Last news in Fakti

5 Септември, 2022 18:10 2 275 35

Росен Христов: На практика този газ, който е за септември, няма кой да го купи, заради високите цени и инфлацията

  • росен христов-
  • газ-
  • септември-
  • високи цени-
  • инфлация

В момента капацитет няма. В средата на октомври Гърция ще обяви търг за слотове и ние ще участваме задължително. След като се осигурят слотове, ще се търсят танкери, обясни министърът на енергетиката 

Росен Христов: На практика този газ, който е за септември, няма кой да го купи, заради високите цени и инфлацията - 1
Снимка: bTV

С „Газпром“ преговаря „Булгаргаз“, който е страна по договора. В момента сме на изчакване на позицията на „Булгартрансгаз“ за възстановяване на доставките. Проблемът е, че все още не сме получили позиция по редица отворени въпроси. Нещата са комплексни – цени, клаузи и т.н. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Думите му са във връзка с решаване на проблемите с газовата криза, породена от войната в Украйна.

„Не смятаме, че въвличане на правителството с директни преговори с Русия биха довели до по-положителен развой. Широкото медийно отразяване на проблема, също не носи ползи. Според юристи е най-удачно към момента правителството да не проговаря с Русия. Работим паралелно по много решения. Не е правилно да разчитаме само на един доставчик. За момента изчакваме позицията на Русия“, уточни той.
На въпрос защо се отказахме от танкерите с втечнен газ, министър Христов заяви: „Нямаше къде да ги разтоварим. Слотовете, които функционират към момента бяха разпродадени. Всичко, което беше възможно да се използва, можеше да се закупи от частни посредници, това обаче оскъпяваше газа. Танкерите щяха да пристигнат през септември на двойно по-голяма цена, т.е. 250 на мегаватчас. На практика този газ, който е доставен за септември няма кой да го купи, заради високите цени и инфлацията. Нашата цел не е да доставим газ на каквато и да е цена“, разясни енергийният министър, цитиран от novini.bg.

„В момента капацитет няма. В средата на октомври Гърция ще обяви търг за слотове и ние ще участваме задължително. След като се осигурят слотове, ще се търсят танкери. Така ще може да се намали и цената на газа, защото ще има предвидимост“, обясни той.

„Възнамеряваме да преговаряме с Турция да ползваме техните слотове, а също и с Гърция. След това ще се договорим с доставчиците, които ще ни дадат оферти. Това ще се случи до края на септември“, каза още Росен Христов.

„В момента по интерконектора не тече газ. Той е в процес на завършване. В него има газ, но това е в рамките на тест. Днес получихме потвърждение, че на 1 октомври ще потече газ. Чакаме конкретна оферта от азерите“, каза той.

„Не ни очаква студена зима. Нашите очаквания са за оптимизиране на цените, за да се успокои бизнесът и да се спре галопиращата инфлация“, вярва министърът на енергетиката.

„В момента складираният газ в Чирен е 63%. Не цялото количество е за България. Това не е предпоставка, че сме си осигурили доставките на газ. Това е буфер, на който разчитаме, за да осигурим нормални доставки през зимата“, разясни министърът на енергетиката.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пандиз

    45 22 Отговор
    Затвора те зове.Такова падение не е имало дори и при Боко.
  • 2 факт

    48 7 Отговор
    Първо боко в затвора да поведе колоната !!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 В нашето хранилище

    49 9 Отговор
    газът не е за България. Е то нищо на наша територия вече не е за българите. Дотам ни докараха фашагите комунета и щатски подлоги. Затова мислете с тиквите за кого гласувате.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай Тошо

    7 29 Отговор
    ПО ДОБРЕ СКЪПА ГАЗ , ОТКОЛКОТО НИКАКВА ГАЗ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 На практика

    32 7 Отговор
    само лалажии , философстващи за лични облаги и по поръчка , никога нищо конкретно , никога яснота и отговорност - лек живот на червени хрантутници на народен гръб , до днес ! Позор !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Минувач

    30 19 Отговор
    Точно, както и писах преди дни за слотовете. Купени са и стига да извадиш многото пари, ще ги вземеш. Което не става с пари, става с много пари. Само, че Кирчо това не го спомена, имало слотове, хах, има да, само дето на исканата цена се губи търговския смисъл, а ние и бизнесът ще плащаме. Щеше да скрие истинската цена, както впрочем направи и с първите танкери - никой не разбра цената и щеше да лъже, че била пак 4 пъти по-евтина газ и да обикаля по телевизиите. Тези от ПП са такива лъжци, че е трудно да повярва човек, кой би гласувал за тях. И прави впечатление, че винаги когато им зададът по-неудобен въпрос, тонът им на говорене се променя в някакво скимтене, гласчетата им изведнъж стават по детски оправдателни. Това го наблюдавам поне при 3-4-ма от тях. Не трябва да си психолог, за да разбереш, кога един човек е неумел лъжец и явно лъже или скрива истината. Толкова са прозрачни. И разбира се НИКОГА не изкарват и един документ, всички накуп са се били събрали на съвещание, умували са всички възможни въпроси, които могат да ги питат и до един са заучили подготвени отговори и оправдателни тези. При всяко интервю чуваме само едни и същи думи, на страничните въпроси изместват темата и повтарят заученото, на документите и сметките за цените на газа и бензина обръщат разговора в заучените опорки от общ характер, но никога конкретни отговори.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бгг

    23 4 Отговор
    Не се плашете зелените викат имало затопляне и чакайте топла зима. Няма да ви трябва, нито дърва , нито газ, нито ток.
  • 14 Лично мнение

    26 5 Отговор
    Може ли да знаем защо не работите по отваряне и на закрития атомен блок, който си работеше без проблеми, но онова комунистическо снахенце Кунева-Пръмова затвори по заповед от запада? Защо не работите и по това, че да имаме някаква възможност за допълнителна реакция?

    Коментиран от #18

  • 15 Бамбука

    20 10 Отговор
    Поредния министър не уважаващ народа, този който му плаща заплатата. До средата на октомври ще сключите всички договори, за които се борите с Газпром за дълъг период на време и ще поставите България на колене. Между другото, нямате право да сключвате каквито и да е било икономически и/или финансови Договори с мандата определен Ви от Конституцията. Осигурете честни избори и кой откъде е .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 дали не греша

    30 6 Отговор
    Този,що ми има вид на мошеник.!?
  • 18 Много си далече от реалността

    14 3 Отговор

    До коментар #14 от "Лично мнение":

    Как ще отвориш нещо, което си нарязал на скрап и зинесал за претопяване?
  • 19 за една копейка

    16 10 Отговор
    Не министри от служебното правителство, а държавната "Булгаргаз" преговаря с руската "Газпром" за възобновяване изпълнението на договора за доставка на газ с руската компания, обяви в ефира на bTV енергийният министър Росен Христов. По думите му обаче от руската страна все още мълчат.
    Това нещо съвсем се обърка. Мутрафонова ги активира и ги пусна на пързалката с льатчика. За преговори се искат две страни иначе е като да си говориш сам. Смешници! За съжаление ще ударим дъното под „мадрото“ им ръководство.
  • 20 Боже пази България

    12 18 Отговор
    Нали това се целеше с гнусния КГБ сценарий да бъдат отказани веднага 7 танкера от САЩ от този плужек,наречен,енергиен министър- непрекъснат хаос и безпорядък в държавата.Тези нещастници по закон трябва да организират изборите.Те пречат по всички линии и накрая ще натрупат на,България Путин агресора за спасител.Тежко и горко на народа. Президентът обединител на нацията,излъга хората и сега се е развихрил по сценария с това негово правителство.Бог да пази България!
  • 21 ХА ХА

    17 15 Отговор
    Нали нямаше слотове бе? Върнахте танкерите, сега ще търсите наново!?! Смешник! Обадиха ли ти се от Газпром? Разбрахте ли вече кой преговаря с тях, или още не знаете?
  • 22 Макс

    13 9 Отговор
    Правят нещата отзад напред . Ако имаш танкер с газ, слотове ще се намерят , дори и срещу проценти от газа. Няма търговски нюх министъра на ...кое беше ?.
  • 23 Истината

    21 2 Отговор
    Изпратили са ПИСМО до Газпром, отговор НЯМА, но това били ПРЕГОВОРИ

    Коментиран от #24

  • 24 Мда

    8 13 Отговор

    До коментар #23 от "Истината":

    Това ме навежда на мисълта, защо всеки от нашите русофили не изпрати по един мейл на Газпром с молба да ни пуснат газа, тъкмо ще им се обяснят и в любов! Кой знае може и да се трогнат, нали много обичат българите.
  • 25 Слънчев вятър

    11 2 Отговор
    Блгарские политици са учудени, че Русия отговаря на техните санкции.
  • 26 ………

    9 13 Отговор
    Щом този е скъп и няма кой да го купи, как ще купи газа от Газпром, който е най скъпия газ в момента. Според унгарската борса hudex,hu те плащат най-скъпият газ в Европа от месеци като разликата е двойна спрямо газа в България. И нашите се натискат точно същия газ да купуват.
  • 27 Да бе да

    14 6 Отговор
    Този плъх ( на снимката) , се опитва да промени договора с газпром ! Новия договор анулира стария и ние ще загубим арбитраж за милиарди в Париж!
    Разбира се той не може да го направи без парламент , но е напълно достатъчно за росссиа пред арбитража !
    радев , национален предател ! Даже ме егнус да те обиждам 🤮
  • 28 Винкело

    11 1 Отговор
    Чакали оферта от азерите ли? Че то не беше ли договорено вече? Или и там договорът е бил на ниво "необвързващ меморандум", щото те може и да са азери, ама не са малоумни.
  • 29 Рубладжийче

    5 7 Отговор
    Договора с Газпром е тъй нужен за русофилите както слънцето и въздуха за всяко живо същество! А служебния кабинет бавно но уверено ни лишава от тего😂😂😂

    Коментиран от #30

  • 30 Не бе

    6 6 Отговор

    До коментар #29 от "Рубладжийче":

    Пак ли дращиме ниско интелигентните глупости на америка за България, за да лансираме онова недоразумение, лъжеца на мафията кирчо, дето е събрало блееещите да блеят! ъъъъъ ко общо има русофила с договора! :))))) Отде да знае глупака дращещ по опорки и блеещ шпо глупака киро!
  • 31 Сложен въпрос

    8 4 Отговор
    Отварят сметки в рубли, както правят всички. Теглят си газа по договор и преговарят за нов договор но базиран на петролната формула както е с азерите за 25 години и всички забравяме за този измислен проблем с измислените "спот" цени на европейските лунатици от ЕС. Един селски магазинер да го беше решил това 100 пъти, а тези мишоци се въртят в кръг, мислят сложно и треперят да не би някой еврокомисар да им се обади по телефона и да им се скара. Господи. Ако само нашите възрожденци ги видеха отнякъде тези цвръкащи мишленца с ускорен пулс.
  • 32 Слънчев вятър

    4 1 Отговор
    Впечатлен от студ и спокойствието на Москва. Станете лидери в Русия, бъдете нервни и развълнувани.
  • 33 Ти си

    6 3 Отговор
    един лъжец?Не направихте никакви усилия,каза го и гръцкия премиер,защото работите по опорките на Радев.Да откажеш оферта на добра цена и да говориш за хаос после могат да го направят само неадекватни.Но волята на рашиста да представяте вие неговите служебни матрьошки положението зле беше неистова и започнахте с този писък за хаос.Защо бе ,като сме трети по износ на ток в Европа и сега на Македония ще даваме ток?И то изнасяме на чужденците евтин ток,а нас ни набутвате с високите цени?Защо,бе"големите експерти" в този кабинет незнаете къде се намирате и мислите хората за прости и може да минете с мижавата си некомпетентност.Ти от първия ден си за оставка и оня простия икономически,който говори по слухове от преди 2 месеца.БЕЗНАДЕЖДЕН СЛУЧАЙ НА СЛУЧАЙНИ ЛУКОВИ ГЛАВИ,не министри.
  • 34 Пуууу

    6 2 Отговор
    Ееей големи продажници След това защо никоя голяма фирма не идва да инвестира в България Както казва царя докато не си смени чипа народа още мнооого ще страда
  • 35 Катастрофа

    1 1 Отговор
    Четох по редовете , и между редовете . С една дума - КАТАСТРОФА . Няма нищо сигурно за което да се хванем . Ще дебнем някакъв слот , на който да се дадцакваме с другите гладни. Никаква солидарност от гръцка страна , ако си платиш , и то много. За Азербайджан тепърва някакъв договор . И те , ако ни пратят да погледнем какви са борсовите цени, преди да сключим някакъв договор . Нищо чудно да го направят 80% от азерският газ е руски , и те играят заедно .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол