Last news in Fakti

23 Юни, 2023 13:47 2 290 77

И Асоциацията на европейските журналисти-България поиска оставката на Соня Момчилова

  • сем-
  • буча-
  • момчилова

За европейските институции със сигурност е шокиращо, че председател на регулаторен орган на страна - членка на ЕС, е направил такова изказване, се казва в позицията на АЕЖ

И Асоциацията на европейските журналисти-България поиска оставката на Соня Момчилова - 1

Асоциацията на европейските журналисти - България, разпространи днес позиция, с която осъжда думите на председателя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, която окачестви трагедията в Буча като украинска пропаганда. "Отричането или неглижирането на масови убийства може да бъде определено като "език на омразата" и излиза от границите на свободното изразяване", се казва в позицията, цитирана от "Дневник".

В нея се припомня, че миналия вторник Момчилова участва в предаване на влогъра Асен Генов, излъчвано в канала в Youtube. Там тя спомена името на трагично известния украински град сред още няколко конспиративни теории и недоказани хипотези, които според нея са "украинска пропаганда".

"Практиката на Европейския съд по правата на човека е категорична, в редица свои решения като "Гароди срещу Франция", "М'Бала, М'Бала срещу Франция", "Уилямсън срещу Германия" съдът отказва да уважи претенциите на ищци, които са били осъдени от съответната държава за отричане на холокоста, се казва още в позицията. Съдът не приема, че е нарушено правото им на свободно изразяване, гарантирано от чл. 10 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (свобода на словото), и посочва, че подобни позиции са в противоречие с основните ценности на конвенцията, изразени в уводната ѝ част, а именно справедливост и мир."

Според Асоциацията на европейските журналисти - България, отричането на геноцид се възприема като отричане на правото на съществуване на даден народ. То може сериозно да накърни чувствата на наследниците на жертвите, но и на всички представители на съответната група.

"Случилото се в Буча тепърва ще бъде обект на международно наказателно правосъдие, но съществуват много и недвусмислени свидетелства от авторитетни чуждестранни медии и журналисти за последствията от окупацията на този малък украински град от руската армия, пише в текста на разпространената днес позиция. В същото време бяха забелязани множество опити за изфабрикувани материали, които да объркат общественото мнение и да внушат, че престъпленията в Буча са част от военната пропаганда. Всички тези изфабрикувани материали са били опровергавани нееднократно и е доказвано, че не отговарят на истината."

По-нататък в текста се припомня, че звеното за борба с дезинформацията на Европейския съюз вече публикува специален анализ, посветен на една година кремълска дезинформация по въпроса. "За европейските институции със сигурност е шокиращо, че председател на регулаторен орган на страна - членка на ЕС, е направил такова изказване", се казва в позицията.

Вчера СЕМ публично се разграничи от казаното от Момчилова с публикация в сайта си, но самата тя не е давала изявление по въпроса.

В сряда посолството на Украйна в София разпространи изявление, в което осъди поведението на Момчилова и поиска реакция от българските институции.

От асоциацията припомнят също, че за съжаление това не е първият случай на подобно поведение от страна на Соня Момчилова. Преди няколко дни тя си позволи да разпространява снимка на банер, който очевидно нямаше връзка с организаторите на "София прайд", за да насажда негативни настроения срещу събитието.
"За жалост, отричането на масови убийства е част от инструментариума на кръговете, които използват дезинформацията, за да сеят разделение в съвременните общества, пише в позицията на Асоциацията на европейските журналисти - България.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 я па тия

    111 17 Отговор
    Асоциацията на европейските журналисти - поредното платено от Америка за България нпо. повтарят като папагали, удобно не казван истината - дори американците потвърдиха - снимките от Буча СА ПЪЛЕН ФЕЙК. Холивудска постановка.
  • 2 Евро - Титан...

    98 16 Отговор
    Сега ще видим изпълзели всички нпо соросоиидни козяшкш въъшки.
  • 3 Писна ми

    21 20 Отговор
    Човека на президента !

    Коментиран от #67

  • 4 честен ционист

    62 9 Отговор
    Буча не е украинска, за британска пропаганда, поради простата причина, че бритишите не могат да запомнят дългите наименования на украинските градове и села и нарочно са подбрали такова с 4 букви.
  • 5 Сила

    20 39 Отговор
    Егати охранения шопар, ще му се цепне кожляка......
  • 6 Майна

    81 11 Отговор
    Ха ха ха...
    ,,Европейски,, ..,,ЖУРНАЛИСТИ,,.

    ОЛЕ, майко..
    Зеления издаде закон за забрана на руските книги..
    Май нацизъм, а...

    Коментиран от #17

  • 7 Ами какво

    77 9 Отговор
    стана със свободното слово!? Свободно слово само за Асоциацията на европейските журналисти - България ли важи,т.е. да си плещят тяхната си пропаганда, всяко казано нещо което не е по успоредната линя на посолствотО е невярно!!! Това не как да го наричаме Асоциацията на неофашистк.те журналисти - България !?!
  • 8 Два

    16 33 Отговор
    пръста чело и като погача във физиономията !
  • 9 Късопи_ковци,

    51 6 Отговор
    А питахте ли посолствоТО и дали са съгласни посолстваТА...
  • 10 Кир

    79 3 Отговор
    Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България) е сдружение с нестопанска цел, регистрирано в обществена полза през 2010 година. Финансира се от фондация "Америка за България" . Толкоз.
  • 11 Момчилова

    15 48 Отговор
    е гьонсурат като Гешев, Боби Михайлов и Кошлуков, и сама няма да подаде оставка.
  • 12 Браво Соня

    71 8 Отговор
    Един човек изказал свободно мнение, другите са мисирки, пеят , каквото им се каже
  • 13 !!!?

    10 54 Отговор
    Соня Момчилова: Клането в Буча е украинска пропаганда,...а клането в Батак е българска пропаганда !!!?

    Коментиран от #30, #68

  • 14 Малко логика

    54 4 Отговор
    Какво стана изведнъж със свободата на словото ? Линията на партията ли стана най-правата пак, след 30 години "преход" ? Очевидно тоталитаризмът (всички дружно да живеем в лъжа) много привлича платените търсачи на истината.
  • 15 Просто човек

    12 55 Отговор
    Вън путинската марионетка!
  • 16 коко

    61 6 Отговор
    КОГАТО КАЖЕШ ИСТИНАТА СТАВАШ НЕУДОБЕН И ТИ ИСКАТ ОСТАВКАТА ТОВА Е ЗАПАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ ЩОМ ИМАШ ДРУГО РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ ОТ ТЯХ СТАВАЩ НЕУДОБЕН
  • 17 Агата Кристи

    49 4 Отговор

    До коментар #6 от "Майна":

    Ако не знаеш - да те "светна" :
    Наркомана е забранил на всички БЪЛГАРИ в ОКУПИРАНИТЕ територии да изучават в училищата майчиния си език !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Христо

    51 4 Отговор
    Свобода на словото!

    Браво на Момчилова, смела журналистика, основана на факти, както си трябва, а не на пропаганда.
  • 20 оня с коня

    10 55 Отговор
    Както ВОЛГИН,така и МОМЧИЛОВА са "пътници" при настоящото Правителство,ползващо се със Стабилната подкрепа на Мнозинството в НС,защото е Крайно време подобни Лица пропагандиращи Руски Идеи в Демократична България да бъдат ИЗРИТАНИ от Държавните постове където са се закърточили.

    Коментиран от #37

  • 21 И българите

    49 3 Отговор
    искат оставката на тази асоциация! Много са жалки и гнусни!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Автогол

    11 43 Отговор
    Поредната ценителка на копейките
  • 24 Демократ

    14 26 Отговор
    Думата оставка не значи нищо за неморалните и нагли хора. Оставка подават хора с достойнство, когато сгрешат и когато имат морални ценности. Няма никакво значение колко хора и кои ще й искат оставката, тя е поставена там да върши безобразията, които върши. Дебелокожи и цинични типове. В момента гледаме същата пиеса в прокуратурата. Държава,завладяна от мафия.
  • 25 Хаха

    34 3 Отговор
    А аз искам на тях и на другите соросоидни такива асоциации
  • 26 Браво Соня

    37 4 Отговор
    Точно така е
  • 27 Не ми трябва на мен такава демокрация

    44 4 Отговор
    Вън от ЕС И НАТО!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Английска е

    32 1 Отговор

    До коментар #13 от "!!!?":

    Журналистът Джанюариъс Макгахан е човекът, без който света, а вероятно и самите ние, нямаше да знаем какво точно се е случило в Батак и България, след потушаване на Априлското въстание, припомня „168 часа“. Американският журналист е човекът, който в поредица от статии, публикувани в английският вестник „Дейли Нюз“ разкрива пред Европа истината за невижданите зверства по нашите земи. Днес е редно да си спомним за човека, разказал на света за тях.
    Я речи нещо сега!

    Коментиран от #47, #50

  • 31 Факт

    9 20 Отговор
    Най големия виновник за остатъците от комунизма е Иван Костов Не направи Лустрация както всички освободили се страни Даже и едно досие не отвори

    Коментиран от #35, #76

  • 32 КККККККК

    44 3 Отговор
    Едно време си мислехме,че при бай Тошо (нямало)свобода и демокрация и ходихме като улави да смачаме по площадите,но тия западни демоНОкрати и сатанисти ни показаха какво е найстина диктатура и как се потъпква свободата на словото.
    Едва сега осъзнаваме каква подредена и хубава страна сме били през соца,която изгубихме като последни абдали за да докараме в Православна България тоя евроатлантически жидо-рептилски сатанистки ад в който живеем .

    Коментиран от #38

  • 33 Ха-ха

    23 2 Отговор
    Някакви мисирки си мислят че са фактор.
  • 34 Гост

    38 2 Отговор
    На мен ми се струва, че когато някои, които се наричат журналисти, започнат да призовават за цензура и наказания, по повод изказано мнение по реално недоказан факт, ситуацията става страшна... Журналисти да искат цензура, това и на бай Тошо лакеите не си го позволяваха!
  • 35 Недей

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "Факт":

    ,че току виж видиш някой роднина там !
  • 36 А асоциацията

    29 3 Отговор
    на българските журналисти?! О извинете,такива няма!Тука има само мисирки,щеш български,щеш"европейски"!
  • 37 До оня с коня

    19 0 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Гледай да не се срещнем,че ти ставаш пътник шорошко л....йно

    Коментиран от #48

  • 38 Беаво!!!

    14 1 Отговор

    До коментар #32 от "КККККККК":

    Отличен коментар,и верен!
  • 39 1020

    30 4 Отговор
    Един по един започват да удрят и да изтласкват всички, които искат свободно слово и свобода на мненията. Това, което настъпва стремително е по-лошо от ком унизъм.

    Коментиран от #46

  • 40 Коиловци брадърс

    21 4 Отговор
    Комунизма се завръща - спете спокойно либерални деца.
  • 41 Браво на Соня Момчилова

    34 5 Отговор
    Чест и почитание, за смелостта да кажеш истината в условия на диктатура и фашизъм в която натикаха България продажници и национални предатели като ПП, ДБ и ГЕРБ!
  • 42 хихи

    1 10 Отговор
    дирли дирли дишка мома свири на ... ....
  • 43 мдаааа

    25 2 Отговор
    Е па как няма да искат... нали и тия са от театрото на Буча и са за Буча!!!
  • 44 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 0 Отговор
    От фантастика
    "1984"
    Вече е реалност ‼️‼️‼️‼️
  • 45 Акооооо

    23 2 Отговор
    Ако беше казала, че Путин е диктатор, щеше да получи награда 🏆 журналист на годината. Русия трябва да бъде разделена на републики и разпокъсана на отделни държави, за да не пречи на САЩ. Не може Русия да е най-голямата държава.
  • 46 Ееее па това

    23 1 Отговор

    До коментар #39 от "1020":

    Това което настъпва си е чист ГЬОБЕЛСизъм!!!
  • 47 Аззаззз

    10 5 Отговор

    До коментар #30 от "Английска е":

    Ще река. На надгробната му плоча пише, че той е освободителя на България. Тъпа американска арогантност!
  • 48 оня с коня

    0 11 Отговор

    До коментар #37 от "До оня с коня":

    Споко- няма как да се срещнем щото сме с МНОГО РОЗЛИЧЕН Социален статус и Миризливи Сборища на Лумпени не се вместват в Любимите ми Квалитетни Дестинации.
  • 49 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 1 Отговор
    Можеш свободно ДА МИСЛИШ ‼️‼️‼️‼️
    Стига да не казваш НА ГЛАС това което мислиш
    ‼️‼️‼️‼️

    НОВАТА СВОБОДА ,
    или стария комунизъм,


    ❓❗❓❗❓❗
  • 50 !!!?

    4 9 Отговор

    До коментар #30 от "Английска е":

    Много добре ! А защо ти и Соня Момчшлова не вярвате сега на "Дейли нюз" за клето в Буча !!!?

    Коментиран от #52, #53

  • 51 Българин

    21 3 Отговор
    Асоциацията на европейските мисирки поиска цензура за всички с различно мнение от мнението на Козяк! После кажете, че при бай Тошо нямало свобода на словото.
  • 52 Защото

    13 3 Отговор

    До коментар #50 от "!!!?":

    предпочитам да вярвам на очите си! Всички видяха кадрите на улиците и два дена на същите улици! Съжалявам, че не мога да се мразя толкова, за да съм глупак! Но ти имаш тази свобода!
  • 53 Елементарно

    21 3 Отговор

    До коментар #50 от "!!!?":

    Ако вярваш за клането в Буча значи вярваш и в зомбита, които след смъртта си и заснемането на кадрите сядат на тротоара да изпушат по една:) Да не говорим, че сателитни снимки доказаха, че когато руснаците са били в града не е имало трупове по улиците.
  • 54 Аз съм веган

    4 19 Отговор
    Гадна свиня е тази. Дано се задава копейките

    Коментиран от #55, #57

  • 55 Аз съм веган

    0 6 Отговор

    До коментар #54 от "Аз съм веган":

    Задави
  • 56 И аз

    3 16 Отговор
    я искам оставката й, също и на този, който я инсталира там.
  • 57 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор

    До коментар #54 от "Аз съм веган":

    Гадните вегани, ядете храната на зайчетата и ги обричате на глад ‼️‼️
  • 58 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 5 Отговор
    Нещо за гарата в Краматорск ❓❓❓
    Или пак ще изтриете , че там руснаците са стреляли с ракета от .... укр---ински склад ❓❓❓
    Което стана видно от ИТАЛИАНСКИ ,
    не руски, журналисти ‼️‼️‼️
  • 59 Павел пенев

    16 3 Отговор
    Соня Момчилова правилно е квалифицирала обстановката в Буча. Всички разбраха че това са зверства на украинските неонацисти, само нашите
  • 60 Вонята от краварската смрад се разнесе

    11 2 Отговор
    Повечето Българи смятат като Синчето и нас ли ще изгоните или глобите ненормални фашисти? Къде е свободата на словото краварски мисирки?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Божеее свобода на словото и в Янкия

    12 3 Отговор
    Ноам Чомски за свободата на словото в Янкия... както и у нас!!!
    Четем интервю в Гласове.ком....

    Исках да кажа, че руската позиция е цензурирана, защото всички руски телевизионни канали са блокирани. Ако искате да разберете какво е казал Сергей Лавров, трябва да отидете в "Ал Джазира", Би Би Си или индийския държавен телевизионен канал. От друга страна, руските канали вече не са достъпни. Това е много тежка цензура - дори в Съветския съюз във времето преди Перестройката хората можеха да слушат Би Би Си и "Гласът на Америка". А това, което се случва сега в САЩ, е не само фундаментално погрешно, но и смешно.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 тююю

    3 3 Отговор
    Откъде ги изравят такива хибриди между каунь и тиква не мога да разбера.
  • 65 Някой

    12 0 Отговор
    Истината бърка на разни неприятни неща, а? Как точно "европейските журналисти" знаят, че това което се случи в Буча, не е наистина постановка? Имаше ли междунардно безпристрастно разследване? Имаше ли разследване защо кмета на Буча 2 дни мълчи и се снима ухилен до уши, но не казва и думичка за "огромната трагедия", за която се разшумя по западната преса по-късно? Нещо за мърдащите и ставащите от мястот си трупове, което се вижда от огледалата за обратно виждане на автомобила, от който се снима?
    И ми говорите за безпристрастна журналистика? Вие не знаете какво е това - посягате към тълковния речник, за да разберете.
  • 66 резервист

    10 1 Отговор
    Не знам що за асоциация сте и доколко имате общо с журналистиката въобще, но със свободата на словото и правото на собствено мнение със сигурност нямате нищо общо! В конкретният случай, позицията ви е направо мракобесническа! За Буча и случилото се наистина там тече разследване и няма влязла в сила присъда. Приемането безусловно на мнението на украинската страна е непродуктивно и неправилно! Напоследък бяха публикувани материали, които най-малкото предизвикват съмнение. Така че харчете си грантовене но ни оставете на мира!
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 А ми

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "!!!?":

    IZROD!!! Това си ти.
  • 69 Соня Момчилова

    2 8 Отговор
    е ПОРЕДНАТА брънка от системата на Държавна сигурност, която стои зад Радев, тъй че няма нищо чудно, че бута напред руЗките фейкове и лъжи.

    Коментиран от #70, #74

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Сиромах

    3 1 Отговор
    Не мога да разбера, това ли е демокрацията,да нямаш право да изразиш свое мнение, което се различава от мнението на,,демократичната общност,,?Кой определя какво да мислим и какво да правим, тези които за 240 години от създаването си са направили 230 войни, налагайки своето мнение ли, или свободномислещите нямат право на изразяване на несъгласие с хегемона, на който килимчето се изплъзва под краката?
  • 73 Тая е свинчуга

    0 4 Отговор
    Външно както е и вътрешно
  • 74 Той затова

    0 3 Отговор

    До коментар #69 от "Соня Момчилова":

    Я е назначил
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове