Отидете към основна версия

1 700 32

Буруджиева: Сериозна изненада ще е, ако резултатите от изборите дадат възможност бързо да се състави кабинет

  • татяна буруджиева-
  • избори-
  • резултати-
  • съставяне-
  • кабинет

Изненадата може да дойде от активността на гражданите. Твърдо виждам около 45% и още, които мислят. Ако излязат и колебаещите се, и активността достигне до 50%, ще е много голяма изненада, и това ще се отрази на цялото разпределение, коментира политологът

Снимка: NovaNews

Изненади се очакват на изборите 2 в 1 у нас на 9 юни и една от тях ще е, ако активността се доближи до 50%, коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в интервю пред БНР.

Тя смята, че политическата, партийната и електорална логика казват, че не трябват да има избори и през есента. "Но това не означава, че на практика не може да има, но тогава ще станем свидетели на сътресение", предупреди Буруджиева в предаването "Нещо повече".

"Изненадата може да дойде от активността на гражданите. Твърдо виждам около 45% и още, които мислят. Ако излязат и колебаещите се, и активността достигне до 50%, ще е много голяма изненада, и това ще се отрази на цялото разпределение. Голяма изненада ще бъде, както оставането на малко партии в парламента, така и влизането на много партии, защото такива са нагласите, че не може да се предвиди. Трето - сериозна изненада ще е, ако резултатите дадат възможност бързо да се състави правителство. Но има и очаквания пак да се ходи на избори", коментира политологът.

Според доц. Буруджиева медиите и социалните мрежи дават достатъчно поле на политиците да се изявяват. И това е позитивна страна на кампанията, защото дава възможност на хората да видят, да се ориентират и да разберат, че имат избор.

"Кампаниите вървят вяло, има такива, които са от буквално от миналия век. Бих казала, че има само един начин, който столетия не се променя и това е директната срещата с хората. Но политиците се държат като на научна конференция, заменяме политика с глас по мегафона или с някакво бързо минаване през публични места, колкото да се снимаме и да се покаже в мрежите, че сме били тук и там. Но всичко това не носи принадена стойност", коментира Буруджиева.

Според нея "негативната част и нарушаване на закона говори за неглижиране и пренебрежение от страна на политиците към това да се подготвят добре за кампаниите".

"И да не ни поставят нас гражданите като глупаци, че всичко може да им мине. Ясно се вижда от данните, че хората се ориентират много по-добре с личностите отколкото с тезите им. И тази персонификация в политическата комуникация е нож с две остриета", предупреди доц. Татяна Буруджиева.

И обясни, че има много решаващи неща, които зависят от нашия избор:

"Първо - дали ще гласуваме и второ какво ще изберем. От това как ние ще гласуваме, трябва да е адекватно на онова, което изискваме от политиците като работа и отношение. Нашият вот е решаващ, защото от него зависи, как ще се подредят политическите сили в НС и какво правителство ще имаме или пак ще отидем на избори", препоръча тя.

Според нея данните сочат, че резултатите от двата избора ще се разминат, не с много, защото българите правят разлика между евролистите и националните, дори на една и съща партия.

Татяна Буруджиева прогнозира, че има опасност България да влезе в италианския вариант – 8 – 9 партии в парламента с по 4 – 5% и се менкат.

"Надявам се да не стигнем до там".

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол