Отидете към основна версия

2 284 35

Росен Христов: На практика този газ, който е за септември, няма кой да го купи, заради високите цени и инфлацията

  • росен христов-
  • газ-
  • септември-
  • високи цени-
  • инфлация

В момента капацитет няма. В средата на октомври Гърция ще обяви търг за слотове и ние ще участваме задължително. След като се осигурят слотове, ще се търсят танкери, обясни министърът на енергетиката 

Снимка: bTV

С „Газпром“ преговаря „Булгаргаз“, който е страна по договора. В момента сме на изчакване на позицията на „Булгартрансгаз“ за възстановяване на доставките. Проблемът е, че все още не сме получили позиция по редица отворени въпроси. Нещата са комплексни – цени, клаузи и т.н. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Думите му са във връзка с решаване на проблемите с газовата криза, породена от войната в Украйна.

„Не смятаме, че въвличане на правителството с директни преговори с Русия биха довели до по-положителен развой. Широкото медийно отразяване на проблема, също не носи ползи. Според юристи е най-удачно към момента правителството да не проговаря с Русия. Работим паралелно по много решения. Не е правилно да разчитаме само на един доставчик. За момента изчакваме позицията на Русия“, уточни той.
На въпрос защо се отказахме от танкерите с втечнен газ, министър Христов заяви: „Нямаше къде да ги разтоварим. Слотовете, които функционират към момента бяха разпродадени. Всичко, което беше възможно да се използва, можеше да се закупи от частни посредници, това обаче оскъпяваше газа. Танкерите щяха да пристигнат през септември на двойно по-голяма цена, т.е. 250 на мегаватчас. На практика този газ, който е доставен за септември няма кой да го купи, заради високите цени и инфлацията. Нашата цел не е да доставим газ на каквато и да е цена“, разясни енергийният министър, цитиран от novini.bg.

„В момента капацитет няма. В средата на октомври Гърция ще обяви търг за слотове и ние ще участваме задължително. След като се осигурят слотове, ще се търсят танкери. Така ще може да се намали и цената на газа, защото ще има предвидимост“, обясни той.

„Възнамеряваме да преговаряме с Турция да ползваме техните слотове, а също и с Гърция. След това ще се договорим с доставчиците, които ще ни дадат оферти. Това ще се случи до края на септември“, каза още Росен Христов.

„В момента по интерконектора не тече газ. Той е в процес на завършване. В него има газ, но това е в рамките на тест. Днес получихме потвърждение, че на 1 октомври ще потече газ. Чакаме конкретна оферта от азерите“, каза той.

„Не ни очаква студена зима. Нашите очаквания са за оптимизиране на цените, за да се успокои бизнесът и да се спре галопиращата инфлация“, вярва министърът на енергетиката.

„В момента складираният газ в Чирен е 63%. Не цялото количество е за България. Това не е предпоставка, че сме си осигурили доставките на газ. Това е буфер, на който разчитаме, за да осигурим нормални доставки през зимата“, разясни министърът на енергетиката.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол