Отидете към основна версия

1 606 52

Денков за протестите: Тези хора са лъгани много пъти през годините. При преговори и двете страни печелят

  • николай денков-
  • преговори-
  • протести-
  • двете страни

Всички решения, които бяха взети вчера – и в областта на енергетиката, и в областта на земеделието, съответстват на целите и приоритетите на правителството. Никъде нямаше нужда то да отстъпва, каза още премиерът

Снимка: NovaNews

Вчера бяхме свидетели на два големи протеста с редица искания. Повечето искания са свързани с проблеми, натрупани през последните много години. Това каза премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на правителството, предаде репортер на Novini.bg.

Искам да благодаря на преговорните екипи за това, че дойдоха, участваха в конструктивни разговори и в резултат на тези разговори имаме решения. Това е начинът да се търси решението на проблемите - чрез преговори от тези, които могат действително да променят нещата, заяви Денков.

Всички решения, които бяха взети вчера – и в областта на енергетиката, и в областта на земеделието, съответстват на целите и приоритетите на правителството. Никъде нямаше нужда то да отстъпва. Обратното – когато седнахме заедно и обсъдихме с колегите какво ги притеснява и какви могат да бъдат решенията, се оказа, че тези решения могат да бъдат взети така, че да съответстват на интересите на хората, да ги защитават и да не променят целите и приоритетите, по които работи това правителство, посочи министър-председателят.
При преговори и двете страни печелят, няма нужда единият да бъде губещ. Защото всеки има полза от решенията, отбеляза Николай Денков.

Например, взетото решение, което ще реализираме днес на Министерски съвет, да бъдат отпуснати допълнително 63 млн. лева за зърнопроизводителите, е част от общата аграрна политика на държавата. Това, което ще направим, е да ускорим максимално процедурите, така че тези средства да стигнат до земеделците колкото може, по-скоро, за да могат да ги използват в подготовката за следващата година. Или решението за спиране за момента на вноса на слънчоглед , така че от една страна да се реализира продукцията на българските земеделци, а от друга страна да осигурим необходимата суровина за преработвателите на олио, от което ще спечели цялата държава като приходи, и хората, които ще видят олио на поносими цени в българските магазини. Или пък създаването на държавното предприятие за конверсия на региона на Мариците, което поехме като ангажимент. От всички тези решения ще спечелят и държавата, и хората, коментира премиерът.
Това, което видяхме вчера в разговорите и с представителите на енергийния сектор, и със земеделците, е, че напрежението, което всички виждаме, е отражение на огромно натрупано недоверие към политическата класа, защото тези хора са лъгани много пъти през годините. Оказа се, че упреците не са директно към нас, защото всички разбират, че ние заварваме ситуация, в която трябва много бързо да се реагира, упреците са общо към политическата класа, че много често обещава и много рядко изпълнява това, което е обещала, заяви Денков.

Затова нашето правителство ще действа по следния начин - ще поема конкретни ангажименти само когато може да ги изпълни. Тези ангажименти ще бъдат оформяни като писмени документи, ще бъдат подписвани от представители на правителството, за да е ясно кой е поел ангажимента и как ще го изпълнява. Това е начинът, по който ще действаме. Всичко останало е популизъм. Това е популизмът, който е лъгал хората и от който те са недоволни, каза още министър-председателят.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол