Отидете към основна версия

4 776 67

Доган: Всеки садизъм в обществото е форма на мазохизъм

  • ахмед доган-
  • доган-
  • политика-
  • садизъм-
  • мазохизъм

Защо България няма нужда от герои-спасители?

Снимка: БГНЕС

„Основният проблем в дневния ред на страната е намирането на стратегия за изход от кризата, а не разделянето на обществото на добри и лоши, на справедливи и виновни“. Това са думи на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, написани преди 13 години, които звучат повече от актуално днес, когато омразата и разделението са пропили политическото ни битие.

Политическият анализ на Доган е написан като послеслов към книгата „Съвременният политически мит” на Самуел Леви. Текстът бе публикуван от лидера на Движението Мустафа Карадайъ в навечерието на рождения ден на партията на 4 януари и в поредното завъртане на рулетката с мандатите за съставяне на редовно правителство, което да изведе страната от множеството кризи, насложени една върху друга. И най-вече на политическата, без чието решение не може да се намери изход от останалите.

Още тогава, в началото на 2010 година, Доган показва язвата, която отвори месианството в политиката с идването на ГЕРБ на власт.

„Търсенето на виновност във всички и във всичко възпроизвежда основанието, върху което Героите- Спасители стават необходими. Затова темата за виновността и справедливостта и показното ликвидиране на „лошите”, е типична поведенческа матрица на Героите-Спасители в съвременните политически митове“, пише почетният председател на ДПС.

„Експлоатирането на тази тема ги захранва с увереност и енергия. За „съжаление” тази енергия е с нисък потенциал и сравнително бързо се разсейва или прераства в Съмнение. И в това се състои Трагичното при Героите-Спасители. Защото, който не щади другите, не щади и себе си“, продължава анализът на почетния председател на ДПС.

Според Доган всеки садизъм в обществото е форма на мазохизъм.

„Тази логика в поведението на Героите-Спасители подготвя почвата за собственото им отрицание. В крайна сметка, това е фундаментът и моделът за постигане на Политически катарзис. За да си отворим порталите за реалното възприемане на Политическия свят, самите ние трябва да се пречистим и обновим“, твърди Доган.

Той е категоричен, че Героите-Спасители изникват от „още неутвърдените демократични норми за силно, а понякога и атрактивно представителство, но отклоняват демокрацията до границата на нейното отрицание“.

Политическият мит се стреми да бъде самодостатъчен, защото превръща властта в самоцел, диктатура и накрая - в условие за катастрофа, предупреждава основателят на ДПС.

Анализът му преди 13 години сякаш предвижда политическата трансформация, извела първо Бойко Борисов, а след това и „Промяната” на власт. Те влязоха в типичната поведенческа матрица за показно ликвидиране на „лошите”, за да станат накрая нейни жертви.

Чувството за самодостатъчност роди модела ГЕРБ, превърнал властта в самоцел и еднолично управление. Това пък предизвика нова трансформация, самонарекла се „промяната”, която само за 7 месеца показа, че е просто продължение на модела. Обратната страна на същата монета, но по-грозна и нащърбена. Защото политическият катарзис не се е състоял. Участниците на политическия терен не са пречистени и обновени.

Философската обосновка на политическия мит, която Доган дава, показва защо през изминалата 2022 г. окончателно рухнаха легендите и за „Героите-Спасители” и за „лошите”. „Героите” раздаваха пари от джипката и вкараха страната в аферата „Джемкорп”, „лошото” ДПС осигури 120 лв. за всеки пенсионер, 300 млн. лв. за земеделците, 9% ДДС за детските храни и стоки, за книги и вестници. И гарантира авроатлантическия избор на страната ни.

Не случайно от 2016 г. ДПС призовава за връщане на нормалността в политиката. Нещо, което започва с разговори и диалог – между партиите, институциите, между избирателите и политическите субекти, между властта и гражданите. В диалога Герои-Спасители няма, заклеймяване на опонента – също. Но преди това, както казва Доган, всеки трябва да изживее своя катарзис.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове