Отидете към основна версия

1 794 41

Велина Чакърова: Русия постави началото на нова Студена война

  • велина чакърова-
  • русия-
  • свят-
  • нов световен ред-
  • студена война-
  • украйна

Днес на украинска земя с кръв се пише нов световен ред

Снимка: БГНЕС

Три неща след 24-ти февруари 2022 година напомнят на Студената война. На руската агресия срещу Украйна се гледа като на война на марионетки. Не в Украйна, разбира се, но в Москва и Пекин, а от там и в други части на света, където смятат, че войната в Европа си е европейски проблем. За Запада войната е част от междусистемен конфликт между демокрацията и автокрацията.

В същото време, след нахлуването на Русия в Украйна световните сили поведоха борба за съюзници в този глобален конфликт. Това ясно пролича по време на Общото събрание на ООН миналата седмица. Най-усилено се ухажват онези държави, които в годините на Студената война наричахме "необвързани". А днес – глобален юг.

А третият признак, по който днешните времена приличат на Студената война, е идеологическото втвърдяване в политиката – особено в Русия, но все по-ясно видимо в отношенията между системните противници САЩ и Китай. Което пък втвърдява връзките между Пекин и Москва. Както Мао Дзъдун и Йозеф Сталин, така днес Си Дзинпин и Владимир Путин категорично се противопоставят на доминирания от Америка световен ред.

"Днес на украинска земя с кръв се пише нов световен ред", казва Велина Чакърова, геополитически анализатор, бивш директор на Австрийския институт за външна политика и основател на агенция за геополитически анализи "Face".

Ако Русия успее във войната срещу Украйна, ще сме в напълно нов геополитически свят, в който Китай ще има силен интерес от това да държи Америка и Европа заети на Стария континент, занимавайки се с една много по-мощна ревизионистка сила в Москва, докато Пекин се готви за голямата системна битка със САЩ.

Това мнение изрази Велина Чакърова в интервю за БНР.

Китай най-много се страхува от сценарий на три фронта – Южнокитайско море, Тайван, Индия, смята анализаторът.

Не е в интерес на Китай да има сериозен вакуум в геополитически план, ако Русия загуби войната в Украйна, посочи още тя в своя анализ.

За момента обстановката е показателна за това, че Китай няма интерес да се откаже от подкрепата си за Русия, категорична е Чакърова.

Регионалното съперничество между Китай и Индия ще се засилва и обостря, а Русия се позиционира между двете сили, прогнозира Велина Чакърова.

"Ще наблюдаваме един интересен геополитически триъгълник."

Ако Русия спечели войната в Украйна, се очаква много засилено регионално позициониране от страна на Москва. Същевременно Русия има интерес от това регионално противоборство между Китай и Индия, защото е доставчик на военна помощ и за двете страни, заяви Велина Григорова в предаването "Събота 150".

Русия ще продължава да разчита на всеобхватната подкрепа на Китай във всяко отношение, в бъдеще най-вероятно и във военно, отбеляза Велина Чакърова. Според нея ако Китай реши да подпомага Русия и военно, това ще е окончателно свидетелство, че се намираме в сценарий на Световна война 2.0.

Ако Русия успее във войната срещу Украйна, ще сме в напълно нов геополитически свят, в който Китай ще има силен интерес от това да държи Америка и Европа заети на Стария континент, занимавайки се с една много по-мощна ревизионистка сила в Москва, докато Пекин се готви за голямата системна битка със САЩ, подчерта Велина Чакърова.

Докато на Стария континент всички европейски държави и институции от година се занимават само с войната в Украйна, то в Латинска Америка, в Африка, на азиатския континент виждат тази война в по-различна перспектива. Околният свят гледа на войната в Украйна "като на война, която води до повече глад, повече военни конфликти, повече протести", отчита Чакърова.

По думите ѝ, когато говорим за страни като Китай и Индия, които вече имат ключова роля в Африка и Латинска Америка, виждаме по-различно настроение към тази война, не само спрямо двустранните връзки с Русия.

Запитана може ли Западът да "спечели" глобалния юг, Велина Чакърова коментира:

"Трудно ще бъде на Запада да спечели глобалния юг на своя страна. Тези системни процеси текат вече от доста време. Китай е вече търговски партньор номер 1 на всички африкански държави без изключение. Индия, която според много анализатори и според МВФ се очертава да се превърне в икономическа сила номер 3 на света в това десетилетие, открито се обяви, че иска да стане лидер на глобалния юг, като имате предвид не само икономически връзки, но и политическо лидерство."

Предвид ролята на тези два азиатски гиганта и нарастващата роля на АСЕАН като нов търговски блок, е трудно да си представим как ЕС и другите атлантически партньори ще започнат тази дипломатическа битка да "спечелят отново сърцата на глобалния юг", добави тя.

Налице е и исторически натоварено минало от колониалния период - глобалният юг да възприема Запада като причина за всички социално-икономически проблеми, които тези държави имат, посочи още тя. По думите ѝ сега, в условията на конкуренция, тези държави могат да избират кой модел отговаря на техните интереси.

Класическата схема на Запада досега с помощи за развитие и хуманитарна помощ няма да е достатъчен. Ще трябва да се предложи нов модел на отношения – "на равна нога", смята Чакърова.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове