Отидете към основна версия

1 205 26

Денков: В предложения меморандум не става дума за търговия. Поставят се принципни въпроси. Готови сме за преговори

  • николай денков-
  • меморандум-
  • търговия-
  • принципни въпроси-
  • проговори

Премиерът добави, че е имал разговор с Мария Габриел, по време на който тя е заявила, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник следващата седмица

Снимка: БГНЕС

В текста на предложения от ПП-ДБ меморандум се поставят принципни въпроси - как ще бъдат попълнени съставите на ВСС, Антикорупционната комисия, ключовите регулатори. Предлагат се ясни механизми, в които да се подберат хора с качества и в същото време да е ясно кой носи политическата отговорност. Това заяви министър-председателят Николай Денков на брифинг в парламента, съобщават от Нова телевизия.

„Не става дума за търговия, а за процеси, които ще бъдат публични, прозрачни, пред очите на всички”, уточни той.

Денков добави, че е имал разговор с Мария Габриел, по време на който тя е заявила, че ще бъде готова с прегледа на изпълнението на програмата в понеделник следващата седмица.

„Ще имаме възможност да обсъдим и състава на МС, след което да продължим дискусията с лидерите. Готови сме да влезем в преговори”, добави премиерът.

По отношение на ротацията Денков добави, че е важно с Габриел да запазят добрия тон, за да си имат доверие и да продължат да работят заедно. „Това е факт до момента. За да съществува правителство, то трябва да изпълнява тази програма, за която сме се разбрали още в самото начало. Същината на разговорите в момента е много повече в парламента - дали ще има съгласие да се довършат реформите, които започнаха преди девет месеца”, подчерта премиерът.

Основният акцент в меморандума е как Народното събрание ще продължи да работи по отношение на ключовите си въпроси. Управленската програма е до края на 2024 година. Естествено е тя да бъде дообновена, а министрите да бъдат подбрани така, че да я изпълнят. Това е прекият ангажимент на МС. Основните трудности през следващия период ще бъдат в НС”, каза още той.

Денков уточни, че правителството има смисъл да съществува, само ако изпълнява приоритетите, заради които е създадено.Ако решат, че не искат да участват в изпълнението на тези приоритети, могат да предизвикат избори и това е тяхно право”, допълни министър-председателят.

По отношение на помощта за Украйна Денков добави, че страната трябва да бъде подкрепяна по всеки един начин, който не затруднява нашите възможности за осигуряване на защита. „Украйна в момента се бие на фронта, за да защити ценностите, принципите и начина на живот, който всички познаваме в България. Ако Украйна загуби, опасността да се прехвърли конфликта в съседни държави е напълно реална”, каза Николай Денков.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол