С настъпването на септември навлизаме в сезона на зимнините. Зеленчуковите пазари в Турция се оказват голяма конкуренция на българските производители, съобщава Нова тв.
Мнозина обясниха, че масово не се купуват зеленчуци за зимнина от родните пазари, а се пътува организирано до Одрин. По думите им излиза доста по изгодно, дори с увеличената цена на горивата.
Хиляди българи всяка седмица пътуват до турския град в търсене на по-евтини стоки. Сега потокът е още по-голям, защото се прави зимнина. Денислав Алексиев живее в Одрин и често е гид на българите сред сергиите със стоки. „Казвам къде е пазарът, къде са най-изгодните хранителните стоки, дрехите, мебелите”, обяснява той.
Килограм домати може да бъде намерен за 0.70 лв., краставиците се продават за лев, а така нужният ни червен пипер за лютеницата струва 1,60 за килограм. За по-големи количества производителите правят и отстъпки. Цената на другия продукт за лютеницата - патладжанът, е 1 лев за килограм, а тази за морковите - 1,60.
Не всички стоки в Турция обаче излизат по-изгодно. Цената на олиото, например, е по-висока от тази у нас.
Въпреки растящата инфлация, производители у нас отчитат, че увеличението на цените на плодовете и зеленчуците е минимално.