Last news in Fakti
  Тема: Украйна

4 Март, 2023 11:33 1 788 41

Велина Чакърова: Русия постави началото на нова Студена война

  • велина чакърова-
  • русия-
  • свят-
  • нов световен ред-
  • студена война-
  • украйна

Днес на украинска земя с кръв се пише нов световен ред

Велина Чакърова: Русия постави началото на нова Студена война - 1
Снимка: БГНЕС

Три неща след 24-ти февруари 2022 година напомнят на Студената война. На руската агресия срещу Украйна се гледа като на война на марионетки. Не в Украйна, разбира се, но в Москва и Пекин, а от там и в други части на света, където смятат, че войната в Европа си е европейски проблем. За Запада войната е част от междусистемен конфликт между демокрацията и автокрацията.

В същото време, след нахлуването на Русия в Украйна световните сили поведоха борба за съюзници в този глобален конфликт. Това ясно пролича по време на Общото събрание на ООН миналата седмица. Най-усилено се ухажват онези държави, които в годините на Студената война наричахме "необвързани". А днес – глобален юг.

Още новини от Украйна

А третият признак, по който днешните времена приличат на Студената война, е идеологическото втвърдяване в политиката – особено в Русия, но все по-ясно видимо в отношенията между системните противници САЩ и Китай. Което пък втвърдява връзките между Пекин и Москва. Както Мао Дзъдун и Йозеф Сталин, така днес Си Дзинпин и Владимир Путин категорично се противопоставят на доминирания от Америка световен ред.

"Днес на украинска земя с кръв се пише нов световен ред", казва Велина Чакърова, геополитически анализатор, бивш директор на Австрийския институт за външна политика и основател на агенция за геополитически анализи "Face".

Ако Русия успее във войната срещу Украйна, ще сме в напълно нов геополитически свят, в който Китай ще има силен интерес от това да държи Америка и Европа заети на Стария континент, занимавайки се с една много по-мощна ревизионистка сила в Москва, докато Пекин се готви за голямата системна битка със САЩ.

Това мнение изрази Велина Чакърова в интервю за БНР.

Китай най-много се страхува от сценарий на три фронта – Южнокитайско море, Тайван, Индия, смята анализаторът.

Не е в интерес на Китай да има сериозен вакуум в геополитически план, ако Русия загуби войната в Украйна, посочи още тя в своя анализ.

За момента обстановката е показателна за това, че Китай няма интерес да се откаже от подкрепата си за Русия, категорична е Чакърова.

Регионалното съперничество между Китай и Индия ще се засилва и обостря, а Русия се позиционира между двете сили, прогнозира Велина Чакърова.

"Ще наблюдаваме един интересен геополитически триъгълник."

Ако Русия спечели войната в Украйна, се очаква много засилено регионално позициониране от страна на Москва. Същевременно Русия има интерес от това регионално противоборство между Китай и Индия, защото е доставчик на военна помощ и за двете страни, заяви Велина Григорова в предаването "Събота 150".

Русия ще продължава да разчита на всеобхватната подкрепа на Китай във всяко отношение, в бъдеще най-вероятно и във военно, отбеляза Велина Чакърова. Според нея ако Китай реши да подпомага Русия и военно, това ще е окончателно свидетелство, че се намираме в сценарий на Световна война 2.0.

Ако Русия успее във войната срещу Украйна, ще сме в напълно нов геополитически свят, в който Китай ще има силен интерес от това да държи Америка и Европа заети на Стария континент, занимавайки се с една много по-мощна ревизионистка сила в Москва, докато Пекин се готви за голямата системна битка със САЩ, подчерта Велина Чакърова.

Докато на Стария континент всички европейски държави и институции от година се занимават само с войната в Украйна, то в Латинска Америка, в Африка, на азиатския континент виждат тази война в по-различна перспектива. Околният свят гледа на войната в Украйна "като на война, която води до повече глад, повече военни конфликти, повече протести", отчита Чакърова.

По думите ѝ, когато говорим за страни като Китай и Индия, които вече имат ключова роля в Африка и Латинска Америка, виждаме по-различно настроение към тази война, не само спрямо двустранните връзки с Русия.

Запитана може ли Западът да "спечели" глобалния юг, Велина Чакърова коментира:

"Трудно ще бъде на Запада да спечели глобалния юг на своя страна. Тези системни процеси текат вече от доста време. Китай е вече търговски партньор номер 1 на всички африкански държави без изключение. Индия, която според много анализатори и според МВФ се очертава да се превърне в икономическа сила номер 3 на света в това десетилетие, открито се обяви, че иска да стане лидер на глобалния юг, като имате предвид не само икономически връзки, но и политическо лидерство."

Предвид ролята на тези два азиатски гиганта и нарастващата роля на АСЕАН като нов търговски блок, е трудно да си представим как ЕС и другите атлантически партньори ще започнат тази дипломатическа битка да "спечелят отново сърцата на глобалния юг", добави тя.

Налице е и исторически натоварено минало от колониалния период - глобалният юг да възприема Запада като причина за всички социално-икономически проблеми, които тези държави имат, посочи още тя. По думите ѝ сега, в условията на конкуренция, тези държави могат да избират кой модел отговаря на техните интереси.

Класическата схема на Запада досега с помощи за развитие и хуманитарна помощ няма да е достатъчен. Ще трябва да се предложи нов модел на отношения – "на равна нога", смята Чакърова.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    44 9 Отговор
    Днес Путин не е умирал без ракети! Що така, нещо Праведната Пропаганда издиша. Бухахахах

    Коментиран от #23

  • 2 Венкооо не те бива за писач

    36 6 Отговор
    Време е да смениш Амплоато,ставай теляК това ти е вродено
  • 3 ТИРбушон

    8 28 Отговор
    Автокрация било. 😆😆😆Диктатура му се казва!!!!
  • 4 ще си позволя да кажа

    36 4 Отговор
    Безаналогови твърдения , плод на безгранична тъпота .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Студената война

    43 7 Отговор
    Е още от 15 май 1945-та, когато непосредствено след победата на руската армия нас фашизма, пияндето ЧърчЪл е искал да обяви война на СССР.
  • 7 Някой

    34 5 Отговор
    Някой май си затваря очите и ушите как и кога започна всичко и ни пробутва до втвъсване едни и същи опорки. Защото студената война я започна друг и то доста отдавна. Но така е, когато си свикнал да се налагаш на по - слаб противник. И когато равният на теб те натика в ъгъла се чудиш какви мантри да измислиш

    Коментиран от #11

  • 8 Неразбрал

    36 5 Отговор
    Защо ни се набива в главите само едната гледна точка ?
  • 9 Анализация

    22 4 Отговор
    Венко е много секси окосмен-от носа надолу мяза на Венерин хълм,да тий драго да го гледаш!
  • 10 оня с коня

    22 3 Отговор
    "Същевременно Русия има интерес от това регионално единоборствомежду Китай и Индия,защото е ДОСТАВЧИК НА ОРЪЖИЕ и на двете страни." По-нататък обаче:"Русия ще продължи да разчита на Китай във всяко Отношение в бъдеще,най-вероятно И ВЪ ВОЕННО".Остава Авторът на статията НЕ НА ЧИТАТЕЛЯ,А НА СЕБЕСИ да обясни Русия Доставя ли Оръжия на Китай,или Разчита на Китайско оръжие.И възниква въпроса:НЯМА ЛИ КОРЕКТОР в Тази медия който да контролира АЛОГИЧНИТЕ ИЗЦЕПКИ на Списвачите на Статии или са оставени на Самотек ,като целта е да се Прибере Хонорара щото " Парите никога не са излишни"?
  • 11 ТИРбушон

    6 33 Отговор

    До коментар #7 от "Някой":

    Михаил Глинка, бащата на руската опера, напускайки на 7 април 1856г Русия завинаги, се съблича чисто гол на границата, изплюва се на руска земя преди бариерата и казва: “Дай боже никога повече да не видя тази гнусна страна и нейния народ”, свидетелства в спомените си сестра му.

    Коментиран от #13

  • 12 НА всичките

    31 5 Отговор
    тия експерти и списувачи искам да адам един въпрос:

    1. Вижте на карта НАТО къде беше преди 30 години, вижте го къде е сега, с (вече невъзможната) перпектива и Украйна да е там.
    2. Кое не вие ясно от картата?

    Коментиран от #34

  • 13 ПалавНИК

    6 28 Отговор

    До коментар #11 от "ТИРбушон":

    Не мога да не цитирам отново вожда.

    "Русия без съмнение е азиатска държава, при това една от най-невежите, средновековни и позорно изостанали азиатски държави."

    В.И. Ленин

    източник: В.И. Ленин - Собрание сочинений, издательство Прогресс, Москва 1975
  • 14 Ош Кош

    28 7 Отговор
    Я да се напънем да помислим - Русия ли е с воиска на границата на Америка или по-скоро е обратното? Отговорът на този въпрос прави излишни всякакви други дебати
  • 15 Радио Чукотка

    9 26 Отговор
    Русия е държава, която за 100 години е построила всичко на всичко 669 км магистрала. За сравнение Китай за 30 години построи над 160 000 км. САЩ имат 259 000 км.

    Говорим за най-богатата на природни ресурси държава в света. Това трябва да ви говори достатъчно за това как се управлява Русия и къде отиват парите от гигантските природни ресурси (газ, петрол, ценни метали, диаманти), които продава вече повече от 100 години.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мармот

    6 33 Отговор
    Украйна ще живее и ще пребъде, защото има сила и воля за живот.

    Русия ще тлее в мизерия, безправие, беззаконие и немотия, защото ще бъде оградена с желязна завеса - този път по границите й - и след 10 години ще е нещо като Северна Корея, но по-голямо и по-безнадеждно.

    И за разлика от Северна Корея там все още ще има живи руснаци, които ще си спомнят шепнешком, че е било различно, че е МОГЛО да бъде различно, преди Путин да обяви завоевателна война срещу европейска държава.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ТИРбушон

    8 28 Отговор
    Ако заспя и се събудя след сто години и ме попитат, какво днес се случва в Русия, аз ще отговоря: пият и крадат...” – (Салтиков-Шчедрин)

    „Московията – руска тайга, монголска, дива, хищническа” - (Алексей Толстой)

    „Не е мила, не е уютна руската земя – по-зле е от горчиво робство – хиляди години избродена с лапти, с досада разоравана с плуг, покрита с пепелта на разорени села и необозначени гробове. Пустота и дивост.” – (Алексей Толстой).

    "Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечението”. – (Ф. М. Достоевски)

    „Не сме народ, а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеи”. – (Михаил Булгаков)

    „Най-важният знак за успеха на руския народ е неговата садистична жестокост. " – (Максим Горки)

    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!” – (Аксаков-син)

    Ах, как е тежко да се живее в Русия, в този смърдящ център на физически и морален разврат, на подлост, лъжи и злодейства”. – (Аксаков-баща)

    „Руснакът е най-големият и най-наглият лъжец в целия свят” – (Тургенев)

    "Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде”. – (Иван С. Шмельов – православен мислител, писател и публицист)

    "Народ безразличен към най-малкия

    Коментиран от #31, #33, #40

  • 20 Тоест

    26 5 Отговор
    и тази признава, че в голямата картина сащ натискат Русия и Китай да ги удавят. Но иначе сащ били за демокрация, стари трикове колкото света. Откак свят светува конфликтите са власт, територия, влияние и ресурси. Който ви дрънка зс демокрация е кpeтeн.
  • 21 ПОЧТИ ВЯРНО

    25 4 Отговор
    САЩ НИКОГА НЕ СА ПРЕКРАТЯВАЛИ СТУДЕНАТА ВОЙНА КОЯТО ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ПРЕРАСТВАШЕ В ГОРЕЩИ КОНФЛИКТИ СЕГА КОНФЛИКТА Е В ЕВРОПА. А ИНАЧЕ СТАТИЯТА Е АБСОЛЮТНО ТОЧНА ВЪЗРОДЕНИТЕ СТАРИ
    ВЕЛИКИ СИЛИ РУСИЯ И КИТАЙ СЕ БОРЯТ ЗА МЯСТО ПОД СЛЪНЦЕТО А ПРОДАЖНИТЕ УКРАИНСКИ ПОЛИТИЦИ СИ ЗАТРИХА ДЪРЖАВАТА И ПОЧЕРНИХА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НАРОДА СИ ЗАРАДИ ЕДНИ ПАРИ
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хахахаха

    8 19 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Кое издиша? Къде са ракетите на Путин? Кога бяха последните удари, преди 2 месеца? Сега прави новите ракети, ще ги изстреля за ден и ще пита дали украинците се предават и след това пак няма ракети за два месеца! Хахахаха.
  • 24 чакърова,

    17 5 Отговор
    цяла статия ли ти трябваше да драскаш, вместо да кажеш с две думи, че сащ са негодници? Спести си захаросаните полулъжи, карай с горчивата истина, всички я виждаме.
  • 25 Радио Чукотка

    6 18 Отговор
    Русия стремглаво се е запътила към времената на СССР със всичките му "екстри" на епохата. Щом за детска рисунка пращат в затвора, представям си какво ще стане ако разкажеш виц за Путин.
    А иначе, подобни случки обясняват и "всенародната" подкрепа за диктатора и войната му. Смее ли някой да не подкрепя!
  • 26 информбюро дедо джо

    14 3 Отговор
    С размерите и размахът на демокрацията продавана от сащ в света, скоро ще достигнат Светата Инквизиция по истинност и се очаква да въведат и министерство на истината.
  • 27 иис

    5 16 Отговор
    Путин сбърка като нападна Украйна. България беше къде по-подготвена да падне под руския ботуш. Предварителната подготовка беше в завършен вид. Просто мерака за по-правилни линии на картата накара Путин да нападне Украйна. Сега Слави вече не е фактор, План Б ПП+ДБ не сработи. РР се обезвери в чакане вече една година. Абе загубена работа. Присъединяването на България е на път да бъде отложено.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Умно, Седларов

    13 3 Отговор
    То и за Ирак ги дрънкаха едни, а накрая мънкаха като първолаци. В Афганистан пък 20 г. не им стигнаха да подаряват демокрация, докато не се задавиха. Но, всеки знае мене си.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Цензура

    9 2 Отговор

    До коментар #19 от "ТИРбушон":

    Да бе, точно хуманист като Горки е казал това.

    Такива цитати в обратно посока мога да измисля тройно повече от тебе. Я дай линк кога и къде някой от цитираните писатели е казал това !!!
  • 32 Иво

    2 11 Отговор
    Този анализ е пълна смехория. Първо Русия след тази война няма да бъде фактор за света. Китай не могат без технологийте на Америка. Индия си остава "дивата Индия" едва ли някога ще стане световна сила. Африканците са ориентирани към богата и развита Европа затова бягат натам а не в Китай. Латиносите бягат към Щатите. Това е реалността.

    Коментиран от #38

  • 33 Про фан

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "ТИРбушон":

    На дума ли ти плащат брат
  • 34 ха ха

    7 3 Отговор

    До коментар #12 от "НА всичките":

    Не ни е ясно защо Швеция и Финландия се втурнаха към НАТО. Чудим се и защо и Молдова би се втурнала... Тя и Украйна се беше засилила, ама не успя за малко.

    Коментиран от #35

  • 35 Курадо Катани

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "ха ха":

    Втурват се единствено предателите да лижат за някой цент

    Коментиран от #39

  • 36 Бегай !

    5 1 Отговор
    Каза Чакърова,произнесе се Чакърова и т.н.Сигурно 10 пъти я споменавате тази никаквица.Кой ви каза,че сте журналисти ?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Паисий

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Иво":

    Чети то сляпото окато прави
    В гугъл е по лесно и пчти безплатно
  • 39 Баро

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Курадо Катани":

    По добре за цент отколкото за копейка
  • 40 Един българин

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "ТИРбушон":

    А нашите продажни русофили чакат нов 9-ти септември.Заблудени зомбирани продажни овце които за фалшиви копейки продават България.
  • 41 тая ВОЙНА БИЛА СТУДЕНА

    1 0 Отговор
    ЩОТО В УКРИЯ НЯМАЛО ТОК !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове