3 Януари, 2023 22:52 4 736 67

Доган: Всеки садизъм в обществото е форма на мазохизъм

  • ахмед доган-
  • доган-
  • политика-
  • садизъм-
  • мазохизъм

Защо България няма нужда от герои-спасители?

Доган: Всеки садизъм в обществото е форма на мазохизъм - 1
Снимка: БГНЕС

„Основният проблем в дневния ред на страната е намирането на стратегия за изход от кризата, а не разделянето на обществото на добри и лоши, на справедливи и виновни“. Това са думи на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, написани преди 13 години, които звучат повече от актуално днес, когато омразата и разделението са пропили политическото ни битие.

Политическият анализ на Доган е написан като послеслов към книгата „Съвременният политически мит” на Самуел Леви. Текстът бе публикуван от лидера на Движението Мустафа Карадайъ в навечерието на рождения ден на партията на 4 януари и в поредното завъртане на рулетката с мандатите за съставяне на редовно правителство, което да изведе страната от множеството кризи, насложени една върху друга. И най-вече на политическата, без чието решение не може да се намери изход от останалите.

Още тогава, в началото на 2010 година, Доган показва язвата, която отвори месианството в политиката с идването на ГЕРБ на власт.

„Търсенето на виновност във всички и във всичко възпроизвежда основанието, върху което Героите- Спасители стават необходими. Затова темата за виновността и справедливостта и показното ликвидиране на „лошите”, е типична поведенческа матрица на Героите-Спасители в съвременните политически митове“, пише почетният председател на ДПС.

„Експлоатирането на тази тема ги захранва с увереност и енергия. За „съжаление” тази енергия е с нисък потенциал и сравнително бързо се разсейва или прераства в Съмнение. И в това се състои Трагичното при Героите-Спасители. Защото, който не щади другите, не щади и себе си“, продължава анализът на почетния председател на ДПС.

Според Доган всеки садизъм в обществото е форма на мазохизъм.

„Тази логика в поведението на Героите-Спасители подготвя почвата за собственото им отрицание. В крайна сметка, това е фундаментът и моделът за постигане на Политически катарзис. За да си отворим порталите за реалното възприемане на Политическия свят, самите ние трябва да се пречистим и обновим“, твърди Доган.

Той е категоричен, че Героите-Спасители изникват от „още неутвърдените демократични норми за силно, а понякога и атрактивно представителство, но отклоняват демокрацията до границата на нейното отрицание“.

Политическият мит се стреми да бъде самодостатъчен, защото превръща властта в самоцел, диктатура и накрая - в условие за катастрофа, предупреждава основателят на ДПС.

Анализът му преди 13 години сякаш предвижда политическата трансформация, извела първо Бойко Борисов, а след това и „Промяната” на власт. Те влязоха в типичната поведенческа матрица за показно ликвидиране на „лошите”, за да станат накрая нейни жертви.

Чувството за самодостатъчност роди модела ГЕРБ, превърнал властта в самоцел и еднолично управление. Това пък предизвика нова трансформация, самонарекла се „промяната”, която само за 7 месеца показа, че е просто продължение на модела. Обратната страна на същата монета, но по-грозна и нащърбена. Защото политическият катарзис не се е състоял. Участниците на политическия терен не са пречистени и обновени.

Философската обосновка на политическия мит, която Доган дава, показва защо през изминалата 2022 г. окончателно рухнаха легендите и за „Героите-Спасители” и за „лошите”. „Героите” раздаваха пари от джипката и вкараха страната в аферата „Джемкорп”, „лошото” ДПС осигури 120 лв. за всеки пенсионер, 300 млн. лв. за земеделците, 9% ДДС за детските храни и стоки, за книги и вестници. И гарантира авроатлантическия избор на страната ни.

Не случайно от 2016 г. ДПС призовава за връщане на нормалността в политиката. Нещо, което започва с разговори и диалог – между партиите, институциите, между избирателите и политическите субекти, между властта и гражданите. В диалога Герои-Спасители няма, заклеймяване на опонента – също. Но преди това, както казва Доган, всеки трябва да изживее своя катарзис.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Докато няма истинска

    68 2 Отговор
    Справидливост, с разделение на властта виновните в затвора.
    Ще си се седим все така на дъното.
    А болшинството ще мечтаете за великата русия.
    Къде е днес Румъния и Хърватия.
    Но там колко са в затвора вместо акъл да дават.
  • 3 Люлин 5

    19 69 Отговор
    Тоя на снимката е може би единственият политик в българския парламент, който разбира от политика и има поглед в геополитиката... Може да се каже, че е Ванга в политиката.

    Коментиран от #49

  • 4 Лойко

    63 1 Отговор
    Да бяхме видяли нещо нормално
    от Ваша милост,бихме отминали
    гаврата.Щом на садизъм си ни
    насадил,няма как да не отвърнем
    с мазохизъм.Просто е!!!
  • 5 АЗ НАЛИ ГО ГРЪМНАХ С ПОЩОВ ЗАПАЛКА

    37 6 Отговор
    ДЕТО МИ ГО ДАДОХА ОТ ЦРУ И МИ ДАДОХА ЕДИН КУФАР ПЪЛЕН С ПАРИ ЗА ДА НАПРАВЯ ШОУ УЖ ЧЕ УБИВАМ ДОГАН
  • 6 Люлин 7

    59 6 Отговор
    Мазохизъм е че ви търпиме и ви гледаме 33 години....и участваме в тоя цирк със разни избори и тем подобни глупости и Евро Гей ценности , за които народа плаща милиони....и още 33333 години да минат все ще си е същото .....

    Коментиран от #11

  • 7 Чекмеджан

    45 4 Отговор
    Когато прекаляваш с обществени средства, алкохол, бело и т.н. е така!
  • 8 Роня

    6 21 Отговор

    До коментар #1 от "Гледайки":

    Абревиатура ДПС-Демократическа партия на социалистите в Черна гора. Самата партия е възникнала 1943 когато е Югославия, но се води официално 22.06.1991. Мило Джуканович и Премиер, и Президент на Държавата, която официално се отделя от Сърбия на 03.06.2006 ! В момента са с евровалута, макар и неофициално, защото не са държава-членка на ЕС. Помислете върху това🙂
  • 9 Ехо

    59 2 Отговор
    Престъпниците искат да се измъкнат сухи и ни баламосват! Няма да стане!
  • 10 Меди,

    58 2 Отговор
    един от великите почитани крадци на прехода. Няма да доживеем да го видим в затвора. Добитъкът от кочината благоговее пред своите герои.
  • 11 Иван

    47 3 Отговор

    До коментар #6 от "Люлин 7":

    Да, мазохизъм е че търпим копейки като Доган и като теб вече цели 33 години !
  • 12 иван

    52 2 Отговор
    Какво го публикувате този елемент, част от упадака на Бггг...

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Кико

    38 4 Отговор

    До коментар #12 от "иван":

    Защо да не го публикуват? Този е ТОП "кoпейката" в България. Кocтадинов ряпа да яде пред тоя. Вече 33 г този изпод съсипва България в полза на Рycия с помoщта на милиaрдите от Лyкойл
  • 16 Дедо

    30 1 Отговор
    Тоз пак е ял от собствения си сладолед. Нищо. след два часа ще му мине.
  • 17 Абе рязан пааатлак

    39 3 Отговор
    не ви ли стигна 33 г грабеж и разсипия на майка България. Господ да ви съди и по-скоро.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 РЕАЛИСТ

    31 1 Отговор
    Доган: Всеки садизъм в обществото е форма на мазохизъм. Извинявайте, някой може ли да схване, какво е искал да каже с тази глупост този кандидат на философските науки . Боже, защо глупаците забогатяха в тази страна? Догане, и на теб , като на Бойко, трябва някой да обясни, какво си искал да кажеш. Волтер е казал" Ако си умен и беден ще страдаш. Ако си богат и глупав , ще тъпееш"

    Коментиран от #25

  • 20 НА ОРЪЖИЕ

    11 7 Отговор
    И БОЙ БЪЛГАРИ СРЕЩУ ОНЕЗИ ДЕТО УЖ НИ ДАВАТ ПАРИ ВИРТУАЛНО - ЮВРОООгЕЕЮВИТЕ
  • 21 Фи14

    4 6 Отговор
    Проблема на българските политици е ,че нямат възможност да водят война и да завладяват други държави. А това е тайната да си дълго време популярен сред народа си. Доказано е от всички съществуващи империи до сега.
  • 22 Белата Златка

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Гледайки":

    Аз от господин Доан само хубави неща съм видял!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 МАКЕДОНИЯ С ПОМОЩ ОТ ФАЩ

    4 1 Отговор
    ЩЕ ПРЕВЗЕМЕ БЪЛГАРИЯ С МНОГО БОЙ - БЪЛГАРИН ДА СЕ НАРИЧАМ АМА ЩЕ ЯМ ЖИВИ МАКЕТА ДО КРАЯТ НА МАКЕДОНСКИЯТ ЩАТ В АМЕРИКА
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ТОЙ НАШИЯТ АГЕНТ ДОГАН

    9 1 Отговор
    СЕГА С ЕРДОГАН ЩЕ ПОБЕДИ АМА РУСИЯ НЯМА ДА ИМ ПРОСТИ
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 РЕАЛИСТ

    4 5 Отговор

    До коментар #25 от "Човек в 21 век":

    Тъй като споменах Волтер, да продължа. Писнало му да е беден и умен и взел, че създал една от първите финансови пирамиди. Присвоил парите на тъпаците и си оправил живота. Не упреквам Ружа затова. " Кьорав карти ме играе"

    Коментиран от #30

  • 29 Факьтьи

    17 3 Отговор
    И този като своя началник путин и негов агент ще се крие в бункер. Е, и двамата са за казана
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Дека си бе

    16 3 Отговор
    ефенди ?! Само демагогии и лъжи долнопробни от лидерите на депесето!
  • 33 БЪЛГАРИТЕ ПАК АКО СИ ВЗЕМЕМ СТАМБУЛ

    6 2 Отговор
    И СТАВАМЕ ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ ЧАК ДО АНАДОЛСКИТЕ ЗЕМИ
  • 34 Да бе да

    14 1 Отговор
    Ага, разруши ли незаконните 3 сгради в Росенец, скъси ли кея на 50 метра ?
    Щото ако не си , бегай да си ползваш правите краставици 😂, е вземи една, две и за ядене 🤧🤮
  • 35 а ъъъ

    3 1 Отговор
    А ГЕРОИТЕ - НАГЛАСИТЕЛИ , ДС-НАТВОРИТЕЛИ ГОТОВИ НА ВСЯКА ЦЕНА ДА СА ВЪВ ВЛАСТА ТЯХ КАКВО ГИ ПРАВИМ.
  • 36 Румен

    18 1 Отговор
    Май, май изпускаш баницата. Болести те налитат, а и мисли че пак ще се върнеш в затвора. Тоя път не политически а криминални . Мафиота Дон Патуран Доган.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 АЛИЛ МУСТАФОВ

    14 1 Отговор
    ВИЕ сте БГ ЗАДКУЛИСИЕТО
  • 41 тома

    16 2 Отговор
    При бяла държава това ченге от д.с щеше отдавна да е в затвора
  • 42 Нещо за гарата

    16 4 Отговор
    В Буново да имаш да кажеш, циганино?
  • 43 Исторически парк

    19 2 Отговор
    Ако бяхме комунизъм тоя още щеше да е във варненския затвор за тероризъм!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хохо Бохо

    15 2 Отговор
    Тоя кога ще влезне в затвора?
  • 46 Демократ

    27 1 Отговор
    Такъв цинизъм! Доган, агента на КГБ и противоконституционната етническа партия ДПС с неможещия да говори български председател Карадайъ е огледалото на българската политическа трагедия.Тези изявления показват безизходицата на България, след като изобщо се допуска тези провалени политици да получават.Няма да се оправи България,докато не се прочисти от боклуците и не ги осъди за вината им за
    състоянието на държавата.
  • 47 аз съм БЪЛГАРИН

    19 0 Отговор
    този така направи да гласувате с хартиена б.......тина и мнго други неща защото 30 години е НЕДОСЕГАЕМ
  • 48 бай Гъдю

    15 0 Отговор
    Налапал се е с лафове, като патка с топли вайна!
  • 49 А бе,

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Люлин 5":

    що не си го вземеш у вас?
  • 50 Годтт

    3 1 Отговор
    Еласа бате
  • 51 бабаяга

    14 2 Отговор
    И всеки сексизъм плод на манафизъм. Писна ми да слушам тъпотии!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мале, Мале.

    14 2 Отговор
    Този окраде цялата държава. Сега се обеснява с омраза и разделение.
  • 55 Деми

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Човек в 21 век":

    Много добре си го казал! Но хората тук трудно ще те разберат.
  • 56 Бай доганя

    10 0 Отговор
    Използва рационално слабостите на ганя.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Хъш

    7 1 Отговор
    "Доган показва язвата, която отвори месианството в политиката с идването на ГЕРБ на власт." Бас и нагл от о копле!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Това изказване е

    4 1 Отговор
    подигравка на дълбоката държава с българите. Една маша на не-нам колко си чужди служби се осмелява да ни поучава. И не става въпрос за катарзис, а за нескопосан опит за метаморфоза на етническата партия. Сега трябва да се извърти така, сякаш никога не е подкрепяла Герб.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Да каже

    5 2 Отговор
    Любовникът му, дето странно умря на неговия диван, от кои беше ?
  • 63 Генчо,Пенчо,Атанас и АЗ

    2 2 Отговор
    Ти Потурчил се Цигански неопределен член от среден род-граматически си най-голямото генетично НЕДОРАЗУМЕНИЕ от тази порода.Уморай бавно и мъчително!!!
  • 64 Човек от народа

    1 0 Отговор
    Да преди това героя хидроинженер от Дръндар трябва да се погушка сТиквата и канадскатаЛивада в централния Софийски поне две петилетки...
  • 65 Кара Ибраим

    2 0 Отговор
    Вие потурчилите се еничери,туците-поганци сте най-голямата смрат на всякое общество.Гнилоч и леш сте
  • 66 Вхфгдпхт

    2 0 Отговор
    Затвор и за тебе!Боклук
  • 67 Това е заради крадливата слуга тиква

    2 0 Отговор
    Резюме гроб/дпс - Излъжи, открадни, изпери, изплакни, повтори!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове