Отидете към основна версия

2 300 77

И Асоциацията на европейските журналисти-България поиска оставката на Соня Момчилова

  • сем-
  • буча-
  • момчилова

За европейските институции със сигурност е шокиращо, че председател на регулаторен орган на страна - членка на ЕС, е направил такова изказване, се казва в позицията на АЕЖ

Асоциацията на европейските журналисти - България, разпространи днес позиция, с която осъжда думите на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, която окачестви трагедията в Буча като украинска пропаганда. "Отричането или неглижирането на масови убийства може да бъде определено като "език на омразата" и излиза от границите на свободното изразяване", се казва в позицията, цитирана от "Дневник".

В нея се припомня, че миналия вторник Момчилова участва в предаване на влогъра Асен Генов, излъчвано в канала в Youtube. Там тя спомена името на трагично известния украински град сред още няколко конспиративни теории и недоказани хипотези, които според нея са "украинска пропаганда".

"Практиката на Европейския съд по правата на човека е категорична, в редица свои решения като "Гароди срещу Франция", "М'Бала, М'Бала срещу Франция", "Уилямсън срещу Германия" съдът отказва да уважи претенциите на ищци, които са били осъдени от съответната държава за отричане на холокоста, се казва още в позицията. Съдът не приема, че е нарушено правото им на свободно изразяване, гарантирано от чл. 10 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (свобода на словото), и посочва, че подобни позиции са в противоречие с основните ценности на конвенцията, изразени в уводната ѝ част, а именно справедливост и мир."

Според Асоциацията на европейските журналисти - България, отричането на геноцид се възприема като отричане на правото на съществуване на даден народ. То може сериозно да накърни чувствата на наследниците на жертвите, но и на всички представители на съответната група.

"Случилото се в Буча тепърва ще бъде обект на международно наказателно правосъдие, но съществуват много и недвусмислени свидетелства от авторитетни чуждестранни медии и журналисти за последствията от окупацията на този малък украински град от руската армия, пише в текста на разпространената днес позиция. В същото време бяха забелязани множество опити за изфабрикувани материали, които да объркат общественото мнение и да внушат, че престъпленията в Буча са част от военната пропаганда. Всички тези изфабрикувани материали са били опровергавани нееднократно и е доказвано, че не отговарят на истината."

По-нататък в текста се припомня, че звеното за борба с дезинформацията на Европейския съюз вече публикува специален анализ, посветен на една година кремълска дезинформация по въпроса. "За европейските институции със сигурност е шокиращо, че председател на регулаторен орган на страна - членка на ЕС, е направил такова изказване", се казва в позицията.

Вчера СЕМ публично се разграничи от казаното от Момчилова с публикация в сайта си, но самата тя не е давала изявление по въпроса.

В сряда посолството на Украйна в София разпространи изявление, в което осъди поведението на Момчилова и поиска реакция от българските институции.

От асоциацията припомнят също, че за съжаление това не е първият случай на подобно поведение от страна на Соня Момчилова. Преди няколко дни тя си позволи да разпространява снимка на банер, който очевидно нямаше връзка с организаторите на "София прайд", за да насажда негативни настроения срещу събитието.
"За жалост, отричането на масови убийства е част от инструментариума на кръговете, които използват дезинформацията, за да сеят разделение в съвременните общества, пише в позицията на Асоциацията на европейските журналисти - България.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове