Last news in Fakti

3 Януари, 2024 17:24 2 421 35

Първан Симеонов: Предложението на Ахмед Доган за двама съпредседатели на ДПС не е неочаквано

  • първан симеонов-
  • дпс-
  • ахмед доган-
  • председатели

По думите му завоят на една етническа партия към не толкова етническа не може да е рязък, за да не предизвика обратния ефект

Първан Симеонов: Предложението на Ахмед Доган за двама съпредседатели на ДПС не е неочаквано - 1

Предложението на Ахмед Доган за двама съпредседатели на ДПС не е неочаквано. Това коментира пред Дарик радио политологът Първан Симеонов.

Според него след активността на Делян Пеевски, припозната и от Доган, е последвала и закономерната обратна връзка от структурите, която вероятно е показала, че е необходим и човек с небългарско име и произход.

По думите му завоят на една етническа партия към не толкова етническа не може да е рязък, за да не предизвика обратния ефект.

Първан Симеонов допълни, че обръщението на Ахмед Доган показва доста верен анализ, че се върви към многополюсен свят и възстановяване на сферите на влияние.

„Това е много тежък за преглъщане хап от всички, защото дълго време се обясняваше в нашата страна, че едва ли не изграждането на многополюсен свят е някаква руска опорка. Може би е такава, но не е неистина. Наистина се върви към многополюсен свят, в който надигат глава регионални сили. Например в нашия регион – Турция, а в глобалния свят надигат глава незападни модели, начело с Китай и не без активното участие на Русия. Това се вижда ясно и за добро или лошо България пак ще е на границата. При това на границата на една регионална сила с глобални амбиции, каквато е Турция – не просто съсед и член на НАТО, и сферата на руско влияние, която в последната една година на войната по-скоро се затвърждава, отколкото да запада. Доган вижда това нещо и казва – хора, травмиращо е, че това не се осъзнава”, коментира политологът.

Като важно Първан Симеонов открои и прекалено откровения тон на Ахмед Доган, който директно казва, че е разтревожен. Според Симеонов за един почетен председател на партия, върнал се в ръководството ѝ, подобно изявление трябва да се чете сериозно, защото издава проблем, тоест ситуацията в ДПС явно не е розова.

Симеонов уточни, че впечатление прави и обвинението, че ДПС се превръща в много корпоративна структура. По думите му може само да се гадае към кого е насочено това. Той уточни, че някои ще кажат, че е насочено към предишния модел на управление, който Доган иска да смени, а други ще видят връщане на газта по отношение на Делян Пеевски.

„Много пъти политически лидери са постъпвали така. Виждали сме го при Борисов - да пуснат някого напред с ясното съзнание, че после ще го върнат малко назад. Това се ползва главно при ГЕРБ, но при тях е трудно някой да излезе и да каже – знаете ли, партията се превръща в много корпоративна. Това издава трезв и откровен поглед на Ахмед Доган. В човешки план е достойна позиция да излезеш и да кажеш, че партията, на която си патрон, има този проблем”, обясни Симеонов.

„Тук всъщност всички ние, каквото и да правим, трябва да мислим за случващото се в ДПС през една призма – българо-турските отношения. Неслучайно Република Турция е изрично спомената в писмото като потенциален ресор на Джевдет Чакъров. Да го кажем директно – в съседство имаме една демографски млада експандираща икономика, да, вероятно има своите текущи трудности, но това е една държава, която е напът да помири вчерашния си ден с онзи ден, тоест да преосмисли и османското, и кемалисткото наследство и да опита да ги миксира. Държава, която има глобални амбиции. На първо време да бъде лидер в мюсюлманския свят. Държава, която има свое мнение в НАТО, която е наш съсед, а в България има немалка група, която говори турски език. Каквото и да мислим за ДПС, трябва да го мислим през призмата на утрешния ден и утрешните амбиции на едната и другата страна. Във всички ходове на Доган личи вродения му инстинкт за известно дистанциране спрямо Турция. Инстинкт, който няма как да бъде чужд на по-големи части от българското общество като цяло”, допълни той.

"Предложението на Ахмед Доган ДПС да има двама съпредседатели не е неочаквано. Би било нелогично едноличен лидер на партията да стане Делян Пеевски, който е в списъка "Магнитски", а освен това е и етнически българин", коментира пък политологът Даниел Смилов.

Донякъде е изненада обаче номинацията на Джевдет Чакъров, каза още Смилов, въпреки, че той винаги е бил високо в йерархията на ДПС, но напоследък името му не е свързано с публични събития.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    9 10 Отговор
    Един за първия официален език и друг за втория.
  • 3 Халиф Въшлив

    22 1 Отговор
    Предлагам допълнителният председател да се избира на ротационен принцип - веднъж от Сирия и после от Афганистан.
  • 4 Сандо

    24 0 Отговор
    Ще е истински сеир,когато започне битка между двамата съпредседатели кой първи да докладва на Баш Председателя!Нашият Шиши води теглово,но другият сигурно е по-поврътлив?

    Коментиран от #6

  • 5 А очаквано е

    30 1 Отговор
    Свинчо почна да се дъни и някой трябва да го контролира.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мъдко

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ти нали кирцата хранеше с шкембе и кюфтаци

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 12340

    6 1 Отговор
    Първан знае всичко преди Доган, само не мое да меца
  • 10 Свиден шоп

    11 1 Отговор
    Кофти става, може да почнат да губят елекфтората....

    Коментиран от #16

  • 11 Питащ

    16 2 Отговор
    Какво ще рече " човек с небългарско име и произход"? На Джевдет Чакъров първото му име не е българско, но произход? Не е ли от помаците, демек българин с мюсюлманско вероизповедание? Или вече е модерно да се пишат турци?

    Коментиран от #12, #17, #26

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 хххх

    15 0 Отговор
    Не е неочаквано, че партията се фашизира!
  • 14 честен ционист

    3 9 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    За Кючука не си ли чувал. Вече ходи миналата седмица при Падишаха на хадж.
  • 15 Нннннн

    16 0 Отговор
    Доган бързо преземи прасенцето. Или Русия преземи шиши. Какво става с ПСА. Нито дума. Май някой е съветван. Помните ли как Борисов си менеше мнението по няколко пъти на ден. Сутрин му набиваха канчето американците, следобед руснаците.
  • 16 честен ционист

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "Свиден шоп":

    А може да идва нов електорат със затруднения с българския. Не се ли се замислял?

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Българин

    2 19 Отговор
    Радев е турчин и Деса го издаде

    Коментиран от #20, #28

  • 19 граф Монте Кристо

    7 4 Отговор
    Първото и най-важно съобщение--шиши става официален главатар на дпс,а другия --джевдет ща му е заместник,докато доган в сянка ще дърпа юздите.Последният се усеща,че Турция минава в руската орбита,може да влезе и в БРИКС,ДОРИ ДА СЕ ИЗТЕГЛИ ОТ НАТОи да скъса с фашингтон.При това положение дпс изпада в безтегловност,дори в опасно положение и доган е намислил овреме да го препозиционира като местно етническо движение,което да седи на два стола.Защо слага начело шиши,а кой друг,има ли друг реален кандидат,виждате го колко е нахален,напира да прекроява конституцията,превърна пленарната зала в родео и е неудържим като пощурял бивол.Какво точно е намислил доган е в сферата на догадките,но той е поврътлив и докато не бъде вкаран в затвора ,а дпс разтурено,все ще се занимава с подривна дейност.
  • 20 честен ционист

    5 16 Отговор

    До коментар #18 от "Българин":

    Тия с новите български имена от сорта на Искрен, Румен, Росен, Камен са все турци.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 А аз като те изн,асиля

    11 2 Отговор

    До коментар #20 от "честен ционист":

    Ще ходиш лесно по нужда, замислял ли си се царвул?
  • 23 Истината

    4 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Те си имат водач, от Максуда, шмекер сКопейкин остана само с този електорат, останалите най-накрая се усетиха какъв измамник е.
  • 24 провинциалист

    14 3 Отговор
    "завоят на една етническа партия" - алоуу, тоя чел ли е чл.11, ал.4 от Конституцията? "Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт." Я отменяй веднага всички избори с участието на ДПС като недействителни!
  • 25 Гост

    14 0 Отговор
    Сега разни АНАЛизатори, ще ни облъчват ден и нощ, като шамани ще пророкуват, какво е искал да каже Агата!
  • 26 Дааа

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Питащ":

    Не е помак а е турчин колкото и да не ви харесва ,

    Коментиран от #33

  • 27 Овчаров

    6 0 Отговор
    Ами то какво стана? Много вожд, малко индианец...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Алоуууу факти

    10 1 Отговор
    Защо не триете коментарите на разни сладури с прашки обиждащи президента или така е наредил Козяк
  • 30 Варна

    4 0 Отговор
    Отива към етничерски сблъсък , дупе да му е яко
  • 31 Фори

    1 1 Отговор
    Този А.Райчев лично го е избирал за да наследи Галъп.Повтаря мислите на шефа си!
  • 32 ГОСТ

    7 1 Отговор
    Евала една създадена като етническа партия ще има начело дебела и мазна свиня.Раздаващия порции си мисли че като назначи начело най омразната личност ще му гарантира гласове. Но народа още помни какви протести имаше и ще има срещу назначението на свинята за щеф на ГДБОП.
  • 33 Любопитния

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Дааа":

    Преди промените 89 год., имаше едва по 2-3 турски семейства по градовете. Интересно сега всеки мохамеданин, дето две думи на турски не знае, дори и ромите вече са турци. ДПС в действие.

    Коментиран от #34

  • 34 И така

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Любопитния":

    За Видин ако говориш си прав но ако говориш за Кърджали е точно обратното
  • 35 СЗО

    2 0 Отговор
    Хем Пеефски сит, хем агнето цяло.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове