Отидете към основна версия

2 451 86

Фалшива новина: Танкове за Украйна се превозват през България

  • танкове-
  • министерство на отбраната

Преминаващите по пътищата военни конвои продължават да всяват паника в социалните мрежи и внушават, че се готви изпращане на български войници на бойното поле в Украйна

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в България. Твърдението беше опровергано от Екипа на проверка на факти на БНР, който установи, че преминаването на военнослужещите е стандартна процедура.

За да не се стига до грешни интерпретации, Министерството на отбраната регулярно предупреждава за подобни планирани процедури - придвижването на военна техника и военнослужещи, което обикновено се налага заради учения и паради.

Въпреки предупрежденията обаче преминаващите по пътищата военни конвои продължават да всяват паника в социалните мрежи и внушават, че се готви изпращане на български войници на бойното поле в Украйна.

Така например в широко споделяно във Фейсбук видео от 12 март се виждат камиони с чужда регистрация, които превозват тежка военна техника. В описанието на клипа се посочва, че той е заснет по пътя за Сливен и се превозват танкове. Авторът на видеото пита "За каде са, и дали не ни готвят за разчленен въглен на бойното поле?“ (оригиналният правопис е запазен).

В отговор до БНР от пресцентъра на Министерството на отбраната уточниха, че на 12 март, когато се твърди, че е заснето публикуваното видео, е извършвано предислоциране на бойни машини на пехотата, каквато всъщност е техниката, заснета във видеото.

Още на 8 март пресцентърът на МО е разпространил информация за предстоящо придвижване на личен състав и военна техника по републиканската пътна мрежа във връзка с ротация на военни формирования от съюзнически армии, които участват в съвместната подготовка с военнослужещи от Българската армия.

"Военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ ще се транспортират от 10 март до края на месеца от граждански летища в столицата и страната", посочват още от МО.

В периода от 11-17.03 военна техника на италианския контингент от състава на Многонационалната бойна група на НАТО в България се е придвижвала по републиканската пътна инфраструктура от границата с Република Гърция към учебен полигон „Ново село“. Автоколоните са били ескортирани от екипи на служба "Военна полиция".

В петък, 22 март, българското Министерство на отбраната отново предупреди за придвижване на военна техника:

"В последната седмица на март и в началото април 2024 г. военнослужещи и военна техника от състава на българския военен контингент, който ще се включи в състава на Регионално командване "Запад" на операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), ще се придвижват по републиканската пътна мрежа към границата с Република Северна Македония. Колоните ще бъдат ескортирани от екипи на Служба "Военна полиция".

Заключение

Твърдението, че на 12 март през наша територия се транспортира военна техника до Украйна, е НЕВЯРНО. В този ден е извършвано предислоциране на бойни машини на пехотата във връзка с ротация на военни формирования от съюзнически армии, които участват в съвместната подготовка с военнослужещи от Българската армия.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове