Last news in Fakti

3 Септември, 2023 15:44 3 620 84

Явор Божанков: Правил ли е Радев среща в президентството с Валентин Златев? Знам нещо за това

  • явор божанков-
  • румен радев-
  • среща-
  • президентство-
  • валентин златев

 Последните месеци доказаха, че Радев е способен не просто да атакува редовно избрана власт, а открито да заяви, че няма да изпълни конституционното си задължение да подпише указ, коментира депутатът от ПП-ДБ 

Явор Божанков: Правил ли е Радев среща в президентството с Валентин Златев? Знам нещо за това  - 1
Снимка: Нова телевизия

"Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство, а е война на президента срещу редовно избрано правителство, бих казал - срещу конституционния ред, защото нормалното състояние в демокрацията и в парламентарната република е да има редовно правителство, избрано на избори, то да управлява страната. Нещо, което президентът очевидно не може да приеме".

Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" депутатът от гражданската квота на ПП-ДБ Явор Божанков.

Той обясни, че не приема определението "анти-Радев" за законопроекта, подготвен от него, е още на идейно ниво и все още не е внесен в парламента:

"Представил съм го на нашата парламентарна група и колегите правят бележки и предложения по него, преди да стане официално предложение. Това не е законодателство "анти-Радев", а законодателство "анти-еднолична власт". Досега този въпрос не беше поставян, защото никой не беше злоупотребявал със служебна власт. ... В законопроекта е предвиден механизъм да не могат безконтролно да се случват кадрови назначения, които са направен от служебния кабинет на президента, одобрени от самия него. Къде е контролът - власт възпира власт? Неговият кабинет е безконтролен, защото няма Народно събрание".
Явор Божанков подчерта, че квотите, които има президентът с конституционно основание, не са засегнати в подготвяния законопроект:

"Говорим само за квотите със законодателно основание, дадени от Народното събрание по целесъобразност. Последните месеци доказаха, че Радев е способен не просто да атакува редовно избрана власт, а открито да заяви, че няма да изпълни конституционното си задължение да подпише указ. ... Давам пример със СЕМ. Той беше разтресен от скандали за руска пропаганда от доклади, основателни, подкрепени с факти. Тогава се видя, че президентската квота е тази, която пази руския интерес като рохко яйце. Цялото общество го видя. За мен е очевидно, че такава пропаганда има. Политическото решение зависи само от законодателния орган, който е дал тези квоти по целесъобразност, ако реши - може да ги отнеме. Има няколко начина на действие в момента. ... Единият е импийчмънт, но това е процедура, която се развива в Конституционния съд и трябва да има едни основания. Другият начин е на ниво Конституция да се направи реформа в институцията служебен кабинет. Третата линия на действие е да преразгледаме неговите правомощия в законодателството, което зависи от обикновено мнозинство и най-вече от политическа воля. Ако не искаме руска пропаганда в СЕМ, моето субективно мнение е, че има такава, правя предложение квотите на президента да бъдат преразгледани".
Депутатът заяви, че по линия на сектор сигурност няма никакви съмнения за руско влияние и в други органи, като уточни, че не може да изнася информация от закрити парламентарни заседания:

"Убеден съм, че реформа в службите за сигурност в България трябва да има. Рисковете не са само за страната ни, а въобще за сигурността на съюзите, в които членуваме - ЕС и НАТО, защото , ако има уязвимо звено, то е точно България. На база на всичко, което съм чул и видял, съм абсолютно убеден, че такава промяна е наложителна".

Божанков обясни, че квотите ще бъдат променени, като президентските квоти преминат към Народното събрание, но не към едно, а ще бъдат запазени различните срокове, за да се гарантира, че няма една легислатура да доминира в даден орган:

"Т.е. президентската квота се избира по различно време от различно Народно събрание, за да се гарантира плурализъм и взаимен контрол".

Според Явор Божанков "крайната дестинация на поведението на Румен Радев е изваждането на България от ЕС и НАТО":

"Абсолютно съм убеден! ... Факт е, че всички действия по отношение на войната, оръжието за Украйна, членуването на България в съюзите, позициите на президента генерално поставят под въпрос ориентацията на България спрямо Европа и НАТО. Не сега и веднага. Но такъв тип поведение естествено отдалечава България стъпка по стъпка. ... Голяма задача пред нашето правителство е да направим не само законодателство, което да гарантира, че руско влияние няма да се прокара през президентската институция. Но какво стана с всички руски активи в България? Нито един лев замразен няма в България. Компетентните институции трябва да действат".

Божанков постави въпрос дали Румен Радев е правил среща в президентството с Валентин Златев, като посочи, че знае нещо за това и очаква, ако президентът потвърди за такава среща - да разкаже какво са си говорили, "защото темата "Лукойл" е голяма тема около руските интереси в България".
Пред БНР депутатът от ПП-ДБ заяви, че при конструирането на правителството "Денков-Габриел" никога не е стоял въпрос за участие на Алексей Петров или бащата на Кирил Петков - Петко Петков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 76 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инхи

    116 25 Отговор
    Това момче(силно казано) е за мис Нидерландия...

    Коментиран от #79

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Последния Софиянец

    75 20 Отговор
    Този го положих скоро.Беше объркал протестите и застанал до мен.Голяма грешка.
  • 4 Гост

    100 20 Отговор
    Ако знаеше нещо, щеше да говориш. Вместо това ти само провокираш с необосновани въпроси, които ти спускат от посолството. Криеш ли информация по нещо нередно?
  • 5 Импийчмънт

    32 98 Отговор
    Имаме си президент на Кремъл.

    Коментиран от #16, #17

  • 6 Иван

    96 17 Отговор
    Стига с този плъх.
  • 7 Свидетел

    54 13 Отговор
    Светил си......май !?
  • 8 ХАХАХА

    64 16 Отговор
    За този ще има запазен кестен на бул.Руски,дори няма да успеят да го преименуват на фащски!
  • 9 Последния Софиянец

    75 15 Отговор

    До коментар #2 от "Перо":

    На контрапротеста пред президентството гледам до мен ми се хили един дребен джендър с розова блузка.Една жена изкрещя :Това е Божанков!Дръжте го!Изяде доста ритници.Объркал протестите.хи хи хи
  • 10 Гост

    22 80 Отговор
    Алоу....проруската клика...не Ви харесва момчето което не е съгласно с недоразумението Радев...Можеше послушно да вдига ръчичка...да казва на черното бяло и щеше да е бетониран в БСП...Но започнеш ли да показваш кирливите ризи...ставаш неудобен...90 год.трябваше да има забрана на тази...нова парти

    Коментиран от #12, #69

  • 11 Настройвало ли е

    53 17 Отговор
    британското посолство машините за предстоящият вот ?
  • 12 Последния Софиянец

    43 14 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Много бой яде на последния протест пред президентството.Объркал протестите горкият.хи хи хи
  • 13 оня с коня

    56 14 Отговор
    тоя изтърсак със свещ си го търси!!!
  • 14 байХЪ

    47 11 Отговор
    сукалчо ,да н е те барна някъде
  • 15 Юсуф

    42 16 Отговор
    Яворчо, обичам те.толкова си нежна. Като сърничка си. Обади ми се да се гушкаме пак
  • 16 скоро,скоро!!!

    38 11 Отговор

    До коментар #5 от "Импийчмънт":

    и правителство от посолството!!!ама си толкоз кух че не разбираш!!
  • 17 Източна ромелия

    55 17 Отговор

    До коментар #5 от "Импийчмънт":

    По-добре на Кремъл, отколкото подлога на една деменция от ФАЩ
  • 18 замазано....

    36 10 Отговор
    мекере готово за фигорната на два гласа...Славейче ще стане...
  • 19 Красимир Петров

    32 5 Отговор
    Истината е,че е имало такава среща.В България не имало и няма партия която да не е зависима от мафията.Жална ни майка.
  • 20 Хаха

    59 10 Отговор
    Божанка, кажи ти сега работиш ли заедно с дпс за твоя уж независим кандидат кмет в Горна Оряховица и първи братовчед които е първи в листата за съветници. Как организирате още от сега купуването на гласове, защото без това няма и ти как да влезнеш в парламента. Защо в Горна край теб са все съмнителни лица занимаващи се с незаконни неща и ти си им отворил чадър за да можеш да си докарва определените гласове. Първо ти отговори на тези неща пък после питай. Защото в околността знаем, че никой не те иска за правни въпроси защото си НЕКЪДЪРНИк и за това тате и ти си купувате депутатско място та нещо да работиш и да върви далаверата.
  • 21 ДАСКАЛ ГЕНЧО

    36 7 Отговор
    ЕДНОДНЕВКА.
    ТРУДНО СЕ ИЗРАСТВА ВЪПРЕКИ НАПЪНИТЕ.
    ТЕЗИ ОТ ПП ВЪОБЩЕ НЕ ВИ ВЯРВАТ.

    Коментиран от #22

  • 22 Това е човека на Ниноова

    10 21 Отговор

    До коментар #21 от "ДАСКАЛ ГЕНЧО":

    Монтиран в ППДБ да ги шпионира.
  • 23 един

    14 48 Отговор
    Чест му правя на това младо момче Явор,браво!

    Коментиран от #25

  • 24 Феликс Дж

    27 4 Отговор
    Г..........внокомандващия е на прицел на този ВРАГ на българския народ. Така е при мафиотските войни.
  • 25 Феликс Дж

    8 6 Отговор

    До коментар #23 от "един":

    Безчестен като опонента си. ТОЧКА.
  • 26 Стършел

    11 20 Отговор
    Иска им се на някои да сме президентска държава, но няма да им се получи.🤔🤔🤔
  • 27 БАЦЕ ЕООД

    32 5 Отговор
    да направим подписка освен за премахването на това лекенце ...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    13 30 Отговор
    На когото не му харесва България да е член на ЕС и НАТО може да се изнасе. Кеф му Русия, кеф му Беларус, кеф му Сирия или Северна Корея.

    Коментиран от #37, #40, #41

  • 31 пашата

    35 6 Отговор
    плъхчето яворчо не помни,че Златев е човек на Мутрата дори и ВЕЦ си построй
  • 32 44444

    36 8 Отговор
    Много е лошо когато човек гледа да се натегне на някого. Божанков излезе гнила ябълка.
  • 33 Алфа херинга

    30 8 Отговор
    Този нали беше виден социалист. Кога свари и се пребоядиса?
  • 34 този излезна

    28 7 Отговор
    от най лошия материал. голямо падение IQ на този не стига и до 0,5 %, но пък се е родил зъл мошенник и този само с диплома право, не се знае как я е придобил, поправя конституцията на България. н
    Навярно ще му се случи, да попадне на хирург без стаж и с купена диплома
  • 35 Мдаа добре

    7 19 Отговор
    Хубавото на цялата работа е че братския украински народ ще ни освободи от дертовете да мислим за руснаци
    Просто братята руснаци преживяват пик на дейността на наша територия
    Трябва да го преживеем явно
    Трябва тотален игнор и да мислим за след после
    Хората направиха своя избор
    От там нататък пътища много

    Коментиран от #54

  • 36 А50

    25 7 Отговор
    Тоя цифкавия къде се бута при големите, че и сметка ще им държи
  • 37 А50

    12 9 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Не бе пич , вие сте шепа празнотиквеновци и по лесно ще е вие да идете запад но ако продължи това безобразие още дълго може да се стигне до непредсказуеми събития. И да в близко бъдеще нормалните бели европеици може да се насочим към Русия и Беларус, където няма джендери, ист конвенции гей бракове и всекакви извращения

    Коментиран от #43, #44

  • 38 Пха ха ха ха

    22 8 Отговор
    Мекия Слушанков случайно попаднал в парламента както и алабаладжиите от ппдб рано или късно ще отговаряте за действията си
  • 39 Хахахаха

    26 8 Отговор
    Кой ги пуска такива карикатури в парламента???
    Тва не знае мъжко ли е женско ли е, тръгнало закони да прави….
  • 40 Подкрепа

    6 10 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Бих сложила 100 полюса!!!
    Но не е разрешено!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Дрън, дрън

    20 8 Отговор
    Самовлюбено кречетало! Отвратителен тъмен субект.
  • 43 Форт Ъурт тексас бейби

    6 5 Отговор

    До коментар #37 от "А50":

    Вярвам че имиграцията в посока изток е при облекчен режим
  • 44 Нинова промиване мозъци Добре

    9 4 Отговор

    До коментар #37 от "А50":

    Какво правиш още тук? Бягай при православните християни Не джендъри в Раша!
  • 45 Много скоро

    6 2 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    Запази си шампанско да го отвориш в цирка

    Коментиран от #47

  • 46 Пха ха ха ха

    17 6 Отговор
    Големо блеене на козяшки цървули
  • 47 Аййййй

    17 6 Отговор

    До коментар #45 от "Много скоро":

    Цирка ще е пълен когато ес с помощта на сащ се разпадне

    Коментиран от #51

  • 48 Пха ха ха ха

    14 4 Отговор
    Аве либерасчета и в Европа не ви искат вече мизерници
  • 49 Божанко мякащото селянче

    21 7 Отговор
    Колкото красив, толкова и умен - 00, воден клозет. Пускай водата!

    Коментиран от #63

  • 50 Много си се объркал

    8 10 Отговор

    До коментар #41 от "Българин":

    Няма да можеш да живееш в България, защото тя ще влезе в Шенген , а е и в Европа!
    Твоят път е към Евразия!
  • 51 Пази шампанското

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "Аййййй":

    Единственото което ще се случи е че Европа няма да е трети полюс

    Остават малките царчета плюс Китай срещу свободния свят и ние знаем кой печели

    Това ще е новия световен ред в следващите 50 години
  • 52 Ком

    9 6 Отговор
    Гадно е когато гледаш отвратителната "сглобка" унищожава противниците един по един, а те се държат като телета в кланица. Защо Корнелия мисли, че ще и се размине, ами Тошко, ами Тиквата?
  • 53 Анджело

    13 4 Отговор
    До Боджанков: Президента, Златев и Деса президеншата са правили Руска тройка в Президенството на новите килими. Отивай да тропаш на Козяк!
  • 54 Я сииии нали знаеш

    20 3 Отговор

    До коментар #35 от "Мдаа добре":

    Братския ТИ /не на нас!/ украаински измислен народ под формата на ПЛАТЕНИ ОТ БЮДЖЕТА ТУРИСТИ, които се правят на бежанци вече две години успешно дои българския бюджет. Към момента половин милиард за тях. По плана сме взели трънки. Айде, още ги обичайте и обгрижвайте, ние да гладуваме и мизеруваме.

    Коментиран от #55

  • 55 Доволен клиент

    2 2 Отговор

    До коментар #54 от "Я сииии нали знаеш":

    Полов милиард е нищо мой
    Военно положение казаха
  • 56 УЙКО -КАЛЕКО

    4 18 Отговор
    Такива КАТО ЯВОР НАТРЕСОХА Фатмака за президент ,а сега реват..ТЕЗИ КОИТО НАПРАВИХА РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ БЯХА АНТИБОЙКО СЕГА СА В СЪЮЗ С НЕГО.(ББ) ИМАМ ПРЕДВИД..РАДЕВ Е НАЙ СЛАБИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ДОСЕГА И ПОВТАРЯМ ПОСТАВЕН БЛАГОДАРЕНИЕ НА АНТОБОЙКО СЪЮЗА (БСП,ПП ДБ,ИТН, И ДР, . МАЛКИ МИЖИТУРКИ.).
  • 57 Прах за пране ПП и Яворчо с меките

    13 3 Отговор
    Стави и ходещия на левия тротоар!
  • 58 ийухба

    23 5 Отговор
    А бе недоносче, президента има представителни функции и може и трябва да се среща със знакови лица и по протокол и по задължение. Ами ти в качеството си на какъв питаш бре интригант мръсен дето от както се върна от америка и вече не знаеш от коя партия си и за какво се бориш. Вие слугите на Посолството съвсем изперкахте бре. Ей сега ще тръгне да ти дава отчет президента на тебе некадърник мръсен. Да връщаш всички пари дето си вземал като заплата на гърба на българите продажник, никаква полза няма от теб.
  • 59 ВайВай

    16 4 Отговор
    А знаеш ли че си прозззззз.... или само такава ти е мутрата?!
  • 60 Нели

    17 3 Отговор
    Какво ли не знае този мух-ьо от Горна Оряховица?!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Тоя обратен червей

    11 4 Отговор

    До коментар #49 от "Божанко мякащото селянче":

    Не ползва WC. Всичко прави в гащите! Още не е пораснал за тоалетни.
  • 64 сноу

    11 3 Отговор
    Това мекере що не го прекръстим на хрема, или на това дето от носа излиза при хрема ,че скоро дядо Боже ще се разсърди....
  • 65 Дуан

    12 3 Отговор
    Шебек,който трябва да бъде изхвърлен от всички партии.Хамелеон,който тича като кьорав, да лае като куче и раздухва космите около ..те на президента.
  • 66 по устата

    11 2 Отговор
    се вижда,че свири щурчето на гребен...
  • 67 позеленял

    12 3 Отговор
    стига бе сопол , цяла българия знае колко сте ;народни представители ; и как ви монтират в листите
  • 68 Шо ривеш, ма Бужанке?

    11 4 Отговор
    Какви са тези хлипания и вопли за справедливост?! Нима и ТИ не тръгна от БСП, а после къдя са завря? Ма Бужанке ма, що не поразкриеш своя произход и тоя на родителите си, че нещо много червенее? . . . Кат лъвица са мяташ в защита на евроатлантизма, ама ни дума, ни вопъл, ни стон за мама и тати. Как толко млада и зилена са натапани в парамента, ма? Не е за интеУект и способности, които напълно ти липсват. Виж, да ръсиш глупости и да са надплюваш еша си нямаш, без аналог си.За сичко останало - голема кръгла нула. Джендариец храбър.
  • 69 Не обиждай

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Туй мома, джендарайка е, не момче.
  • 70 Повечето Руски Шпиони

    4 6 Отговор
    В България са назначени във фирмите на Златев!
  • 71 Бегай бе

    11 5 Отговор
    никой не вярва на предатели и пчелички като тебе.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Абе Б@КЛУК

    5 3 Отговор
    “народен представител-дупедат” на кой народ си?
  • 75 345

    6 3 Отговор
    Ти си един бездарник драги да не кажа нещо по-солено
  • 76 Газорез

    8 2 Отговор
    Ох на бате момченцето.Като те докопам така ще квичиш като свинкя на Коледа.

    Коментиран от #78

  • 77 345

    4 2 Отговор
    Ти си един бездарник драги да не кажа нещо по-солено
  • 78 ама

    2 1 Отговор

    До коментар #76 от "Газорез":

    да го набара Кара Ибрахим -арнаутина са бузките и бафни по розова дупка....
  • 79 Баце

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "инхи":

    Трупа актив, белкем догодина му дадат да води Прайда, добер и повратлив евроатланти стана.
  • 80 Абе нещастник продажен

    9 2 Отговор
    Как искаш истински българин с чест като президента, да уважава пълни мишоци, продажници, национални предатели, жалки лъжци и крадци, слуги на мафия и посолства, продаващи България като ПП, ДБ и ГЕРБ? В нормална държава да сте осъдени до един, а тук гнусите с лъжи по цял ден!
  • 81 П....ллллл

    3 1 Отговор
    Ш......н....
  • 82 Пешо

    5 2 Отговор
    Що ли тоя прилича на Яни Янев
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 пенко

    0 0 Отговор
    ВСЕКИ В ЕВРОПА -С ПО-МАЛКА ПИШКА ИСКА "СВИРКА " -ОТ ТОЗИ -ЛГТБ - ПОЛОТИКОЛИК !!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол