Отидете към основна версия

3 639 84

Явор Божанков: Правил ли е Радев среща в президентството с Валентин Златев? Знам нещо за това

  • явор божанков-
  • румен радев-
  • среща-
  • президентство-
  • валентин златев

 Последните месеци доказаха, че Радев е способен не просто да атакува редовно избрана власт, а открито да заяви, че няма да изпълни конституционното си задължение да подпише указ, коментира депутатът от ПП-ДБ 

Снимка: Нова телевизия

"Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство, а е война на президента срещу редовно избрано правителство, бих казал - срещу конституционния ред, защото нормалното състояние в демокрацията и в парламентарната република е да има редовно правителство, избрано на избори, то да управлява страната. Нещо, което президентът очевидно не може да приеме".

Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" депутатът от гражданската квота на ПП-ДБ Явор Божанков.

Той обясни, че не приема определението "анти-Радев" за законопроекта, подготвен от него, е още на идейно ниво и все още не е внесен в парламента:

"Представил съм го на нашата парламентарна група и колегите правят бележки и предложения по него, преди да стане официално предложение. Това не е законодателство "анти-Радев", а законодателство "анти-еднолична власт". Досега този въпрос не беше поставян, защото никой не беше злоупотребявал със служебна власт. ... В законопроекта е предвиден механизъм да не могат безконтролно да се случват кадрови назначения, които са направен от служебния кабинет на президента, одобрени от самия него. Къде е контролът - власт възпира власт? Неговият кабинет е безконтролен, защото няма Народно събрание".
Явор Божанков подчерта, че квотите, които има президентът с конституционно основание, не са засегнати в подготвяния законопроект:

"Говорим само за квотите със законодателно основание, дадени от Народното събрание по целесъобразност. Последните месеци доказаха, че Радев е способен не просто да атакува редовно избрана власт, а открито да заяви, че няма да изпълни конституционното си задължение да подпише указ. ... Давам пример със СЕМ. Той беше разтресен от скандали за руска пропаганда от доклади, основателни, подкрепени с факти. Тогава се видя, че президентската квота е тази, която пази руския интерес като рохко яйце. Цялото общество го видя. За мен е очевидно, че такава пропаганда има. Политическото решение зависи само от законодателния орган, който е дал тези квоти по целесъобразност, ако реши - може да ги отнеме. Има няколко начина на действие в момента. ... Единият е импийчмънт, но това е процедура, която се развива в Конституционния съд и трябва да има едни основания. Другият начин е на ниво Конституция да се направи реформа в институцията служебен кабинет. Третата линия на действие е да преразгледаме неговите правомощия в законодателството, което зависи от обикновено мнозинство и най-вече от политическа воля. Ако не искаме руска пропаганда в СЕМ, моето субективно мнение е, че има такава, правя предложение квотите на президента да бъдат преразгледани".
Депутатът заяви, че по линия на сектор сигурност няма никакви съмнения за руско влияние и в други органи, като уточни, че не може да изнася информация от закрити парламентарни заседания:

"Убеден съм, че реформа в службите за сигурност в България трябва да има. Рисковете не са само за страната ни, а въобще за сигурността на съюзите, в които членуваме - ЕС и НАТО, защото , ако има уязвимо звено, то е точно България. На база на всичко, което съм чул и видял, съм абсолютно убеден, че такава промяна е наложителна".

Божанков обясни, че квотите ще бъдат променени, като президентските квоти преминат към Народното събрание, но не към едно, а ще бъдат запазени различните срокове, за да се гарантира, че няма една легислатура да доминира в даден орган:

"Т.е. президентската квота се избира по различно време от различно Народно събрание, за да се гарантира плурализъм и взаимен контрол".

Според Явор Божанков "крайната дестинация на поведението на Румен Радев е изваждането на България от ЕС и НАТО":

"Абсолютно съм убеден! ... Факт е, че всички действия по отношение на войната, оръжието за Украйна, членуването на България в съюзите, позициите на президента генерално поставят под въпрос ориентацията на България спрямо Европа и НАТО. Не сега и веднага. Но такъв тип поведение естествено отдалечава България стъпка по стъпка. ... Голяма задача пред нашето правителство е да направим не само законодателство, което да гарантира, че руско влияние няма да се прокара през президентската институция. Но какво стана с всички руски активи в България? Нито един лев замразен няма в България. Компетентните институции трябва да действат".

Божанков постави въпрос дали Румен Радев е правил среща в президентството с Валентин Златев, като посочи, че знае нещо за това и очаква, ако президентът потвърди за такава среща - да разкаже какво са си говорили, "защото темата "Лукойл" е голяма тема около руските интереси в България".
Пред БНР депутатът от ПП-ДБ заяви, че при конструирането на правителството "Денков-Габриел" никога не е стоял въпрос за участие на Алексей Петров или бащата на Кирил Петков - Петко Петков.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол