Last news in Fakti

14 Април, 2023 18:55 1 885 42

Отец Саръев: Народ, който е забравил Бога, няма нравствени правила

  • отец боян саръев-
  • великден-
  • вяра

Преди Великден обединяваше хората, а сега дали има надежда затова? За мира и войната, за духовното и материалното, затова дали в края на този политически път е възможно Възкресение

Отец Саръев: Народ, който е забравил Бога, няма нравствени правила - 1

Преди Великден обединяваше хората, а сега дали има надежда затова? За мира и войната, за духовното и материалното, затова дали в края на този политически път е възможно Възкресение, обясни отец Боян Саръев, Кръстителят на Родопите. Той е роден в семейство на мюсюлмани, но приема християнската вяра. Председател е на Движението за християнство и прогрес „Свети Йоан Предтеча“, съобщава novini.bg.

Смятам, че в обществото ни вече няма чак толкова голямо разделение между хората заради политиката. Защото никой вече не вярва на политиците, които дори не могат да се разберат едно редовно правителство да излъчат. Но както живеем, мислим и действаме в политиката, смятам, че Бог няма да е много благосклонен към нас.

Не вярвам, че който и да е наш проблем, може да се реши от политиците.

Но съм настроен оптимистично за духовността, нравствеността и духовният героизъм на нашия народ. Когато започна войната, повечето ни сънародници се отзоваха веднага да помагат на бягащите от нейните пламъци. Ето, ние тук, приехме близо 40 майки с деца и всеки от района дойде да помага с каквото може. Това ме окуражи, че за българския народ има надежда за спасение, за бъдеще.

За съжаление обаче ми прави впечатление и тази година, че повечето ни сънародници продължават да се вълнуват от Великден само откъм материалните блага. Пак си мерят козунаците, яйцата, търсят в несвяст агнешко на по-приемливи цени. Никой не споменава и дума за пост, за духовност, за човеколюбие, за смисъла на Христовото Възкресение. Брутално и комерсиално е отношението на някои към празника – все едно цяла година са били държани на глад и жажда и баш сега е дошло времето да се пръснат от ядене и пиене. Това не ме радва.

Въобще мисля, че повечето хора у нас са състрадателни и добри и обичат близките си, изпадналите в беда, но не обичат Бога. Впрочем това не е само наш, съвременен проблем, а иде от древността, защото най-големият грях, извършен от човечеството е Богоубийството.

Ама колко души днес в България примерно изпитват състрадание към кръстните мъки на Христос! Не, за повечето е важно, както казах да си хапнат, да си пийнат и да си намерят агнешко от по 20 лева за килограм. Те смятат, че всички духовни терзания трябва да са притежание само на поповете и на шепата истински вярващи. Това никак не е добре, защото народ, който е забравил Бога, няма нравствени правила, не се съобразява с никого и нищо и си въобразява, че всичко му е позволено, че нравственият подвиг в човешкия живот е яденето и пиенето, а не добрините, които е направил.

Откакто съществува човечеството, то води войни и хората се избиват едни други. От това печелят алчните и лакомите във властта навсякъде по света. Войната в Украйна засега няма никакви изгледи да приключи скоро, за съжаление.

Никой не полага усилия за постигане на мир. Положението е много страшно и има риск да прерасне в световен конфликт.

Но както знаем, все пак всяко нещо има начало и край и само от нас, човеците зависи да се сложи край на този ужасен конфликт. Искам да припомня на християните, че ако ние живеем по божиите закони и ги спазваме, то Бог няма да остави никого нито гладен, нито жаден.

Пожелавам светло Христово Възкресение! И помнете, че Бог може да съществува /за мен това е безспорно/, може и да не съществува, но вие живейте така, сякаш го има!


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гейчо

    7 38 Отговор
    Тоя не биеше ли мюсулмани

    Коментиран от #10

  • 2 интересно

    30 1 Отговор
    Защо избираме политици тогава? За да решават техните си проблеми ли?

    Коментиран от #25

  • 3 Ммм...да

    14 44 Отговор
    Щуротия.Бог НЯМЯ.Има ПРОСТОТИЯ.

    Коментиран от #4

  • 4 комунист

    7 43 Отговор

    До коментар #3 от "Ммм...да":

    Ако имаше Бог, нямаше да остави комунистите да управляват цели 45 години България, след като взривиха Света Неделя

    Коментиран от #8, #9

  • 5 а ааа

    11 31 Отговор
    И ти си поп.колкото гундяйката - милиционери.
  • 6 Ами да

    5 1 Отговор
    Да, за съжаление!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тикви и Кратуни ☻

    37 13 Отговор

    До коментар #4 от "комунист":

    Комунистите ги зарежи ти, те управляваха и построиха всичко което се вижда и днес за 45 години, освен това което демократите капиталисти успяха да разрушат веднага щом се докопаха до властта. Кажи Вие какво построихте и какво направихте за тия 33 години демокрация и капитализъм?

    Коментиран от #18, #20

  • 9 хе хе

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "комунист":

    Оставил ги е да управляват 45 години, защото хората са вярвали, че този строй е справедлив за тях. Като лоша реплика на християнството обаче, съвсем закономерно рухна.
  • 10 Иван4о

    4 16 Отговор

    До коментар #1 от "Гейчо":

    Za кой от хилЯдите броя богове, става дума?
  • 11 Глупости

    13 10 Отговор
    Има много нравствени хора които не са изобщо вярващи. Колкото до пияните миряни които обикалят църквите и се представят за много вярващи. Интересно ще е да се види колко са вярващите ако има църковен доброволен данък у нас.

    Коментиран от #14, #16

  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    Вярно е

    Коментиран от #38

  • 13 Име

    11 2 Отговор
    Ние си вярваме в бог, въпросът е - че религиозните не вярват, там е проблемът - има известна разлика и в това.

    Гледаш го - много е набожен - а е пълен хаос иначе.

    Впрочем - това е от липсата на достатъчно светска култура - и едва тогава - евангелска смиреност.

    Иначе е правдиво изказването - за добротата и учтивостта.

    Но как се връзват нещата - когато на пешеходна пътека - иска да те сгази с бясна скорост - а ти си - един пешеходец, явно - че трябва и възпитание.

    Коментиран от #34

  • 14 любопитна

    13 6 Отговор

    До коментар #11 от "Глупости":

    В коя църква ходиш, за да дойда и да видя пиян мирянин? Аз такова нещо досега не съм виждала.

    Коментиран от #21

  • 15 Мили хора,

    38 3 Отговор
    Забравете за злобата! Днес е Разпети Петък! Да преклоним глава пред страданията на Бог и да Му благодарим за всяка явна и тайна Негова милост!
    Господи, Исусе Христе, помилуй нас грешните!
  • 16 Тикви и Кратуни ☻

    28 3 Отговор

    До коментар #11 от "Глупости":

    Бай ви Ганя от Банкя се прави на много вярващ, но не спазва Божийте заповеди - краде като за последно кога беше на власт и убива цял народ. Затова и много му казват Боко Българоубиец!
  • 17 Уса

    22 3 Отговор
    Не бой се попе,българите ще пребъдат и България ще бъде западна мечта за живеене благодарение на българското ДНК оригинала.От 20 години съм в сащ и тяхната деградация е в пъти по-жестока.Първо спряха да си поливат тревата.После изчезнаха мексиканците,които украсяваха улиците с цветя.Топи се благодарноста и радоста,че си жив и срещаш някого.Преди шофираш и участваш във върховна толерантност всеки прави път на някого с благодарности а сега псувни,злоба и средни пръстове,враждебни засичания с вадене на пищови..Това е деградация
  • 18 ХоХоХо

    9 19 Отговор

    До коментар #8 от "Тикви и Кратуни ☻":

    Като гледам капиталистическия Запад и виждам, че комунистическия режим е само забавил развитието на България. .... Автомобили ли сме произвеждали тогава, Бяла техника ли, Черна техника ли........ Хайде, моля ти се,живели сме и ние в оная мизерия. Само в Неделя се къпеш, стари вестници вместо тоалетна хартия......

    Коментиран от #22

  • 19 Помак

    5 15 Отговор
    ...от твоите усте звучи се ено си дяола
  • 20 гост

    9 17 Отговор

    До коментар #8 от "Тикви и Кратуни ☻":

    Какво построиха комунистите??? Принуждаваха хората да работят безплатно, аза откраднатата земя на хората,откраднатите животни

    Коментиран от #23

  • 21 Ходи да видиш

    4 17 Отговор

    До коментар #14 от "любопитна":

    Тези дето ще обикалят църквите на какво ще приличат. На мен църкви не ми трябват
  • 22 Тикви и Кратуни ☻

    20 4 Отговор

    До коментар #18 от "ХоХоХо":

    Зависи как го гледаш капиталистическия Запад или някой ти го представя само по лъскавата опаковка отвън!
    Аз съм го видял отвътре какво е. Хора живеещи в бараки, кашони, останали не без собствените си жилища, а не можещи да плащат за квартирата си. Огромни неравенства и ужасяваща мизерия в някой райони на тоя Запад, където ги няма в Африка и Трети свят. А лъскавата външна опаковка на тоя капиталистически Запад е само за наивници.

    Коментиран от #28

  • 23 Тикви и Кратуни ☻

    18 1 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Копаеш ли земята сега на село и имаш ли животни добитък, или разхождаш куче и го мислиш за добитък?

    Коментиран от #31

  • 24 САТЪРА НА ХАНА

    13 1 Отговор
    АЗ НЕ ИСКАМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА СТАНАТ
    КОМУНИСТИ, А САМО ДА НАПРАВЯТ ПЪРВАТА СТЪПКА И ДА ИМАТ ХРИСТИЯНСКИ МОРАЛ :)
  • 25 тука е така...

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "интересно":

    Като питаш, да ти отговоря. Защото сяами не можем да се оправим. Ако можехме, щяхме да държим под контрол не само държавата си, но и политиците си. Както е на много други места по света, където искат или не политиците са в услуга на народа, а не обратното.
  • 26 Жорж

    1 10 Отговор
    Ченге от дс българомохамеданин, но е много обичан от българите християни. Вижда ми се добър и много умен поп. Всеки си има право на мнение. В неговият край кърджали се обиждат на помак, а в хасково, ак бунар помаците си казват, нито сме турци, нито българи, ние сме помаци, и помаците казваха геяри, но българите се радваха на думата геяри. Не е важно етноса, важно е да си добър човек, а от тях мохамеданите има много добри хора. И бойко правилно се е ориентирал към тях, но карадайъ е и той от ардино мохамедан а в тоя край са много добри и трудолюбиви. А на църква ходят бкп и затова не ходим, че лошо ни става от тях алергияринит ни обхваща хаха
  • 27 Анонимен

    9 0 Отговор
    Добър. Да е жив и здрав.
  • 28 ХоХоХо

    8 8 Отговор

    До коментар #22 от "Тикви и Кратуни ☻":

    Точно по този начин лъжехте и по време на тоталитаризма. Не случайно милиони бягат към този "лош капитализъм . Личи си, че никога не си бил в Западна Европа. Само един пример,детските надбавки за дете са 250 евро,а почти всички продукти като влезеш в хранителен магазин са по евтини от България. Да спомена и заплатите, минимум на час 28 лева. А за социалната им система може само да мечтаеш. Ако си безработен, държавата ти плаща квартирата, парното...плюс 500 евро джобни пари получаваш......,и много, много други привилегии. Иди виж, хората как живеят. Иди и виж и се увери, защо всеки иска в Западна Европа да се установи
  • 29 нннн

    11 0 Отговор
    Сега, когато се говори много на политико-нравствено-религиозни теми, се сещам за Юда. Нашите юди, които продават, предават, разпъват България, нямат намерение да се разкаят и oбec.т. Трябва да им се помогне по пътя на Юда...
  • 30 Български Майдан

    3 10 Отговор
    Народа не е забравил Бог а са му натрапени алчни божи служиели атейсти, агенти на Русия , доносници и безбожници .

    Коментиран от #32

  • 31 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #23 от "Тикви и Кратуни ☻":

    В Западна Европа също никой не си копае двора,но капиталистите не са откраднали собствеността на гражданите си,както крадливите комунисти окрадоха българите
  • 32 именно

    2 6 Отговор

    До коментар #30 от "Български Майдан":

    И за това в тоталитарна България не се почиваше за Великден и Коледа,
  • 33 Анонимен

    5 1 Отговор
    Католици са българите ни на запад. Всеки знае, че на запад е хубаво, но не всеки може да вирее и издържи. Трябва да си психически устойчив, ако си сам. Не е лесно, но щом, като си дойдат за 5 дни в Бг и на 2 ден искат обратно. В Бг нищо не се прави, краде се. Но всеки има право. Нашите близки именно затова по горе заминаха. Като гледам татко колко е трудолюбив, а нищо в тоя живот. Има хора, като бойко неговите баби им е ок в бг, имат милиони и по всяко време могат да напуснат Бг и си купят къща и да живеят с крадените пари деца, внуци. Трудно е навън, но свикнаха. Дали ще си риб в бг уми на запад, не е ли по ок да си роб навън. Аз така разсъждавам но мъжа ми е на друго мнение. Тъжи, отиде на запад и се поболя. Тук няма живот, простите селяни българи много алчни в града, накупиха си земя от общината дс кгб на евтини цени и акъл ни дават, а не са излизали от селото. Ограничени хора останаха в Бг, без младите. Обещания голи на бойко и сие преди него и след него. Да работят на бойко внуците му на капиталистите на частно и да дойде да ни се обади, много злини диктатура си бе, 12,14 и преди ндсв. С прости хора на глава не се излиза. Обиждаха младите Асен и сега с тях ще бъде. Ето това от Великобритания няма никога да е. Те са коренно различни, дори и Сакскобургготски го убихте именно бкп дс комунистите, разказахте му играта, обиди, лъжа ли е. Сипете си една чаша стъдена вода и си пуснете Райчо Кирилов и Йорданка Върджийска. Антоне
  • 34 Без име

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Име":

    "Ние си вярваме в бог..." Тези ,които вярват в Бог, знаят, че Той е личност и се пише с главно Б. И най-напред се нуждаят от това да познават Божието Слово (Библията) , което е инструкция към хората как да живеят добре на земята и как да наследят вечен живот . В Божието Слово ще намерят и правилата за добрите нрави и морал или както ти ги наричаш "светска култура" . Непознаването на Божието Слово е причина за това объркване, в което днес е изпаднал светът.
  • 35 ВИЖДА СЕ

    10 2 Отговор
    За народа Велик Ден, е ядене и пиене. Нивото ни е робско и вярваме само на мушингери политици.
  • 36 Реалист

    1 6 Отговор
    Попе стига философства пий една ракия
  • 37 Наивник на средна възраст

    5 1 Отговор
    "Аз бих бил християнин,ако християните живееха по християнски." Махатма Ганди... "Молитвата не е искане. Тя е копнеж на душата. Тя е ежедневно приемане на нечия слабост. По-добре е в молитвата да имаш сърце без думи, отколкото думи без сърце." :Добротата, саможертвата и щедростта не са изключителна собственост на нито една раса или религия." "По света има толкова гладни хора, че пред тях Бог не би могъл да се прояви по друг начин, освен под формата на хляб." "Моралът е основата на нещата, а истината е същността на целия морал."
  • 38 верно е

    4 8 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    От бивш милиционер и ДС доносник се става поп,разбираш ли 😂
  • 39 ZеЛЕвСКИ

    4 2 Отговор
    ХЪРБИ НЕЩАСТНИ, ВСИЧКО Е НАПРАВЕНО ЗА БОГАТИТЕ ...... ДАЖЕ И ЛЪЖЛИВИЯ ЕВРЕЙСКИ БИЗНЕС НАРЕЧЕН ХРИСТИЯНСТВО.......
    Защото който има, нему ще се даде, и ще има изобилие; а който няма, от него ще се отнеме и това, което има. Евангелие НА МатеЯ глава 13:12

    Коментиран от #40

  • 40 Обясних

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "ZеЛЕвСКИ":

    ти вече, че разбираш този стих твърде повърностно. С тои стих Исус Христос пояснява на учениците си притчата за сеяча в първите стихове на 13-та глава. В нея Той визира духовните неща, а не материалните и поснява : "защото гледат , а не виждат; чуят, а не слушат, нито разбират" Матей 13 : 13
    Опасно е да се доверяваш на собствения си ум и емоции. Божието Слово е мноооого по-високо и много по-дълбоко от твоя ум
  • 41 Сложно е

    3 0 Отговор
    Така е,но трябва да си грамотен духовно,да си чел Библия,евангелията и интерес да ги разбереш.Свещениците католици доста по опростено обясняват ,по близко са до хората свързват и личните им проблеми ,различно,но при нас религията се възобнови преди 30 г. след атеизъм.Въпреки това църквите се пълнят и с много млади хора.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове