Отидете към основна версия

2 446 35

Първан Симеонов: Предложението на Ахмед Доган за двама съпредседатели на ДПС не е неочаквано

  • първан симеонов-
  • дпс-
  • ахмед доган-
  • председатели

По думите му завоят на една етническа партия към не толкова етническа не може да е рязък, за да не предизвика обратния ефект

Предложението на Ахмед Доган за двама съпредседатели на ДПС не е неочаквано. Това коментира пред Дарик радио политологът Първан Симеонов.

Според него след активността на Делян Пеевски, припозната и от Доган, е последвала и закономерната обратна връзка от структурите, която вероятно е показала, че е необходим и човек с небългарско име и произход.

По думите му завоят на една етническа партия към не толкова етническа не може да е рязък, за да не предизвика обратния ефект.

Първан Симеонов допълни, че обръщението на Ахмед Доган показва доста верен анализ, че се върви към многополюсен свят и възстановяване на сферите на влияние.

„Това е много тежък за преглъщане хап от всички, защото дълго време се обясняваше в нашата страна, че едва ли не изграждането на многополюсен свят е някаква руска опорка. Може би е такава, но не е неистина. Наистина се върви към многополюсен свят, в който надигат глава регионални сили. Например в нашия регион – Турция, а в глобалния свят надигат глава незападни модели, начело с Китай и не без активното участие на Русия. Това се вижда ясно и за добро или лошо България пак ще е на границата. При това на границата на една регионална сила с глобални амбиции, каквато е Турция – не просто съсед и член на НАТО, и сферата на руско влияние, която в последната една година на войната по-скоро се затвърждава, отколкото да запада. Доган вижда това нещо и казва – хора, травмиращо е, че това не се осъзнава”, коментира политологът.

Като важно Първан Симеонов открои и прекалено откровения тон на Ахмед Доган, който директно казва, че е разтревожен. Според Симеонов за един почетен председател на партия, върнал се в ръководството ѝ, подобно изявление трябва да се чете сериозно, защото издава проблем, тоест ситуацията в ДПС явно не е розова.

Симеонов уточни, че впечатление прави и обвинението, че ДПС се превръща в много корпоративна структура. По думите му може само да се гадае към кого е насочено това. Той уточни, че някои ще кажат, че е насочено към предишния модел на управление, който Доган иска да смени, а други ще видят връщане на газта по отношение на Делян Пеевски.

„Много пъти политически лидери са постъпвали така. Виждали сме го при Борисов - да пуснат някого напред с ясното съзнание, че после ще го върнат малко назад. Това се ползва главно при ГЕРБ, но при тях е трудно някой да излезе и да каже – знаете ли, партията се превръща в много корпоративна. Това издава трезв и откровен поглед на Ахмед Доган. В човешки план е достойна позиция да излезеш и да кажеш, че партията, на която си патрон, има този проблем”, обясни Симеонов.

„Тук всъщност всички ние, каквото и да правим, трябва да мислим за случващото се в ДПС през една призма – българо-турските отношения. Неслучайно Република Турция е изрично спомената в писмото като потенциален ресор на Джевдет Чакъров. Да го кажем директно – в съседство имаме една демографски млада експандираща икономика, да, вероятно има своите текущи трудности, но това е една държава, която е напът да помири вчерашния си ден с онзи ден, тоест да преосмисли и османското, и кемалисткото наследство и да опита да ги миксира. Държава, която има глобални амбиции. На първо време да бъде лидер в мюсюлманския свят. Държава, която има свое мнение в НАТО, която е наш съсед, а в България има немалка група, която говори турски език. Каквото и да мислим за ДПС, трябва да го мислим през призмата на утрешния ден и утрешните амбиции на едната и другата страна. Във всички ходове на Доган личи вродения му инстинкт за известно дистанциране спрямо Турция. Инстинкт, който няма как да бъде чужд на по-големи части от българското общество като цяло”, допълни той.

"Предложението на Ахмед Доган ДПС да има двама съпредседатели не е неочаквано. Би било нелогично едноличен лидер на партията да стане Делян Пеевски, който е в списъка "Магнитски", а освен това е и етнически българин", коментира пък политологът Даниел Смилов.

Донякъде е изненада обаче номинацията на Джевдет Чакъров, каза още Смилов, въпреки, че той винаги е бил високо в йерархията на ДПС, но напоследък името му не е свързано с публични събития.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове