Отидете към основна версия

5 848 206

Истанбулската конвенция ще се прилага у нас, без значение от отказа на България да я ратифицира

  • истанбулска конвенция-
  • право-
  • европейски съюз

Всяка една държава на ЕС е задължена да прилага правото на съюза, обясни доц. Иван Стойнев, преподавател по право на ЕС

От днес Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие влиза в сила в Европейския съюз и става задължителна за всички европейски институции и държавите членки. Шест страни, сред които и България, не са я ратифицирали.

"Истанбулската конвенция ще се прилага в Република България, без значение от отказа на България да ратифицира Конвенцията. И без значение от решението на Конституционния съд, тъй като всяка една държава на ЕС е задължена да прилага правото на ЕС, такова каквото е", обясни доц. Иван Стойнев, преподавател по право на ЕС.

Като част от правото на ЕС, Конвенцията обаче може да действа само в определени области в държавите, които са част от Съюза, но не са я ратифицирали.

"Самият ЕС има предоставена компетентност и той може да действа само и единствено в областите, които държавите-членки са го оторизирали, поради което Истанбулската конвенция ще се прилага от държавите членки само и единствено в областите, в които действа и правото на ЕС. В по-голямата част от нейните разпоредби тя ще бъде действащо право за Република България, но не и в нейната цялост", посочи доц. Стойнев.

Така страната ни ще трябва да прилага тази част от Конвенцията, която поставя стандартите по защита от домашно насилие и насилието над жени, тъй като това е част и от предоставената компетентност на Съюза.

"Конвенцията съдържа в себе си редица задължения, такива вече ще настъпят по линия именно на правото на ЕС, които държавите - членки ще трябва да предприемат, за да могат да гарантират това, че ще съществуват ефективни механизми не само за превенция, а и също така за преследване на онези случаи на домашно насилие. Разбира се основният акцент все пак е поставен върху защитата, превантивната - да се избегнат такива случаи, както са в Стара Загора, във Видин и не един и два са наистина, за да можем да ги изборим. Нещо, което е систематичен проблем на нашето общество", каза още преподавателят по право на ЕС.

От Конвенцията обаче не се пораждат правни последици за признаването на многообразие на половата идентичност.

"По никакъв начин не става въпрос за признаване на трети и четвърти пол. По същия начин никъде в Истанбулската конвенция не се предвижда задължение за страните, които са я ратифицирали да признават в националните си законодателства еднополови съюзи или бракове. Това всичко беше едно силно политическо говорене", заяви доц. Стойнев.

През 2018 година Конституционният съд на България прие решение, в което се посочва, че Истанбулската конвенция застъпва правни концепции, свързани с понятието "пол", които са несъвместими с основни принципи на Конституцията на Република България.

Източник: БНТ

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 124 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове