Отидете към основна версия

26 Февруари, 2024 15:40, обновена 26 Февруари, 2024 15:40 2 122 112

Реплика на меча на хан Кубрат подари Николай Денков на Володимир Зеленски ВИДЕО

  • зеленски-
  • меч-
  • хан кубрат-
  • николай денков

Подкрепа от София за Киев

Снимка: Х/Володимир Зеленски

Реплика на меча на хан Кубрат е получил като подарък украинският президент Володимир Зеленски от премиера Николай Денков и водената от него делегация в Киев. Това съобщи министър-председателят Николай Денков по време на съвместния брифинг в украинската столица, цитиран от БТА.

Денков каза на Зеленски, че този подарък има два символа. „Единият е, че свободата се постига с меч. Вторият е, че хан Кубрат, който е живял в земите на Украйна и който е първият исторически регистриран в летописите владетел на България, е показал, че за да можете да успеете, трябва да бъдете единни“, посочи премиерът.

Николай Денков каза още, че подаръкът символизира „европейските усилия да се помогне на една от европейските нации, която се намира в затруднение“. „Това е нашият знак, освен всички друго, което правим, че сме заедно с вас в тази битка. Ще бъдем заедно толкова, колкото е необходимо“, каза още българският премиер.

От своя страна украинският президент Володимир Зеленски благодари за получения подарък.

„Русия не може да спечели тази война!”, категоричен беше акад. Денков. Той увери, че един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления. Премиерът призова международната демократична общност да остане единна в подкрепата си за Украйна, за да бъде този ден по-скоро, уточни правителствената пресслужба.

„Благодаря за поканата, която ми позволи да видя с очите си и да усетя със сърцето си вашето несправедливо страдание, но и вашия героизъм и решителност да извоювате бъдещето, за което копнеете.” С тези думи се обърна българският премиер Николай Денков към президента Володимир Зеленски. Украинският държавен глава посрещна академик Денков в Мариинския дворец на 26 февруари, когато страната му отбелязва поредна мрачна годишнина. Преди десет години незаконното анексиране на Крим и Севастопол сложи началото на непрекъсната агресия на Русия срещу Украйна и отвори пътя към пълномащабна военна инвазия на 24 февруари 2022 г.

Министър-председателят Денков посочи, че България съпреживява кошмара на опустошенията, страданието и загубите. Напомни, че българите са видели този ужас в очите на хилядите бежанци, за които отвориха домовете и сърцата си преди две години, чули са ги в разказите на нашите сънародници от Таврия и Бесарабия. И сподели, че е усетил мъката със собствените си сетива при гледката на разрушените жилищни сгради в Соломянския район на Киев.

„Вече е ясно, че целите на Путин се простират извън пределите на Украйна. Амбициите на руската агресия са заплаха и за националната сигурност на България,” каза акад. Денков. Той обясни, че подкрепата ни за Украйна е защита за нас самите. И цитира думите на бесарабския българин Георги, сапьор на фронта: „Ние сме братя, ние сме едни хора”.

От своя страна президентът Володимир Зеленски отправи думи на благодарност към премиера акад. Николай Денков за подкрепата, която България оказва на Киев през целия период на пълномащабна руска агресия. Високо ценим факта, че България е с нас и с цяла обединена Европа, посочи Зеленски. Президентът на Украйна акцентира върху продуктивните разговори, проведени днес с българския премиер. Зеленски е информирал Денков за ситуацията на фронта и за приоритетните нужди. Украинският президент специално изтъкна и съвместните усилия в Черно море и Дунавския регион за разширяване на търговските потоци и възстановяване на нормалното корабоплаване. Денков и Зеленски обсъдиха също сътрудничеството в енергийната сфера. Оценяваме подкрепата на България за придвижването ни към европейската и евроатлантическата общност – това укрепва общата ни сигурност, добави още президентът на Украйна.

България остава ангажирана с прилагането на Формулата за мир на Украйна за постигане на справедлив, цялостен и устойчив мир, основан на принципите на Устава на ООН и международното право. Страната ни подкрепя провеждането на Среща на върха в рамките на Формулата за мир. Българските институции имат готовност за сътрудничество и в контекста на създадената Международна коалиция за връщане на украински деца, незаконно депортирани и насилствено преместени в Русия, като България е сред учредителите на Коалицията.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 42 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове