Отидете към основна версия

1 895 42

Отец Саръев: Народ, който е забравил Бога, няма нравствени правила

  • отец боян саръев-
  • великден-
  • вяра

Преди Великден обединяваше хората, а сега дали има надежда затова? За мира и войната, за духовното и материалното, затова дали в края на този политически път е възможно Възкресение

Преди Великден обединяваше хората, а сега дали има надежда затова? За мира и войната, за духовното и материалното, затова дали в края на този политически път е възможно Възкресение, обясни отец Боян Саръев, Кръстителят на Родопите. Той е роден в семейство на мюсюлмани, но приема християнската вяра. Председател е на Движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча“, съобщава novini.bg.

Смятам, че в обществото ни вече няма чак толкова голямо разделение между хората заради политиката. Защото никой вече не вярва на политиците, които дори не могат да се разберат едно редовно правителство да излъчат. Но както живеем, мислим и действаме в политиката, смятам, че Бог няма да е много благосклонен към нас.

Не вярвам, че който и да е наш проблем, може да се реши от политиците.

Но съм настроен оптимистично за духовността, нравствеността и духовният героизъм на нашия народ. Когато започна войната, повечето ни сънародници се отзоваха веднага да помагат на бягащите от нейните пламъци. Ето, ние тук, приехме близо 40 майки с деца и всеки от района дойде да помага с каквото може. Това ме окуражи, че за българския народ има надежда за спасение, за бъдеще.

За съжаление обаче ми прави впечатление и тази година, че повечето ни сънародници продължават да се вълнуват от Великден само откъм материалните блага. Пак си мерят козунаците, яйцата, търсят в несвяст агнешко на по-приемливи цени. Никой не споменава и дума за пост, за духовност, за човеколюбие, за смисъла на Христовото Възкресение. Брутално и комерсиално е отношението на някои към празника – все едно цяла година са били държани на глад и жажда и баш сега е дошло времето да се пръснат от ядене и пиене. Това не ме радва.

Въобще мисля, че повечето хора у нас са състрадателни и добри и обичат близките си, изпадналите в беда, но не обичат Бога. Впрочем това не е само наш, съвременен проблем, а иде от древността, защото най-големият грях, извършен от човечеството е Богоубийството.

Ама колко души днес в България примерно изпитват състрадание към кръстните мъки на Христос! Не, за повечето е важно, както казах да си хапнат, да си пийнат и да си намерят агнешко от по 20 лева за килограм. Те смятат, че всички духовни терзания трябва да са притежание само на поповете и на шепата истински вярващи. Това никак не е добре, защото народ, който е забравил Бога, няма нравствени правила, не се съобразява с никого и нищо и си въобразява, че всичко му е позволено, че нравственият подвиг в човешкия живот е яденето и пиенето, а не добрините, които е направил.

Откакто съществува човечеството, то води войни и хората се избиват едни други. От това печелят алчните и лакомите във властта навсякъде по света. Войната в Украйна засега няма никакви изгледи да приключи скоро, за съжаление.

Никой не полага усилия за постигане на мир. Положението е много страшно и има риск да прерасне в световен конфликт.

Но както знаем, все пак всяко нещо има начало и край и само от нас, човеците зависи да се сложи край на този ужасен конфликт. Искам да припомня на християните, че ако ние живеем по божиите закони и ги спазваме, то Бог няма да остави никого нито гладен, нито жаден.

Пожелавам светло Христово Възкресение! И помнете, че Бог може да съществува /за мен това е безспорно/, може и да не съществува, но вие живейте така, сякаш го има!

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове