Last news in Fakti

25 Март, 2024 07:44 2 368 86

Фалшива новина: Танкове за Украйна се превозват през България

  • танкове-
  • министерство на отбраната

Преминаващите по пътищата военни конвои продължават да всяват паника в социалните мрежи и внушават, че се готви изпращане на български войници на бойното поле в Украйна

Фалшива новина: Танкове за Украйна се превозват през България - 1

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в България. Твърдението беше опровергано от Екипа на проверка на факти на БНР, който установи, че преминаването на военнослужещите е стандартна процедура.

За да не се стига до грешни интерпретации, Министерството на отбраната регулярно предупреждава за подобни планирани процедури - придвижването на военна техника и военнослужещи, което обикновено се налага заради учения и паради.

Въпреки предупрежденията обаче преминаващите по пътищата военни конвои продължават да всяват паника в социалните мрежи и внушават, че се готви изпращане на български войници на бойното поле в Украйна.

Така например в широко споделяно във Фейсбук видео от 12 март се виждат камиони с чужда регистрация, които превозват тежка военна техника. В описанието на клипа се посочва, че той е заснет по пътя за Сливен и се превозват танкове. Авторът на видеото пита "За каде са, и дали не ни готвят за разчленен въглен на бойното поле?“ (оригиналният правопис е запазен).

В отговор до БНР от пресцентъра на Министерството на отбраната уточниха, че на 12 март, когато се твърди, че е заснето публикуваното видео, е извършвано предислоциране на бойни машини на пехотата, каквато всъщност е техниката, заснета във видеото.

Още на 8 март пресцентърът на МО е разпространил информация за предстоящо придвижване на личен състав и военна техника по републиканската пътна мрежа във връзка с ротация на военни формирования от съюзнически армии, които участват в съвместната подготовка с военнослужещи от Българската армия.

"Военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ ще се транспортират от 10 март до края на месеца от граждански летища в столицата и страната", посочват още от МО.

В периода от 11-17.03 военна техника на италианския контингент от състава на Многонационалната бойна група на НАТО в България се е придвижвала по републиканската пътна инфраструктура от границата с Република Гърция към учебен полигон „Ново село“. Автоколоните са били ескортирани от екипи на служба "Военна полиция".

В петък, 22 март, българското Министерство на отбраната отново предупреди за придвижване на военна техника:

"В последната седмица на март и в началото април 2024 г. военнослужещи и военна техника от състава на българския военен контингент, който ще се включи в състава на Регионално командване "Запад" на операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), ще се придвижват по републиканската пътна мрежа към границата с Република Северна Македония. Колоните ще бъдат ескортирани от екипи на Служба "Военна полиция".

Заключение

Твърдението, че на 12 март през наша територия се транспортира военна техника до Украйна, е НЕВЯРНО. В този ден е извършвано предислоциране на бойни машини на пехотата във връзка с ротация на военни формирования от съюзнически армии, които участват в съвместната подготовка с военнослужещи от Българската армия.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    101 6 Отговор
    Истина е !

    Пътуват от Гърция към 404 за утилизация !
  • 2 Реалист

    122 7 Отговор
    Не е фалшива новината истина е

    Коментиран от #41, #49

  • 3 Сандо

    110 7 Отговор
    Вярваме ви,ама не съвсем.Особено когато обявявате нещо за фалшива новина.
  • 4 Боруна Лом

    103 5 Отговор
    КОЕ Е ФАЛШИВО? ЯКО ОБОРСКА ТЕХНИКА ОТ ГЪРЦИЯ КЪМ БЪЛГАРИЯ! В ГЪРЦИЯ ВЕЧЕ СПИРАТ КОЛОНИТЕ!

    Коментиран от #19

  • 5 Майна

    74 4 Отговор
    Тръгвам за работа, но съм длъжен да кажа ,че военни части от Франция, Полша, Германия са вече в района на Киев. Това не са наемници. Както каза Песков- вече сме във Война?
  • 6 ТИГО

    67 5 Отговор
    Ние сме малък и много прост народ !!
  • 7 Последния Софиянец

    87 2 Отговор
    Гърците спряха влак с танкове който пътуваше за България.

    Коментиран от #82

  • 8 ТИГО

    6 62 Отговор
    Гледам много разбирачи пишат тук ! А правите ли разлика между бетоновоз и гаубица !КАто толкова ВИ е ясно всичко защо сме на това положение ?? Що не управлявате за по добро ??Разбирачи ......

    Коментиран от #13, #20, #58, #65

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анонимен

    65 2 Отговор
    Пътуват все към това Ново Село, но не се връщат!
  • 11 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    73 3 Отговор
    В Гърция товарен влак, превозващ американски танкове „Ейбрамс“, беше засечен и спрян от членове на Комунистическата партия на Гърция (KKE) и нейната младежка организация KNE. Протестът блокира влака от пристанището на Александруполис до България, показва видео
  • 12 При толкова писане

    68 2 Отговор
    Заключението е следното: фалшивите новини са тук във ФейктиБгПуделите, а реално се вози техника за окрайна. Гърците също спряха влакова композиция с такава техника.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ОБЕКТИВНО

    51 1 Отговор
    Около 180 единици военна техника, сред които самоходни гаубици 2С1 „Гвоздика“ и БТР-и от резерва на МВР и на българската армия, е военната помощ, която българското правителство изпрати на Украйна. Това става ясно от видео, публикувано в YouTube, от жп гара „Курилово“ в Нови Искър
  • 15 Риболовеца

    41 1 Отговор
    Лично видях дълги колони военна техника посока Ново село - Северна България. Неделен ден беше, най-вероятно 10 март.
  • 16 даммм

    6 44 Отговор
    И какво, като се предвижват. Да треперят копейките.

    Коментиран от #55

  • 17 Дрън дрън та пляс

    23 0 Отговор
    Фалшива новина : зелени човечета се разхождат на Марс..... Така можете да си пълните сайта със статиики цял ден....
  • 18 дядото

    46 1 Отговор
    мислите ли,че разумните и неплатени хора в страната ви вярват.сигурно и спирането на влак с американски танкове в гърция не е истина.продажна пасмина,продаваите себе си,но не посягайте на българия,лошо ще дойде.
  • 19 оня с коня

    3 32 Отговор

    До коментар #4 от "Боруна Лом":

    В Статията ясно и разбираемо пише че не са верни предположения и съмнения за придвижване на Танкове и друга Тежка военна техника за Украйна,а се извършва придвижване на Такава от Гърция към Полигона в Ново село за периодични планувани Учения.Ти обаче с Големи букви де факто пишеш колко си НЕФЕЛЕН по въпроса но не там е проблема,а че такива на Твоя акъл хич не са малко!А че в Гърция Шепа комунисти финансирани от Русия спряха военен Ешалон с голи гърди на границата - верно е,но той мина през ноща и вече си е в БГ.
  • 20 Стойчо

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "ТИГО":

    ае чупката бе разбирач

    Коментиран от #32

  • 21 Господин Борисов

    7 1 Отговор
    изброи в ефир всички видове траншове. И че ПП, ДБ не били довършили 3-тият пакет. А имало Четвърти.
  • 22 Госあ

    7 36 Отговор
    И какво лошо има в това че танкове за Украйна се превозват през България.Та ние сме в НАТО копейки.!Освен това Украйна трябва да мачка кръвожадния агресор.

    Коментиран от #44

  • 23 Тагаренко

    12 1 Отговор
    Не бойте се ! Аз съм насреща !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българин

    3 26 Отговор
    Русофилите не са много умни, те дори не могат да различат танк от хамър. Аз лично ги игнорирам, няма смислъл да си губя времето да им случаш простотиите.

    Коментиран от #73

  • 26 факуса

    10 0 Отговор
    събчо вече е добър
  • 27 Хихихиихи

    36 1 Отговор
    Искат да ни кажат, че това не е военна техника и да не вярваме на очите си , всичко е руска пропаганда. Това са американски камиончета за сладолед.

    Коментиран от #29

  • 28 българина

    30 2 Отговор
    аз какво ли видях миналия четвъртък в 6.30 по тъмно, 20 тира с танкове не се забравят лесно, за Румъния отиваха....

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Българин

    3 18 Отговор

    До коментар #28 от "българина":

    В Румъния се строи най-голямата база на НАТО в източна Европа, какво странно има в това да се прехвърля военна техника на там ?

    Коментиран от #34, #78

  • 31 1234

    20 0 Отговор
    в заключение, изниква въпроса, защо се руши републиканската пътна мрежа ? Защо не се използват, както е нормално железопътен транспорт? Предполагам военните са освободени от толл такси. Но може Екипа на проверка на факти на БНР да ме опровергае, чакам проверката!
  • 32 ТИГО

    1 9 Отговор

    До коментар #20 от "Стойчо":

    Да не си от Бела Рада там мятат цветя по катюшата !
  • 33 Крият датата

    24 1 Отговор
    Вече от никой не могат да го скрият, но иначе така се прави преди нападение. Когато Хитлер е придвижвал войски към границата на Франция, после на Полша, после тна Русия, нали не мислите, че всичко това е било писано по първите страници на вестниците. Например, нашият Фюрер се готви да смаже Полша и за целта се придвижва техника и личен състав към полската граница. Всичко се прави под формата на учения и рутинни процедури. Не могат да го скрият вече от руснаците, не могат и от населението, но могат да скрият датата на влизането в крайнътъ. Един вид, виждате ли ни, още се предислоцираме, прекалено далече сме от нападение
  • 34 1234

    13 1 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    сам си отговори, строи се
  • 35 АГАТа Кристи

    3 11 Отговор
    Тук всяко чене с "компетентно" мнение защитаващо блатниците
  • 36 кокорчо

    7 0 Отговор
    ФАЛШИМЕНТОТО МАЙ ИДЖА ОТ Ф АКТИ
  • 37 Хохо Бохо

    21 1 Отговор
    Лъжете, ана яко лъжете. Преминаването на чужди войски и оръжие през територията подлежи на одобрение от НС и МС и хич не е "стандартна процедура" Поне така беше преди губернатора от козяк да нареди новата сглобка
  • 38 Миле

    22 0 Отговор
    От прочетеното нищо не оборва твърдението , че не заминава за Украйна . Как направихте заключение невярно , когато лицето К.П по време на мандата си , като премиер ,излъга че не се праща никаква помощ , а после се разбра , че е действал зад гърба на народа ?

    Коментиран от #47

  • 39 Моля всички от групата за

    2 8 Отговор
    Преброяване да застанат по посочения план
    Комуникация през Телеграм Група преброй танковете на врага. предай ги на чичо. Всеки враг преброен.
  • 40 Българин

    4 18 Отговор
    България е член на НАТО повече от 20 години. Нормално е през нашата територия да преминава НАТОвска военна техника. Копейкаджиите нямат думата тук. НА който не му харесва - чемАдана и в мАсквЕ !

    Коментиран от #75

  • 41 Гошо

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Истина е, в четвъртък ги видях с очите си. Превозват ги с влак
  • 42 Българин

    5 15 Отговор
    Паниката я всяват безродниците от петата колона на Москва от национални предатели и българофоби.
  • 43 Айде молим

    13 1 Отговор
    Кой казва, че е невярно, "фактчекърите" финансирани директно от САЩ и Посолството!?!?
    Добре, че има шепа гърци да се борят за нашата свобода от американските окупатори и да спират американските танкове!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Много е хубаво

    14 0 Отговор
    да минават танкове през България, лошото е когато почнат да падат ракетите в България. В Норвегия не построиха хранилище за семена и ДНК животни 2008 г. от любоФ към човечеството, в частност Българите.
  • 46 Тредстоун

    2 15 Отговор
    "Силите за отбрана на Украйна успешно удариха големите десантни кораби "Ямал" и "Азов", комуникационен център, както и няколко инфраструктурни съоръжения на Черноморския флот на Руската федерация във временно окупирания Севастопол в окупирания Севастопол", се казва в съобщението. , това е истинска новина , тв а с танкове за Украйна са лакърдии за малоумници
  • 47 Дедовия

    3 15 Отговор

    До коментар #38 от "Миле":

    И кво значение има за къде заминава ? Ние сме членове на НАТО, не на рашистката федерация.

    Коментиран от #53

  • 48 незнайко

    8 0 Отговор
    Като лъжат мислят ли, че им вярваме ?
  • 49 123456

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в България.

    Нима ще откажат от МО, че в България има американски части, или онзи запис с намвлизането в частна собственост е част от игрален филм??? Нали официално има американска база, а не база на НАТО!!!
  • 50 Минчо

    14 0 Отговор
    Приемам статията за вярна но кой ще ми обясни за влака натоварен с танкове който видях на ж п прелез преди Русе?
  • 51 Лъжат гнидите

    5 0 Отговор
    Лъжат
  • 52 Нашийник

    7 0 Отговор
    "Факти" са си извоювали правото да се разбира точно обратното на това, което се публикува.
  • 53 питанка

    9 0 Отговор

    До коментар #47 от "Дедовия":

    То така и едни танкове през 1968 година заминаха за ЧССР, ама сега грешка било......
  • 54 Не ни се умирва за натотуу

    7 1 Отговор
    Децата ревът не могат да заспят. Мъжо ми се напил у кръчмата и някакъв Тагарев го мобилизирвал у районното и щял да го праща в Украйнатъ.Децата ревът не могат да заспят, бабата вие у другата стая. Аман от тва нату
  • 55 1917

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "даммм":

    те си го местят, ама ОТАНН няма вече снаряди и техника - всичко бива стопено, затова зеленото пищи.....
  • 56 Не ни се умирва за натотуу

    7 1 Отговор
    и не само танкове вървят но по Витошка и НДК лоши хора с калашници се разхождат даже
  • 57 само да попитам

    12 1 Отговор
    така ли значи и аз да започна да снимам в русе конвоите които често пътуват към границата с румъния с военна техника и тогава пак ли ще измислят подобно замазване на очи…?
  • 58 стамат

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "ТИГО":

    тиго на бутам
  • 59 Доротея

    4 1 Отговор
    Как да преминат, след като гръцките партизани блокираха сидеродромико статмо и не допуснаха коловоза да премине към България!? Зито то комунистико комата тис Еллада! Ке тилеораси 902!
  • 60 предислоциране на бойни машини

    7 0 Отговор
    дръжки.
  • 61 Кресна

    15 0 Отговор
    Лъжа ли ? Как ще коментирате тогава признанието от гръцка страна ,че след като хора в Гърция застават на линията влаковата композиция с танкове е спряна и в крайна сметка е принудена да се върне обратно ? Гръцките власти са признали ,че танковете са били за Украйна и ,че е трябвало да влезнат още същия ден България ? Кой лъже ? Гърция или България в случая ?
  • 62 Кви са тези глупости бре

    8 0 Отговор
    операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR).....И в Косово ли ще ходим ? Ще ги стабилизираме ли и тях ? Големи стабилизатори станахме
  • 63 Бийк

    0 3 Отговор
    Това че е фалшива не пречи вие фактиБГ да я раздухахте добре вчера
    Отлична работа
    Так держать
  • 64 Перо

    11 0 Отговор
    Гръцката общественост от района на гр. Александропулис спря цяла влакова композиция, превозваща американски танкове за Украйна! Стига вече с лъжите на Тагаренко за съвместна подготовка на военнослужещи в БГ! Никой не контролира какво става с тези американски бази в БГ и какви оръжия се прехвърлят и дали няма да има провокации, както бяха употребени украинците!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Бат Боко Мутрата

    0 0 Отговор
    Ние от това, че се облажим, вервайте ми...
  • 67 Ъхъъъъъъ мозък

    2 0 Отговор
    Във връзка с ротация на военни формирования от съюзнически армии, които участват в съвместната подготовка с военнослужещи от Българската армия......
  • 68 Последния софиянец

    1 0 Отговор
    Довечера отиваме с полковника да лягаме пред танковете!
  • 69 Фалшива новина

    5 0 Отговор
    Ама не ми прилича въобще на Фалшива новина
  • 70 Ханко от село Осеня

    0 4 Отговор
    Заблудените лесно фащат вяра , джуджето от бункера квото каже и латерните почват да лопат менчето в сихрон , те и на приказките му за украинска намеса в терора над хората в залата верват , нищо че дни преди това да се случи щатите го предупредиха за готвения атентат , ама джуджето само се наду кат прижка и каза , вий нас нае ни учете , нииииии , смешник , нищо не стаа от вас
  • 71 мммда

    4 0 Отговор
    До сега двапъти ми се случи да премина покрай конвой с танкове, хмм сигурно са били някакъв мираж. дори преди седмица на Дунав мост в неделя сутринта подминах 3 тира с някакви ръждилници.
    Автора не е лошо да си проверява от време на време източниците на информация.
  • 72 И цялата тази сган

    5 0 Отговор
    Къв го дири у България ?
  • 73 россиян..

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българин":

    То от тиквеник,роден в тиквунско-какво можеш да очакваш.
  • 74 Ъхъъъъъъ мозък

    9 0 Отговор
    "Военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ ще се транспортират от 10 март до края на месеца от граждански летища в столицата и страната", посочват още от МО.......20 дена ще се транспортират нали ? И колко са тези дето ще се транспортират а? И защо през граждански летища ? Къде го има по света това ? Те товарни военни самолети сигурно си нямат нали че като терористи да се промъкват в страната ни
  • 75 россиян..

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    А ти кво дириш тука,взимай метлата и бегай да събираш тленните останки,на оня козяшки сглобкаджия със свастиките в бандерско.
  • 76 И затова премахват масово

    5 0 Отговор
    и караваните по южното ни черноморие нали ? И ходят със жандармерия....
  • 77 Ъхъъъъъъ мозък

    7 0 Отговор
    Твърдението, че на 12 март през наша територия се транспортира военна техника до Украйна, е НЕВЯРНО. И кое е невярно? Че е на 12 март или че се транспортира ? А военна техника до Украйна дали и от месеци не осъществяваме а ?
  • 78 мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    В петък имаше голям военен протест до едно от берлинските летища, за това че искали да ги пращат на фронта.
  • 79 Новината наистина е фалшива

    4 0 Отговор
    освен танкове и други други военни машини се превозват
  • 80 Само да питам

    1 0 Отговор
    На сайта на АПИ има ли график или някаква информация относно така нареченото предислоциране на бойни машини ? А трябва ли да има ? Секретна операция ли е че да няма такава ? Може ли учения да са секретни ? ....
  • 81 предислоциране на бойни машини

    2 0 Отговор
    Трябва да е от полигон до полигон с точно определен график, личен състав и маршрут нали ? Къде са описани тези атрибути ?
  • 82 .....

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Браво за коментара. Нека сега от факти да се изкажат по темата. Защото вчера беше излязла тази статия.
  • 83 """пресцентъра на Министерството на

    2 0 Отговор
    отбраната уточниха..."""".... Нищо не са уточнили ! Абсолютно нищо ! И не да "уточняват" а подробно трябва да е описано и да бъде информирана предварително обществеността в националните медии за подобни мероприятия и инициативи ..
  • 84 На тъпана ли да вЕрваме?

    3 0 Отговор
    Танковете през Дунав мост за къде бяха?! А ЖП композицията със сините БТР-и над 50 броя, които минаха пак през Русе?!
    Е, аз вярвам на очите си!
    Реакторите сигурно по река Дунав ще заминат за Украйна - за да не ги видим по пътищата!
    Събудете се!
  • 85 кална вена

    0 0 Отговор
    а фалшива, то зависи точно коя във времето........тва еврогейскатаЧЕКФАКТИ ли го казва....ахахах да ви го турат анадолите1!!!!
  • 86 кална вена

    1 0 Отговор
    пишете, че скоро ние ше ви пишем....скоро ще е ......кой за квот си заслужил, че и на квадрат!!!! няма да има ни съд ни присъда.....давайте все така....както сме тихи , така ще ви литнат зелките!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове