхранение и мощности за производство в България цената им естествено ще се понижи", каза министърът и добави: "Планът за енергийна независимост на нашата страна стана съвсем ясен в последните дни и ние разбираме, че въвеждането на ВЕИ трябва да бъде изключително интензивно. В Плана за възстановяване и развитие бяха премахнати новите газови генератори на електричество и бяха заместени с широкообхватна програма за ВЕИ, батерии и вероятно водород".

По отношение на малките и средни предприятия, които са под пряка отговорност на Министерството на иновациите и растежа, само в Плана за възстановяване са предвидени над половин милиард инвестиции в българските малки и средни компании, така че те да могат да започнат енергийния преход максимално бързо - възобновяемите източници за собствено ползване, технологии за рециклиране и финансови гаранционни инструменти за проекти за енергийна ефективности и ВЕИ. Заедно с този половин милиард от ПВУ, насочен към зеления преход, са предвидени и сериозни инвестиции от самите европрограми, които са още в процес на прецизиране.

"Предвид тези сериозни инвестиции в българската икономика, аз съм уверен, че тя ще стане не само по-зелена ами и по-конкурентоспособна. Посланието от ЕК е ясно - бъдещето на всички компании, които искат да работят на европейския пазар, е изцяло зелено", завърши Даниел Лорер.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лореро на растежо и грабежо

    53 4 Отговор
    Ще ви крадем до последно с цялата ми рода мошeта!
  • 2 Така е Да

    6 26 Отговор
    Вярно Е!!!!
  • 3 Прав е

    5 27 Отговор
    Човека
  • 4 Факт

    31 2 Отговор
    За да крадете като герб!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тошо

    36 1 Отговор
    Никога и за нищо нямам вяра на евр....
  • 7 Онзи

    36 1 Отговор
    ПРАЗНОДУМЕЦО,
    Като каква работи жена ти и равностойността на колко пенсий получава, затова, че нищо не прави. Като СВИНСКИ ЧЕРВА СЕ ОПЛЕТОХТЕ В МИНИСТЕРСКИЯТ "СЪВЕТ"
  • 8 гост

    28 0 Отговор
    Явно много има за...........усвояване ,щом цяла Европа са пощурели да оправят климата на планетата. От 2035 щели да спират колите на бензин и дизел.Тя и една кандидат-кметица на Берлин щеше да изтръгва асфалта от центъра и да го прави парк,ама още си вървят автомобили в Берлин,а онази никой не си спомня.
  • 9 Зелената измама

    25 0 Отговор
    продължава
  • 10 Сапун Лореал

    24 0 Отговор
    НОВО! Вече сапунисваме и се със зелена пяна!
  • 11 Димитров

    21 1 Отговор
    Това не е реално днес,обикновените хора ще пострадат!Не се отнася за хората които вземат тези решения,за тях няма проблем,също и тези които си пълнят джобовете от зелената енергия!Прибързано политическо решение!Жалко!
  • 12 Простото Киро

    30 0 Отговор
    Зеленият преход е за пращане за зелен хайвер.
    Стига сте давали трибуна на измамниците.
  • 13 Сттт

    26 0 Отговор
    Какъв зелен преход бре....
    Това си е заговор на байдън и една определена група хора...
    Това ще доведе до глад и мизерия без намаляване на нищо на никакви емисии
    При изригване на вулкан се отделя толкова co2....
  • 14 Колибка

    20 0 Отговор
    Още един логопед.И този търси
    научния комунизъм,наред с Василев.
    Там ли е голямото крадене,а???
    Няма,да може еврейчето да опоска
    всичко и всички,затова квичи.
    Жалки,отр пки.
    ,
  • 15 Как да стане

    13 0 Отговор
    Живея в престижен квартал и от 20000 коли има не повече от 10 електрически Тесла, Кона, Йоник и т.н., а тук има доста хора с доходи над средните.

    Като видя всяка 3та кола да е под 15 може и да му повярвам на Лорер.
  • 16 абв

    21 0 Отговор
    Крадливо , мръсно еврейче , раздаваш ( крадеш !!! ) млн , млд български левове , които не са твои .... мръс на га д !!!
  • 17 Да ви го

    19 0 Отговор
    Сещайте се пп оставка сороски джендари зелени
  • 18 нннн

    25 0 Отговор
    Къв преход? Я марш към изхода, мошеници такива! Абе, верно ли думата ,,мошеник" произлиза от името ,,Моше"?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 определено

    21 0 Отговор
    зелените шамани в Европа до една година ще са на бунището на историята, защото на хората им писна да им слушат глупостите
  • 21 любопитен

    14 0 Отговор
    а останалият свят около 7.5 милиарда живеещи извън Европа и отделящи всеки ден сума ти метан по кендзефите кво ги правим? Катализатори ли ще им монтираме на дирниците?!?
  • 22 В дъното

    16 0 Отговор
    На всички бедствия по света вина имат сащ и нато и сорос с подкупените от него европейски правителства
  • 23 копи пейст

    4 1 Отговор
    МИНИСТЕРСТВО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА
    Доклад от 23.01.2006
    Средният брой на слънчевите дни в нашата страна се увеличава с около 18 - 20. Като цяло слънчевата радиация над страната е повече от 1370 Ват/кв.м. В горните слоеве на атмосферата слънчевата константа варира от 1370 до пикове със стойност 2100 Ват/кв.м. Ветровите потоци над нашата страна са силно променени.Те са с по-малка скорост, занижен интензитет и честота.Очаква се тази климатична обстановка над нашата страна да има трайни тенденции за присъствие в близките 50 години на следващия век. Това означава, че валежната сума върху територията на страната като цяло, ще бъде малка. Производството на хидроенергия, по експертна прогноза ще бъде силно затруднено за дълъг период от време.
  • 24 Евреин Българин ДО Евреин Глобалист

    11 0 Отговор
    Как е възможно евреин, да се прави на толкова "неАдекватен", или не е евреин, или не е адекватен по Рождение.
    "Икономиката, Глупако$. Виж Германия "зелените ОТРОВИ, не могат да бъдат базови мощности", оттам дойде КРИЗАТА. Каква "Зелена Енергия", какви зелени скакалци ви скачат по нееврейски глави. Ти не си евреин, СТО ПРОЦЕНТА. Не може ЕВРЕИН да е толкова шестоъгълен. Първо: Зелената не е зелена! имаме перки-вредни миграция птици и ползващи "ТОК", както и други неуПоменати негативи. Фотото тровят почви ТОТАЛНО. И 3-тото общото и за двете е, че не са БАЗОВИ МОЩНОСТИ. Не си евреин, не си и арменец. Сега разбирам защо, си бил "нищ" в Израел. Българите са по-умни от ТЕБ, Предател на България. Как не те е срам! България те спаси от ГЕНОЦИД.
    И ни предаваш Държавата, която те е Спасила! ПРЕДАТЕЛ. ЛОБИСТ. И ПАК ПРЕДАТЕЛ!
    От БЛАГОДАРЕН ЕВРЕИН, милеещ за България! ПАТРИОТ!
    Бъдещето е във водород, но засега Технологиите са скъпи и неизгодни. Бъдеще малки реактори, колега Гост, лиценз Япония във Британия. Предател.
  • 25 Сттттт

    12 0 Отговор
    Хората вече масово се усетиха и скоро ще стане мазало
    Зелени измамници
    Като ни качите на свободния пазар и цената се вдигне с 400-500% ще вдигате рамене, но ще си платите..
  • 26 МЕНСТ. ПОЛИТИЧЕСКИ ЦИКЪЛ

    11 0 Отговор
    ВОДЕЩА - ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ, КАКТО И ВОДЕЩИ ЛАГЕРНИТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КОЛИ.
    НАПРАВЕТЕ ТАКА , ЧЕ ОТ ДЪЖД И ГРЪМОТЕВИЦИ ДА ПРАВИТЕ ТОК, ЗАЩОТО ПРИРОДАТА Е ПРОТИВ ВАС ЗЕЛЕНИ В ЦИКЪЛ ПОЛИТИЦИ И НПО.
  • 27 Зелената измама

    14 0 Отговор
    Ще седим в мизерията ограбени и гладни. Това им е целта на глобалистите и марионетктие им като лореал израел.
  • 28 Бгг

    6 0 Отговор
    Зеленият преход е в ущърб на страната и народа на България !!!
  • 29 Красимир Петров

    10 0 Отговор
    Вчера набързо приеха бюджета на здравната каса.Жена му на този евреин ще разпределя парите.ОСТАВКА!
  • 30 ???

    7 0 Отговор
    Чудя се този защо ли ми е толкова противен ?
  • 31 Ал Тъпоне

    2 0 Отговор
    Той зеления ви преход вече си се случи ама съвсем абсолютно! Вече ни изпратихте всички за "зелен хайвер" !
  • 32 Евреин Българин

    4 0 Отговор
    Тесла, Тесла! Ама се уплашихте, затова му взехте лицензите. Да не говорим за съхранение на батерии и забрана евтини китайски панели. Този не е евреин. Не може евреин да "изповядва" подобни недоУмици. Този си е купил "еврейският паспорт". Хонда направиха кола с водород, но е скъпа все още, технология, комбинирана. В патентното ведомство на САЩ, отлежават папки с революционни иновации. А част от откритите технологии не се патентоват, заради такива като Лорер в България. Има съмнения, че израелци благодарни на България са изобретили, алернативни източници. Но веднага подобни Лобисти ще ги откраднат, и затова не се въвеждат.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Матей преображенски

    5 0 Отговор
    Тоя пак се раз-плям-па,всичката мара втасала и зелен преход към нищото.Ккава екология защитавате бе,като не сте засадили едно дръвче,навсякъде има пустеещи земи,непригодни за земеделие,защо не се засаждат дръвчета?Или ще ни врън-кат само за въглеродния отпечатък,за спиране на основни енергийни мощности,което ще доведе до драстично поскъпване и недостъпност на електроенергия и топлоенергия,до обикновени горива.Това намирисва на елементи на геноцид,енергиен терор и ценови шок.Всички техни планове са абсолютен абсурд и цялото правителство трябва да бъде прогонено ,докато не са ни докарали до гладната и студена зима.Няма време за чакане сами да паднат,след няколко месеца ще е късно,още и защото задлъжняват държавата с десетки милиарди.Лъжат за големите приходи в хазната от данъци,всъщност нямат пари за да запушат устите на милион служ-бари,за подаяния на два милиона и половина пенсионери,за деца и пр.Затова теглят огромни заеми ежемесечно,и за да могат да крадат и да си тъпчат гушите.
  • 35 Анонимен

    9 0 Отговор
    Лорер няма да имаш време за реализация на зелената сделка. Отивате си. Избори.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Павлов

    6 0 Отговор
    Я кажи сега за жена ти - къде и за колко работи и кой я назначи. Много си активен, но номерът няма да мини.
  • 38 българска народна мъдрост

    6 0 Отговор
    От зелени тикви семе не вземаме. И като сте толкова екологични и енергоспестяващи, защо се поставят бариери пред всеки голям магазин? Те не работят ли с енергия и цената на тази енергия не я ли плаща всеки от нас?
  • 39 киро

    5 0 Отговор
    дърпай в ляво бе лакей,зелената зделка е най голямата измама след Ковид,ако бяха толкова загрижени за въглеродните емисии няма6е да отварят въглищните централи в ЕС наново и колко други работи
  • 40 Защо лъжеш хората бе Юда

    1 0 Отговор
    Зелената енергия е 15-пъти по скъпа от атомната енергия.Тока на българина е скъп,точно заради зелената енергия.Скъпия ток от зелената енергия, се събира с евтиния атомен и се получава сумата за Квч.която всеки Българин плаща от джоба си за да печелят новите измамници и производители на зелена енергия.Заемат се обработваеми площи и държавна земя,за да се дават безплатно на измамниците зеленоенергопроизводители.
  • 41 допуснаха грешки

    0 0 Отговор
    Редица назначения, като на това семейство, разклатиха доверието в ПП. Как допуснаха да се преплитат редица роднински, приятелски, шуробаджанашки отношения. Много грозно, много показателно, много опозоряващо, много разрушаващо. И друго - стремежът към единовластие, беше еманацията на провалът им.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол